Βιβλίο Ηλεία

Παρουσιάστηκε το πρώτο μυθιστόρημα της Πύργιας, Αρχ. Αλεξανδροπούλου – «Ταξίδι» στο χρόνο με «φόντο» την Ηλεία…

Ακούστε το άρθρο

Πως ένας μύθος μπορεί να επηρεάσει την πραγματικότητα; Πως μια δημοσιογράφος τοπικής εφημερίδας της Ηλείας «ταξιδεύει» μέσα στο χρόνο κι από το 2048 μΧ πηγαίνει στο 1348;…

Οι «απαντήσεις» δίνονται στο συγγραφικό πόνημα με τίτλο «Μελανοχτυπημένη» της Πύργιας Αρχοντούλας Αλεξανδροπούλου που παρουσιάστηκε προχθές το βράδυ στο «Επαρχείον»…

Η «Μελανοχτυπημένη» εκδόθηκε από τον Εκδοτικό Οίκο «24 Γράμματα» και διατίθεται σε όλα τα βιβλιοπωλεία της Ηλείας και της Ελλάδας, αποτελεί το πρώτο ολοκληρωμένο μυθιστόρημα, 700 σελίδων, της πολυγραφότατης (σ.σ. και πολυτάλαντης αφού έχει ασχοληθεί με επιτυχία με το Θέατρο, την Ποίηση, τη Ζωγραφική κ.α.) Αρχοντούλας Αλεξανδροπούλου, η οποία, πλέον, ζει με τον σύζυγο της, εκπαιδευτικό, συγγραφέα και ποιητή Βασίλη Κομπορόζο, στο Αγρίνιο…

Σε δήλωση της στην εφημ. ΠΑΤΡΙΣ η συγγραφέας, κόρη του αείμνηστου αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και διακεκριμένου καλλιτέχνη, Λάμπη Αλεξανδρόπουλου, τόνισε ότι «Πρόκειται για ένα πόνημα καθαρά εμπνευσμένο από την Ηλειακή Γη αφού η πλοκή εξελίσσεται σε αυτή. Αναφέρεται στην Μελανοχτυπημένη που ερωτεύεται έναν πλασματικό ήρωα μεσαιωνικού μυθιστορήματος, τον Βασιλιά Ανήλιαγο, μυθικό πρόσωπο της Μεσαιωνικής περιόδου, που έχει συνδεθεί με το Χλεμούτσι και το ανύπαρκτο, πλέον, κάστρο της Παλαιόπολης.

Είναι μια καθαρά δική μου εκδοχή του συγκεκριμένου μύθου, δυο παράλληλες ιστορίες που εκτυλίσσονται η μια στην Ηλεία του 2048 και η άλλη στην Ηλεία του 1348. Ένα μεσαιωνικό χειρόγραφο, ένα ταξίδι στο χρόνο, μπορεί και περισσότερο και μια πρωταγωνίστρια η οποία σαγηνεύεται από τον μύθο του Ανήλιαγου και -παρ` ότι κάνει μια προσγειωμένη δουλειά όπως αυτή του δημοσιογράφου σε μια τοπική εφημερίδα της Ηλείας- αφήνεται στη μαγεία του μύθου, των πλασματικών ηρώων και της λογοτεχνίας.

Όλα τα παραπάνω φανερώνουν πόσο ρευστά είναι τα όρια ανάμεσα στο πραγματικό και το πλασματικό και πόσες φορές το πλασματικό φέρνει σε άλλα επίπεδα την πραγματικότητα».

Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος Βίκυ Γκουγκουστάμου, που έκανε συνοπτική στο περιεχόμενο του βιβλίου, αναφέροντας, μεταξύ άλλων ότι αποτελεί έναν ιστορικό χάρτη για την ευρύτερη περιοχή της Ηλείας.

Στην προσωπικότητα της Αρχοντούλας Αλεξανδροπούλου αναφέρθηκαν ο σκηνοθέτης και το μέλος της Ομάδας Τέχνης «Δούρειος Ίππος», Παρασκευάς Παπαπετρόπουλος και Παναγιώτα Ιωάννου, αντίστοιχα, που διάβασαν και αποσπάσματα από το βιβλίο της.
Στην γραφή του βιβλίου από την σύζυγο του αναφέρθηκε ο Βασίλης Κομπορόζος, που σχολίασε ότι το προετοίμαζε για πάνω από τέσσερα χρόνια, εντρυφώντας παράλληλα στις σελίδες βιβλίων που αναφέρονταν στο Βυζάντιο και σε ιπποτικά αναγνώσματα.

Όλη η επικαιρότητα