ΠΔΕ: 125.000 ευρώ για το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και νέους

Share

Με το πόσο των 125.000 ευρώ θα χρηματοδοτήσει το 2021 η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος το Διεθνές Φεστιβάλ Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, στα πλαίσια της προγραμματικής σύμβασης που θα υπογραφθεί μέσα στο προσεχές διάστημα μεταξύ των δύο φορέων και του Υπουργείου Πολιτισμού που συμμετέχει με 100.000 ευρώ.

Ο συνολικός προϋπολογισμός που αναφέρεται στην προγραμματική σύμβαση για το τρέχον έτος είναι 375.000 ευρώ με τα υπόλοιπα 100.000 ευρώ να προέρχονται από πόρους που εξασφαλίζει το φεστιβάλ. Στην συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής τη Δευτέρα εγκρίθηκε η χορήγηση των 125000 ευρώ ενώ εξουσιοδοτήθηκε ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης για την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης.

«Συνάψαμε καινούρια προγραμματική σύμβαση με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου για Παιδιά και Νέους, βάσει της οποίας θα ενισχύσουμε με 125.000 ευρώ τις δράσεις του. Θέλουμε να δείξουμε ότι παράγουμε σύγχρονο πολιτισμό. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος είναι δίπλα στο Φεστιβάλ έμπρακτα με την οικονομική ενίσχυση και θα συνεχίσουμε να το στηρίζουμε γιατί πιστεύουμε πραγματικά ότι είναι θεσμός, άρα έχει και πολιτιστικό αποτύπωμα στη περιοχή», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού-Τουρισμού Νίκος Κοροβέσης.

Σκοπός

Σκοπός της προγραμματικής σύμβασης είναι αφενός η ενίσχυση και η ανάπτυξη της κινηματογραφικής τέχνης ειδικά για παιδιά και νέους και της κινηματογραφικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα και την Περιφέρεια, αφετέρου η ανάπτυξη της Π.Δ.Ε, προκειμένου η τελευταία να καταστεί το επίκεντρο των Ελλήνων και των Ευρωπαίων Καλλιτεχνών, των εκπαιδευτικών και των νέων καθώς και των διεθνών και ευρωπαϊκών οργανισμών που ασχολούνται με την έβδομη τέχνη. Συγκεκριμένα:

* Η αναπτυξιακή αναβάθμιση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος και ειδικότερα η οικονομική ανάπτυξη της περιοχής και η πολιτισμική και κοινωνική ανάπτυξη των κατοίκων της.

* Οι στοχευμένες και συνδυασμένες πολιτικές που αφορούν την ενίσχυση, την προώθηση και την ανάπτυξη της κινηματογραφικής τέχνης και ειδικότερα του κινηματογράφου για παιδιά και νέους, την κινηματογραφική εκπαίδευση με έμφαση κυρίως στην Περιφέρεια, μέσα από δράσεις που εξασφαλίζουν την παρουσία ή και την συμμετοχή υψηλού επιπέδου καλλιτεχνικών συντελεστών και οπτικοακουστικών έργων.

* Η διασφάλιση της συνέχειας και της μελλοντικής πορείας του θεσμού του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους και ειδικότερα η ενδυνάμωσή του και η διεύρυνση της απήχησής του.

* Η γενικότερη τουριστική προβολή της Περιφέρειας στο εσωτερικό και το εξωτερικό και ειδικότερα η προβολή της ως αυτοτελούς πολιτιστικού προορισμού.

* Η ενεργοποίηση και συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας στις καλλιτεχνικές, εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δραστηριότητες και ειδικότερα των παιδιών, των εκπαιδευτικών και των νέων καλλιτεχνών.

Το Φεστιβάλ έφερε τον κινηματογράφο….

Στην Ελλάδα ο Κινηματογράφος για Παιδιά και Νέους ήταν, ως ιδιαίτερο είδος κινηματογραφίας, παντελώς άγνωστος, μέχρι το 1997, οπότε ιδρύθηκε το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους.

Στα χρόνια που μεσολάβησαν, με άξονα τις δραστηριότητες του Φεστιβάλ, έγιναν πολύ σημαντικά βήματα. Ειδικότερα εισήχθη για πρώτη φορά στην χώρα ο κινηματογράφος για Παιδιά και Νέους μέσα από την προβολή χιλιάδων ταινιών του είδους, τέθηκαν οι βάσεις για την ανάπτυξή του, αναπτύχθηκε ένας ιδιαίτερα δημιουργικός διάλογος ανάμεσα στην κινηματογραφική και την εκπαιδευτική κοινότητα, καλλιεργήθηκε η καλλιτεχνική παιδεία και η αισθητική αγωγή, εκπαιδεύτηκαν χιλιάδες παιδιά και εκπαιδευτικοί, αξιοποιήθηκε σε εξαιρετικά σημαντικό βαθμό η σύγχρονη οπτικοακουστική τεχνολογία στην εκπαιδευτική διαδικασία, ενώ η Ελλάδα πήρε την θέση της στον διεθνή χάρτη των παιδικών και νεανικών κινηματογραφικών φεστιβάλ.