Οικονομία Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτ. Ελλάδας: Υπερψηφίστηκε ο προϋπολογισμός για το 2021

Ακούστε το άρθρο

«Υπευθυνότητα, διαφάνεια, ορθολογισμός, συγκράτηση δαπανών και ενίσχυση παραγωγικών επενδύσεων»

«Σε πέντε άξονες στηρίζεται ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Αυτοί είναι: Πρώτον, η υπευθυνότητα. Δεύτερον η διαφάνεια και η χρηστή δημοσιονομική διαχείριση. Τρίτον, η  ορθολογική κατάρτιση με εγγραφή εσόδων που αναμένεται να εισπραχθούν. Τέταρτον, η συγκράτηση των δαπανών. Και πέμπτον, η ενίσχυση των παραγωγικών επενδύσεων στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα. Ο προϋπολογισμός συντάχθηκε με γνώμονα και οδηγό την ειλικρίνεια, την ακρίβεια των οικονομικών μεγεθών, με έσοδα και έξοδα που δεν υποκρύπτουν σκοπιμότητες, ούτε προβλέψεις που δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν».

Αυτά, μεταξύ άλλων υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, κατά τη διάρκεια της ειδικής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης 22 Δεκεμβρίου με την μέθοδο της τηλεδιάσκεψης και αφορούσε αποκλειστικά και μόνο την υπερψήφιση του προϋπολογισμού της ΠΔΕ για το έτος 2021.

Ο προϋπολογισμός ψηφίστηκε ομόφωνα, ενώ ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικής Πολιτικής και Δημοσιονομικού Ελέγχου, Πάνος Σακελλαρόπουλος, ανέλυσε τα στοιχεία του προϋπολογισμού, ο οποίος φτάνει στο σύνολο των 229.294.812,56 ευρώ, έναντι 205.795.430,65 ευρώ για τον αντίστοιχο προϋπολογισμό του 2020.

Όπως ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης, τα έσοδα του προϋπολογισμού προέρχονται από τις εξής κατηγορίες:

  • Από Κρατική Επιχορήγηση: 925.000,00 ευρώ
  • Από Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους: 51.460.500,00 ευρώ
  • Από Ίδια & Λοιπά Έσοδα: 4.165.100,00 ευρώ
  • Από Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων: 127.717.346,96 ευρώ
  • Από Αδιάθετο Υπόλοιπο Προηγουμένου Έτους: 45.026.865,60 ευρώ

Σημειώνεται ότι η αντίστοιχη περσινή κατανομή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ανερχόταν στο ύψος των 102.663.317,54 ευρώ, δηλαδή για το 2021 είναι αυξημένη κατά 25.000.000 ευρώ περίπου.

«Όσο κι αν οι απρόβλεπτες καταστάσεις που βιώνουμε εδώ και περίπου ένα χρόνο μας δυσκολεύουν, καταβάλαμε κάθε προσπάθεια ώστε ο Προϋπολογισμός να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, να είναι δηλαδή ρεαλιστικός, να είναι σύννομος και ισοσκελισμένος και να αντιμετωπίζει όσο το δυνατόν περισσότερες από τις ανάγκες της κοινωνίας» τόνισε ο κ. Σακελλαρόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι παρά την μεγάλη υγειονομική και οικονομική κρίση, στόχος της Περιφέρειας είναι το μεγάλο πρόγραμμα έργων να προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς, προκειμένου να αντιμετωπιστούν χρόνια προβλήματα, να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των πολιτών και να ενισχυθεί η τοπική παραγωγή.

«Με τα μικρά και με τα μεγάλα έργα που εκτελούνται στη Δυτική Ελλάδα ουσιαστικά αλλάζει η μοίρα του τόπου αυτού. Η μοίρα όμως για να αλλάξει δεν θέλει μόνο υποδομές. Χρειάζεται δουλειά, προσπάθεια και συμμετοχή για να δημιουργήσουμε ανάπτυξη. Η ανάπτυξη έρχεται μέσα από την συνεργασία, έρχεται μέσα από την προσπάθεια που πρέπει να κάνει πρωτίστως ο Ιδιωτικός Τομέας μαζί με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την Περιφέρεια και την Κεντρική Κυβέρνηση» σημείωσε ο Αντιπεριφερειάρχης, ο οποίος έκανε και ιδιαίτερη μνεία στις δράσεις της Περιφέρειας για να στηριχθεί η τοπική κοινωνία εν μέσω της πανδημίας.

Πιο συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στη «Στήριξη και Ενίσχυση της Επιχειρηματικότητας», ύψους 57 εκατ. ευρώ περίπου, στις εξ αποστάσεως υπηρεσίες υγείας ύψους 5 εκ. ευρώ, στον περιφερειακό μηχανισμό για τη διάγνωση των αναγκών της τοπικής αγοράς εργασίας και συντονισμού της κοινωνικής πολιτικής ύψους 3,4 εκατ. ευρώ, στη διάθεση 21,7 εκατ. ευρώ για προσλήψεις προσωπικού στα νοσοκομεία της Δυτικής Ελλάδας, στις δράσεις του ΤΕΒΑ ύψους 22 εκατ. ευρώ, στη διάθεση ποσού ύψους 15 εκατ. ευρώ για το νέο «Εξοικονομώ» και στο πρόγραμμα «Σύγχρονη Μεταποίηση στη Δυτική Ελλάδα» προϋπολογισμού 10 εκατ. ευρώ.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Σακελλαρόπουλος υπογράμμισε: «Με τον παρόντα προϋπολογισμό, θέτουμε την ΠΔΕ σε τροχιά συστηματικής μείωσης και εξορθολογισμού των λειτουργικών δαπανών, προβλέψαμε δαπάνες παλιότερων ετών, που μας ταλαιπωρούν από την αρχή, οι οποίες είναι δύσκολο να πληρωθούν, δαπάνες που αφορούσαν επί πολλά έτη χρέη και δικαστικές αποφάσεις. Οργανώσαμε τις υπηρεσίες μας, ώστε ο χρόνος που μεσολαβεί από την παραλαβή του τιμολογίου, έως την εξόφληση του να έχει ελαχιστοποιηθεί. Οι πληρωμές των ενταλμάτων γίνονται αυστηρά με προτεραιότητα και όχι επιλεκτικά.

Χρειάζεται ακόμα πολλή και συστηματική δουλειά. Πρέπει να καλυφθεί το χαμένο έδαφος. Όλοι μας, είμαστε άνθρωποι της προσφοράς, πολύ ορεξάτοι για δουλειά και μέχρι στιγμής έχουμε μια ομάδα που αγωνίζεται πολύ καλά και κερδίζει. Χτίζουμε την πολιτική μας ξεκινώντας από τα απλά καθημερινά προβλήματα και συνεχίζουμε στα μεγάλα και δύσκολα. Όμως εμείς είμαστε εδώ να υλοποιήσουμε αυτά που σχεδιάσαμε για τον τόπο μας. Επενδύουμε στο παρόν χτίζοντας το αύριο.

Ανεξάρτητα από επιμέρους πολιτικές διαφορές ή διαφορές αντιλήψεων, όλοι μαζί εκπροσωπούμε το σύνολο της κοινωνίας τριών νομών. Αυτή είναι η προσωπική μου αντίληψη για τον ρόλο της Περιφέρειας. Θέλω να πιστεύω ότι είναι αντίληψη όμως και του συνόλου των περιφερειακών παρατάξεων και των περιφερειακών συμβούλων. Η θητεία μας ανήκει σε όλους…»

Όλη η επικαιρότητα