Ηλεία Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Σύσταση οργάνου Πανεπιστημίου και Περιφέρειας από Φαρμάκη

Ακούστε το άρθρο

Tη σύσταση οργάνου μεταξύ Πανεπιστημίου και Περιφέρειας για εναρμονισμένη δράση θα προτείνει, σύμφωνα με πληροφορίες, στην αυριανή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης, όπου κεντρικό θέμα θα είναι ο ακαδημαϊκός χάρτης στη Δυτική Ελλάδα…

Η πρόταση αυτή αποτελεί έναν από τους βασικούς άξονες πάνω στον οποίο η περιφέρεια θα στηρίξει την παρέμβαση της για το θέμα των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων στους τρεις νομούς της Δυτικής Ελλάδος…

Η πρόταση αυτή αποτελεί έναν από τους βασικούς άξονες πάνω στον οποίο η περιφέρεια θα στηρίξει την παρέμβαση της για το θέμα των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων στους τρεις νομούς της Δυτικής Ελλάδος… Όπως είναι ήδη γνωστό ο περιφερειάρχης σε δηλώσεις του για το θέμα αυτό και μετά τις αρνητικές εξελίξεις που είδαν το φως της δημοσιότητας σε σχέση με τμήματα  σε  Πύργο και Αμαλιάδα καθώς και άλλων στη Δυτική Ελλάδα,  έχει θέσει ως αναγκαιότητα  τον επαναπροσδιορισμό του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη συζήτηση για τη διάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη της περιοχής.

«Η Τ.Α βάζει πλάτη διαχρονικά στο κομμάτι που την αφορά και έχει να κάνει με την διασφάλιση των εγκαταστάσεων και την κάλυψη αναγκών που προκύπτουν μέσω της διάθεσης κονδυλίων. Πάντα η Τοπική Αυτοδιοίκηση και η περιφερειακή αρχή και στο παρελθόν ήταν αρωγός στις πανεπιστημιακές σχολές και όπως αυτές εκφράζονταν μέσα από την πολιτική που ασκούνταν από το εκάστοτε υπουργείο Παιδείας. Μήπως θα πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε αυτό το τρίπτυχο. Εκάστοτε Κυβέρνηση, Πανεπιστήμιο και τοπικές κοινωνίες. Αυτό είναι το ερώτημα και το βάζω δημόσια γιατί η Τ.Α. σε κάθε κέλευσμα, υπηρετώντας τον στόχο της που δεν είναι άλλος από το να βοηθήσει και να στηρίξει την απαίτηση των τοπικών κοινωνιών, ανταποκρίνεται»,  είχε τονίσει μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης Ν. Φαρμάκης

Επερώτηση

Εν τω μεταξύ για το θέμα του τμήματος της Μουσειολογίας στον Πύργο έχει θέσει επερώτηση ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Παναγιώτης Μπράμος και η οποία θα συζητηθεί στην αυριανή συζήτηση.

Ειδικότερα ο κ. Μπράμος επισημαίνει ότι «η λειτουργία του  Τμήματος Μουσειολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Παραρτήματος Πύργου, όπως προέκυψε από συζήτηση της Κοσμητείας  Ανθρωπιστικών & Κοινωνικών Επιστημών, παρόντος και του πρυτάνεως κ. Μπούρα, βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο, με φερόμενες ως λύσεις εκ μέρους του Πανεπιστημίου, είτε την κατάργηση του τμήματος, είτε την μεταφορά του στην Πάτρα, ή ακόμα και την ενσωμάτωση του ως κατεύθυνσης στο τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας, με έδρα το Αγρίνιο ή τέλος την μετατροπή του σε μεταπτυχιακό στο ανωτέρω τμήμα του Αγρινίου.

Δεδομένου ότι το Πανεπιστήμιο Πατρών αποτελεί θεσμικό εταίρο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και πυλώνα της ακαδημαϊκής δραστηριότητας, έρευνας και ανάπτυξης στη Δυτική Ελλάδα.

Ερωτάται ο κος. Περιφερειάρχης

Α) Είναι εις γνώση του ο νέος σχεδιασμός ακαδημαϊκής αναδιάταξης που έχει προαναγγείλει ο πρύτανης του ιδρύματος.

Β) Σε ποιες ενέργειες θα προβεί προς το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Υπουργείο Παιδείας, ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του τμήματος Μουσειολογίας.

Γ) Κατά ποιο τρόπο θα διασφαλιστεί η ενδοπεριφερειακή ισότητα ανάπτυξης των πανεπιστημιακών σχολών.

Δ) Προτίθεται να αναζητήσει εναλλακτικές μορφές χρηματοδότησης των Τμημάτων ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία τους και στο μέλλον;

Είναι αυτονόητο ότι στη θέση του Τμήματος Μουσειολογίας του Πύργου, θα μπορούσε να είναι οποιοδήποτε περιφερειακό του Πανεπιστημίου Πατρών, καθώς τα προβλήματα είναι κοινά, όμως δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν χωρίς ευρύ διάλογο και ουσιαστική τεκμηρίωση».

Όλη η επικαιρότητα