Ελλάδα

Πικάσο: Τα άγνωστα πρόσωπα πίσω από την επιτυχημένη έρευνα της Ασφάλειας Αττικής και η γυναίκα πληροφοριοδότης

Ακούστε το άρθρο

Από τις αρχές Ιανουαρίου γνώριζε η ΕΛΑΣ για τον 49χρονο δράστη της αρπαγής του πίνακα του Πικάσο από την Εθνική Πινακοθήκη, μέσω γυναίκας πληροφοριοδότη στην Ολλανδία που ήταν προσωπική φίλη του εισβολέα.

Στην «διαπραγμάτευση» για τον εντοπισμό του κλεμμένου πίνακα – πιθανόν έναντι αμοιβής – συμμετείχε Ελληνας δικηγόρος στην Αθήνα ως εκπρόσωπος της γυναίκας -πληροφοριοδότη στο Άμστερνταμ .

Στην ίδια συνεννόηση συμμετείχε και Βρετανός ντέντεκτιβ (ΣΣ τα στοιχεία του στην διάθεση του «Βήματος») εταιρείας ερευνών για τον εντοπισμό κλεμμένων έργων τέχνης με έδρα στην οδό Χάτον Γκάρντεν στο Λονδίνο.

Επιπλέον ο 49χρονος είναι ύποπτος για εμπλοκή στην αρπαγή – τον Οκτώβριο του 2012- επτά σημαντικών πινάκων συμπεριλαμβανομένων έργων του Πικάσο, του Μονέ, του Ματίς και άλλων από το μουσείο Κρουστάλ στο Ρότερνταμ, που σημειώθηκε δέκα μήνες μετά την αρπαγή της «Γυναικείας Κεφαλής» του Ισπανού ζωγράφου από την Εθνική Πινακοθήκη.

Στις έρευνες και η Ιντερπόλ

Ακόμη στην έρευνα για την διαλεύκανση της επονομαζόμενης «κλοπής του αιώνα» από την Εθνική Πινακοθήκη πριν από εννιά χρόνια διαπιστώνεται ότι συμμετείχε προ διετίας κι η Ιντερπόλ.

Η διεθνής αστυνομία ασχολήθηκε με τη γνησιότητα ή μη ενός έργου φιλοτεχνημένου σε χαρτί του Ιταλού Γκουλιέλμο Κάτσια που είχε βρεθεί τον Σεπτέμβριο του 2019 σε δημοπρασία του οίκου Pandolfini της Φλωρεντίας με αριθμό λαχνού 96, χωρίς αναγραφή προέλευσης.

Ο πίνακας αυτός είχε ομοιότητες με έναν πίνακα του ίδιου ζωγράφου που είχε κλέψει ο 49χρονος «μπουκαδόρος» της Εθνικής Πινακοθήκης κι ο οποίος δεν βρέθηκε μετά την διαλεύκανση της υπόθεσης.
Η Ιντερπόλ ωστόσο, με έγγραφο της, ύστερα από ενδελεχή έρευνα Ιταλού καθηγητή, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το δημοπρατηθέν έργο είχε σειρά κρίσιμων διαφορών (ΣΣ ως προς τις διαστάσεις κι άλλες διαφορές) με εκείνο που είχε κλαπεί από την Εθνική Πινακοθήκη.

Εξ αλλου η αξία του εν λόγω έργου που υπολογίζεται σε μόλις περίπου 1000 ευρω (ΣΣ έναντι 2.000.000 ευρώ της αξίας του κλαπέντα πίνακα του Πικάσο) δεν ήταν τέτοια που θα οδηγούσαν τον 49χρονο σε μία σπασμωδική κίνηση πώλησής του, που μπορεί να οδηγούσε και στην αποκάλυψη του ρόλου στην κλοπή στην Εθνική Πινακοθήκη.

Η γυναίκα – πληροφοριοδότης

Τα νέα αυτά αποκαλυπτικά στοιχεία που παρουσιάζει «Το Βήμα» δίνουν νέες διαστάσεις στην υπόθεση αρπαγής, αλλά και ανεύρεσης – προ μερικών ημερών – του πίνακα του Πικάσο ύστερα από μεθοδικές έρευνες της Ασφάλειας Αττικής.

Όλη η επικαιρότητα