Αρθρογραφία

Πατσαμάμα

Ακούστε το άρθρο

«Οι φυσικές κοινότητες και τα οικοσυστήματα έχουν το αναπαλλοτρίωτο δικαίωμα να υπάρχουν και να αναπτύσσονται στο Εκουαδόρ. Τα δικαιώματά τους είναι άμεσα εκτελεστά και κάθε θεσμός, κάθε κοινότητα ανθρώπων, κάθε άτομο , έχει υποχρέωση να τα σέβεται».

Αυτή είναι η περίφημη και ανεπανάληπτη παράγραφος που προστέθηκε στο Σύνταγμα του Εκουαδόρ, με την αναθεώρηση του 2008, κατά την οποία συμμετείχαν 70 χιλιάδες πολίτες και 130 εκλεγμένοι αντιπρόσωποι,  στις ενός έτους προπαρασκευαστικές εργασίες  αναθεώρησης.

Πρόκειται για το «υπό ανάπτυξη» παρααμαζόνιο κρατίδιο της Λατινικής Αμερικής, όπου οι Εκουαδοριανοί πολίτες τόλμησαν αυτό που οι ανεπτυγμένοι ,Ευρωπαίοι, Αμερικάνοι και εμείς μαζί τους, ούτε ποτέ  φανταζόμαστε, αλλά ούτε και τολμούμε να αντιγράψουμε αυτούσιο και να το προσθέσουμε στην επόμενη συνταγματική αναθεώρηση που ψιθιρίζεται επίσημα από κυβερνητικά στελέχη τον τελευταίο καιρό και μάλλον χρονικά άκαιρα.

Πόσο μάλλον για την επόμενη αναθεώρηση, να διαθέσουμε τόσο πολύ χρόνο και να συμπεριλάβουμε στην συζήτηση χιλιάδες συμπατριώτες μας και αντιπροσώπους  για όλα τα ζητήματα που επιβάλλεται να αναθεωρηθούν, αλλά ακόμη περισσότερο για το περιβάλλον και την φύση, για την μάνα γη, η αλλιώς «πατσαμάμα» όπως αποκαλείται από του  Ινδιάνους Κετσούα των Ανδεων της Νοτίου Αμερικής.

Είμαστε άτολμοι εμείς οι ανεπτυγμένοι και πολιτισμένοι και δεν μπορούμε να αναγνωρίσουμε στην φύση  το δικαίωμα να υπάρχει, να αναπαράγεται και να γίνονται απόλυτα σεβαστοί οι κύκλοι της ζωής της,  ούτε να φανταστούμε ποτέ να αναβαθμίσουμε την αξία της φύσης από απλό αντικείμενο δημόσιας η ιδιωτικής περιουσίας  σε υποκείμενο δικαίου.

Δεν μπορούμε να σκεφτούμε ότι τα ποτάμια , οι λίμνες, οι θάλασσες ,τα βουνά και οι κάμποι, μπορούν να έχουν οντότητα όπως οι άνθρωποι και η κακοποίηση όλων αυτών να αντιμετωπίζετε νομικά όπως ο άνθρωπος, ισότιμα και σοβαρά , οι δε συνέπειες να είναι ίδιες, με ότι αυτό συνεπάγεται  για την αρμονική συνύπαρξη όλων των  αντικειμένων της φύσης και του ανθρώπου μαζί.

Αν φτάναμε στο  πολιτισμικό επίπεδο των πολιτών του Εκουαδόρ, γιατί μάλλον περί αυτού πρόκειται ,ίσως δεν θα είχαμε το θράσος  να έχουμε μετατρέψει την φύση σε απέραντο σκουπιδαριό, και την ύπαρξη της ζωής στον πλανήτη επισφαλή και αβέβαιη για το μέλλον, μπορεί δε  να είμαστε καλύτεροι και στην καθημερινότητά μας ,έστω και μόνο για τους εαυτούς μας.

Μπορούμε ,τι λέτε ,στην επόμενη αναθεώρηση του Συντάγματος ,εμείς οι πολίτες να επιβάλλουμε το πνεύμα του μανιφέστου του Εκουαδόρ,  μπορούμε να συμπαραταχτούμε με τους  ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ-ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ, προς αυτόν τον στόχο, κι ας μην τους ψηφίσουμε, παρότι είναι η μόνη πολιτική δύναμη ,που υπολογίζει την φύση, την λεγόμενη πατσαμάμα, ως ισότιμο με τον άνθρωπο ,υποκείμενο δικαίου;-

Επαναδημοσίευση από τις ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ της

14.5.2015 για την χθεσινή ημέρα της γης.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η πληροφόρηση από την εφημερίδα «ΠΟΝΤΙΚΙ» της 16/10/2008.

Όλη η επικαιρότητα