Ηλεία

Περιπολούν στο δάσος της Αλφειούσας! (VIDEO)

Ακούστε το άρθρο

Σε μια πρωτότυπη κίνηση που θα μπορούσε να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση και για άλλες τοπικές κοινότητες προχώρησαν οι κάτοικοι του Δ.Δ. Αλφειούσας, οι οποίοι βλέποντας τις καταστροφές που προκάλεσαν τα πύρινα μέτωπα τις προηγούμενες ημέρες σε διάφορες περιοχές της Ηλείας, δημιούργησαν ομάδες πυρασφάλειας των οποίων σκοπός είναι η επιτήρηση της περιοχής και η αποτροπή ανάλογων περιστατικών στη δική τους περιοχή.

Οι κάτοικοι της Αλφειούσας φαίνεται να έχουν πάρει στα χέρια τους το θέμα της προστασίας του δάσους της περιοχής, προκειμένου να αποτρέψουν με κάθε τρόπο την καταστροφή του τελευταίου πνεύμονα οξυγόνου στην περιοχή.

Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Αλφειούσας Νίκος Δημόπουλος, σε συνεργασία με τους κατοίκους έχουν δημιουργήσει ομάδες που απαρτίζονται από 22 άτομα και περιπολούν σε καθημερινή βάση το δάσος. Όπως τόνισε και ο ίδιος, η αντιπυρική περίοδος έχει ξεκινήσει για τους ίδιους προ πολλού και είναι υποχρέωση όλων να προστατεύσουν τον μοναδικό πνεύμονα οξυγόνου της περιοχής. Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει ακόμα την Πολιτική Προστασία του δήμου και το Δασαρχείο για τη συνεισφορά τους όσον αφορά τη διάνοιξη δασικών και αγροτικών δρόμων, σημειώνοντας πως περίπου το 90% αυτών είναι έτοιμοι και μπορούν ανά πάσα στιγμή να χρησιμοποιηθούν από πυροσβεστικά οχήματα δίχως καμία δυσκολία.

Ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου της περιοχής και μέλος των ομάδων πυρασφάλειας Νίκος Αποστολόπουλος, εστίασε στους εθελοντές που συμμετέχουν στην κίνηση αυτή και οι οποίοι είναι ντόπιοι και γνωρίζουν άριστα την περιοχή, γεγονός που συνηγορεί στο ότι η παρουσία τους είναι  ιδιαίτερα αποτελεσματική στην πρόληψη και την αντιμετώπιση περιστατικών εκδήλωσης πυρκαγιάς. Επιπλέον, υπογράμμισε πως το δάσος στην περιοχή αποτελεί τον τελευταίο πνεύμονα οξυγόνου και πρέπει να προστατευτεί με οποιοδήποτε κόστος, ενώ παράλληλα πρότεινε η κίνηση αυτή να αποτελέσει παράδειγμα και για άλλες περιοχές στην Ηλεία προκειμένου οι ίδιοι οι πολίτες να προστατεύσουμε το φυσικό περιβάλλον που χαρίζει ζωή.

Από την πλευρά του, το μέλος των ομάδων πυρασφάλειας Κώστας Γιάνναρος στάθηκε στην από κοινού προσπάθεια με τον πρόεδρο της κοινότητας, προκειμένου να βάλουν και οι ίδιοι το λιθαράκι τους στο θέμα της περιφρούρησης των δασών. Αγροτικά μηχανήματα και τρακτέρ με βυτία βρίσκονται συνεχώς σε ετοιμότητα για να προσφέρουν βοήθεια όπου χρειαστεί. Οι πολυάριθμες ομάδες καλύπτουν τη μεγάλη δασική έκταση της περιοχής, με τον κ. Γιάνναρο να επισημαίνει πως το έργο τους δεν είναι εύκολο αλλά όλοι μαζί φροντίζουν για την όσο το δυνατόν καλύτερη φύλαξη.

Να σημειωθεί πως το τοπικό συμβούλιο έχει αποφασίσει να απαγορεύσει τη διέλευση οχημάτων και ανθρώπων από κάθε σημείο του δάσους, αν δει ότι απαιτείται για την αποτελεσματικότερη φύλαξή του και ιδίως την περίοδο όπου στην περιοχή θα κυριαρχούν ισχυροί άνεμοι. Η έως σήμερα προεργασία που έχει γίνει με τη διάνοιξη δρόμων ώστε να έχουν πρόσβαση τα επίγεια μέσα πυρόσβεσης, διασφαλίζει σε μεγάλο βαθμό την άμεση και έγκαιρη παρέμβασή τους για την αντιμετώπιση τυχόν περιστατικών πυρκαγιάς, ενώ παράλληλα έχουν γίνει καθαρισμοί από χαμηλή βλάστηση και ξηρά χόρτα που μειώνουν τον κίνδυνο της εκδήλωσης πυρκαγιών.

Όλη η επικαιρότητα