Αχαϊα Ηλεία Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

ΠΔΕ: Δημοπρατούνται τα έργα ενεργειακής αναβάθμισης στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας και στο Νοσοκομείο Πύργου

Ακούστε το άρθρο

Σε τροχιά εκκίνησης τίθενται δύο πολύ σημαντικά έργα ενεργειακής αναβάθμισης δομών υγείας στη Δυτική Ελλάδα μετά τη σημερινή συνάντηση του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριου Φαρμάκη με τον Πρόεδρο, Τιμολέων Κατσίπο, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, Αθανάσιο Γιάνναρη και στελέχη της εταιρίας «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε» στην Αθήνα, κατά την οποία επισφραγίστηκε η διαδικασία δημοπράτησης της ενεργειακής αναβάθμισης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Πάτρας  και του Γενικού Νοσοκομείου Πύργου Ηλείας.

Φορέας υλοποίησης των έργων θα είναι η ΚΤΥΠ Α.Ε., ενώ η χρηματοδότησή τους έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020».  Σημειώνεται ότι επρόκειτο για δύο έργα που κινδύνευαν να χαθούν, καθώς κατά την παλαιότερη ένταξή τους στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, οι δικαιούχοι δεν υπέβαλλαν εγκαίρως τα τεύχη δημοπράτησης προς έλεγχο στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος. Έτσι, η σημερινή Περιφερειακή Αρχή σε συνεργασία με την Ειδική Υπηρεσία, αποφάσισε την απένταξη και επανένταξή τους, με δικαιούχο την ΚΤΥΠ Α.Ε., προκειμένου να διασφαλιστεί η ολοκλήρωσή τους.

«Δρώντας με γνώμονα την αξιοποίηση και του τελευταίου διαθέσιμου ευρώ προς όφελος του τόπου μας – και ιδιαίτερα των πολύτιμων δομών υγείας – αλλά και το κορυφαίο αξίωμα της αποτελεσματικότητας που διέπει την στρατηγική μας, πετύχαμε να διασώσουμε δύο πολύ σημαντικά έργα που ουσιαστικά είχαν χαθεί» ανέφερε ο Περιφερειάρχης σε δηλώσεις του, ευχαριστώντας τους κ.κ. Κατσίπο και Γιάνναρη, τα στελέχη της ΚΤΥΠ και τα στελέχη της Περιφέρειας, για την άμεση ανταπόκριση και τη μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλαν, ώστε μέσα σε λίγους μήνες να γίνουν όσα δεν είχαν γίνει επί χρόνια. «Η ενεργειακή αναβάθμιση των νοσοκομείων μας αποτελεί έργο ουσιαστικού εκσυγχρονισμού. Έργο με περιβαλλοντικό και οικονομικό αποτύπωμα καθώς θα μειωθούν οι ρύποι και θα εξοικονομούνται χιλιάδες ευρώ για το ελληνικό δημόσιο, αλλά και έργο πραγματικής αναβάθμισης των υποδομών και των παρεχομένων υπηρεσιών προς τους πολίτες. Η ανταπόκριση της ΚΤΥΠ στο αίτημά μας για άμεση προώθηση του έργου και η δουλειά που έγινε από τα υπηρεσιακά στελέχη της ΚΤΥΠ και της Περιφέρειας, αποδεικνύει πως το κράτος και η αυτοδιοίκηση μπορούν να δουλέψουν με ταχύτητα και με αποτελεσματικότητα υπέρ του πολίτη. Είμαι εξαιρετικά περήφανος και χαρούμενος για την εξέλιξη. Κερδίζουμε τον χαμένο χρόνο, ο τόπος μας έχει αλλάξει πλέον ταχύτητες…» πρόσθεσε ο κ. Φαρμάκης

Σημειώνεται ότι τα έργα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας προβλέπουν την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων Α,B,C, και M, προϋπολογισμού 6.432.684,38 ευρώ που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει οικοδομικές εργασίες (κατασκευή θερμοπρόσοψης, αντικατάσταση στεγάνωσης και προσθήκης θερμομόνωσης στα δώματα, αντικατάσταση του συνόλου των εξωτερικών πεπαλαιωμένων κουφωμάτων), αλλά και ηλεκτρομηχανολογικές (πχ αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης/κλιματισμού, αντλία θερμότητας ψύξης/θέρμανσης, ηλιοθερμικό συγκρότημα με  550 τ.μ. ηλιακών συλλεκτών, αντικατάσταση και αναβάθμιση κεντρικών κλιματιστικών μονάδων, Αντικατάσταση λαμπτήρων φθορισμού με LED κ.α)

Σε ό,τι αφορά το Γενικό Νοσοκομείο του Πύργου, προϋπολογισμού 1.493.000 ευρώ, μεταξύ άλλων προβλέπονται οικοδομικές εργασίες (τοποθέτηση εξωτερικών σκιάστρων, αντιμετώπιση τοπικών προβλημάτων εισροής ομβρίων), αλλά και ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες (αντικατάσταση καυστήρων, λεβήτων και ατμογεννητριών, ενεργειακή αναβάθμιση κλιματισμού, εγκατάσταση κεντρικού ηλιοθερμικού συστήματος με επιφάνεια επιλεκτικών συλλεκτών τουλάχιστον 400 τ.μ., Προμήθεια και εγκατάσταση Φ/Β συστήματος ισχύος 19,80 kWp, αντικατάσταση φωτιστικών σωμάτων με φωτιστικά σώματα LED κ.α).

Στο αντικείμενο των δύο εργολαβιών έχουν συμπεριληφθεί  η εκπόνηση ενεργειακού ελέγχου και ενεργειακής επιθεώρησης μετά το πέρας των παρεμβάσεων, καθώς και η εκπόνηση μελέτης οργάνωσης και πιστοποίηση του συστήματος διαχείρισης κατά ISO 50001 από διαπιστευμένο φορέα.

Τέλος, κατά τη σημερινή συνάντηση, συμφωνήθηκε να προωθηθούν οι διαδικασίες ώστε στο αμέσως επόμενο διάστημα και με τον ίδιο τρόπο, να ενταχθούν και να δημοπρατηθούν τα έργα ενεργειακής αναβάθμισης του Γενικού Νοσοκομείου Ανατολικής Αχαΐας (Αίγιο) και του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Αγρινίου.

Στη συνάντηση, παρόντες ήσαν επίσης, ο Θεόδωρος Κυριαζόπουλος (Γενικός Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Έργων ΣΔΙΤ), η Αγγελική Βιτωράτου (Διευθύντρια Στρατηγικού Σχεδιασμού) και ο Σωτήρης Μάνθος (Προϊστάμενος Τμήματος Αρχιτεκτονικών Μελετών).

Όλη η επικαιρότητα