Ηλεία

Παύλος Παπαδημάτος: «Έφυγε» ο άνθρωπος που τίμησε τη Γαστούνη

Ακούστε το άρθρο

Ο Παπαδημάτος Παύλος του Γρηγορίου και της Θεώνης, σύμφωνα με τον πρ. Δήμαρχο  Γαστούνης κ. Κώστα Λούρμπα,  γεννήθηκε στο Κατάραχο (Άγιο Νικόλαο) Κεφαλονιάς στις 31/10/1938 και πέθανε στις 20/3/2021 στη Γαστούνη.

Είχε σύζυγο την Άννα Χαλβατζή (7/10/1946) του Βασιλείου και της Ελένης από τη Μιστεγνά Μυτιλήνης και απέκτησαν δύο παιδιά: τη Μαριεντίνα (30/1/1967) και την Ελένη (31/5/1977). Έχει ακόμα δύο αδέλφια: το Μαρίνο (22/2/1928) και το Νικόλαο (30/4/1934).

Γράμματα έμαθε στα σχολεία Κεφαλονιάς και Γαστούνης, όπου ήρθαν το 1949 και αγόρασαν την ιδιοκτησία Διαμάντως κλπ Καρβέλα, δίπλα από το σημερινό κατάστημα ΑΤΕ Γαστούνης. Την τέχνη του επιπλοποιού έμαθε στο εργαστήριο του Γεωργίου Λαβατσή στη Γαστούνη, επί 4 χρόνια και μετά στην Αθήνα. Αφού έκανε το στρατιωτικό του ήρθε στη Γαστούνη και άνοιξε δικό του εργαστήριο και έκθεση επίπλων. Έπαιρνε δουλειές από όλη την Πελοπόννησο, τη Ζάκυνθο, την Κεφαλονιά, την Πρέβεζα, τα Γιάννενα και αλλού.

Προσπαθούσε πάντοτε να παρουσιάζει κάτι καλύτερο, ωραιότερο και πρωτότυπο. Με την ευρηματικότητά του, την καλή δουλειά και τα γνήσια υλικά, που χρησιμοποιούσε, εξόπλισε πολλά ξενοδοχεία, επιχειρήσεις, σπίτια και χώρους διαφόρων χρήσεων. Ιδιαίτερα άρεσαν τα δικά του σχέδια (πατέντες), για τα οποία είχε πάρει από το Υπουργείο Εμπορίου δύο διπλώματα ευρεσιτεχνίας.

Μέχρι το 2003, που συνταξιοδοτήθηκε, έφερνε δουλειές από όλη σχεδόν την Ελλάδα στη Γαστούνη και πρόβαλε τον τόπο με την καλή δουλειά και την εντιμότητά του.

Πέρα από την επαγγελματική του απασχόληση ήταν και εξαίρετος πνευματικός άνθρωπος, του οποίου η φήμη είχε ξεπεράσει τα στενά όρια της περιοχής μας. Του άρεσε ιδιαίτερα η ποίηση. Σε ελεύθερες ώρες του είχε γράψει έξι ποιητικές συλλογές: “Μικρές σταγόνες” (Γαστούνη 1993), “Λουλούδια της νιότης”, “Μια καινούρια μέρα”, “Κύματα του Ιονίου” (Γαστούνη 1990), “Μακάριοι οι ειρηνοποιοί”, “Στο διάβα του χρόνου”.

Όλη η επικαιρότητα