Αγροτικά Ηλεία

Πηνειός- Καρπούζια: Ακόμα περιμένουν τις αποζημιώσεις

Ακούστε το άρθρο

Ακόμη ένα ποιοτικό πρώιμο καρπούζι υπόσχονται να προσφέρουν στους καταναλωτές οι καλλιεργητές του Κάμπου. Ο Χάρις Κρίκος, νέος αγρότης, μιλά στην εφ. «Πατρίς», για τις αποζημιώσεις που δεν έχουν έρθει για την περυσινή ζημιά, για το κόστος καλλιέργειας και τις αναμενόμενες ποιοτικές αποδόσεις.

Συγκεκριμένα ο κ. Κρίκος δηλώνει:

«Στις 20 Γενάρη φυτέψαμε τα καρπούζια θερμοκηπίου. Ήταν μια δύσκολη χρονιά φέτος, εμείς όμως το παλέψαμε και καταφέραμε να έχουμε ποιοτικό προϊόν. Η συγκομιδή θα ξεκινήσει περίπου στις 5 Μαΐου με τα στρογγυλά και μετά τις βαρέλες μετά τις 20 Μαΐου. Πάντως είναι μια δύσκολη χρονιά. Είμαστε πολύ μπροστά με τα υπαίθρια καρπούζια και ελπίζουμε να πετύχουμε καλές τιμές.  Όπως όλα δείχνουν το πρώιμο θα είναι ποιοτικό. Η περυσινή χρονιά δεν μας πήγε καθόλου καλά και ακόμη δεν έχουμε πληρωθεί αυτά τα υπαίθρια που είναι για αποζημιώσεις. Αυτό το κακό συμβαίνει με εμάς  τους αγρότες. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει. Τα θερμοκηπιακά έχουν πληρωθεί. Σε ένα μήνα θα έχουμε υπαίθρια καρπούζια για πούλημα και ακόμη δεν έχουμε πληρωθεί για τα προηγούμενα που μείναν στο χωράφι. Εχουμε πει πως πρέπει να υπάρχει ένα καρπούζι, ενιαίο προϊόν. Ούτε πρώιμο ούτε όψιμο. Ειδικά εδώ η περιοχή η δική μας είναι πρώιμη δεν είναι όψιμη. Μέχρι 15 Μάρτη  λέγονται πρώιμα. Απλά τα έχουν μπερδέψει με τον ΕΛΓΑ. Από τη στιγμή που βάζεις νάϊλον στα υπαίθρια καρπούζια είναι πρώϊμα. Ενώ πάνω σε άλλα χωριά βάζουν χωρίς νάϊλον και αυτό λέγεται όψιμο.

Σε ότι αφορά το κόστος και την απόδοση ο κ. Κρίκος τονίζει:

«Το κόστος για την καλλιέργεια θερμοκηπιακού ανέρχεται στα 900 ευρώ το στρέμμα και ο τζίρος μπορεί να φθάσει μέχρι και 3000 ευρώ σε μια καλή χρονιά. Σε ότι αφορά τα κιλά, ξεκινάμε από πέντε τόνους το στρέμμα μέχρι 7 τόνους.»

Όλη η επικαιρότητα