Ελλάδα Υγεία

ΠΟΕΔΗΝ- Κορωνοϊός: Νέο αρνητικό ρεκόρ, με 86 διασωληνωμένους ασθενείς εκτός ΜΕΘ

Ακούστε το άρθρο

Για νέο αρνητικό ρεκόρ, με 86 διασωληνωμένους ασθενείς κορωνοϊού εκτός ΜΕΘ, κάνει λόγο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), σήμερα, Σάββατο 3 Απριλίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ και του προέδρου της, Μιχάλη Γιαννάκου, ο μέρος όρος αναμονής για μια θέση στη ΜΕΘ είναι τρεις ημέρες για τους νέους, ενώ πολλοί ηλικιωμένοι άνω των 75 ετών, που είναι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, «περιμένουν μέχρι να πεθάνουν».

Όπως υποστηρίζει ο κ. Γιαννάκος, όταν οι διασωληνωμένοι ασθενείς παραμένουν εκτός ΜΕΘ πάνω από ένα 24ωρο, «ελαχιστοποιούνται μέρα με τη μέρα οι πιθανότητες να ζήσουν», καθώς δεν φθάνει ένας αναπνευστήρας, «αν υπάρχει και αυτός», ενώ κινδυνεύουν σπό νοσοκομειακές λοιμώξεις, αλλά και «από την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού και τον υποτυπώδη εξοπλισμό».

Ο κ. Γιαννάκος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι θα πρέπει «οι υπουργοί και η κυρία Παπαευαγγέλου (σ.σ. καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής) να επιδεικνύουν ταπεινοφροσύνη στην ενημέρωση των πολιτών, να διορθώνουν δυσχέρειες στη νοσηλεία των ασθενών με κοροναϊό και όχι να λένε ψέματα ότι οι διασωλημένοι ασθενείς βρίσκουν ΜΕΘ το πρώτο 24ωρο».

Οι συγγενείς διασωληνωμένων ασθενών κοροναϊού, που αγωνιούν για να βρεθεί μια θέση στη ΜΕΘ, καθημερινά απευθύνονται στους γιατρούς και την ΠΟΕΔΗΝ.

«Σήμερα, πάλι απευθύνθηκαν σε εμάς συγγενείς 75χρονης διασωληνωμένης ασθενούς στο νοσοκομείο της Νίκαιας, που περιμένει μία εβδομάδα για ΜΕΘ – από το περασμένο Σάββατο», ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ και προσέθεσε στη Νίκαια υπάρχει σήμερα ρεκόρ διασωληνωμένων ασθενών εκτός ΜΕΘ.

Αυτή τη στιγμή, συνολικά, υπάρχουν 22 διασωληνωμένοι με μέσο όρο αναμονής πάνω από τέσσερις ημέρες, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ.

Στην Ομοσπονδία απευθύνθηκαν, επίσης, συγγενείς 80χρονης διασωληνωμένης ασθενούς στο νοσοκομείο Ερυθρός, που βρίσκεται τέσσερις ημέρες εκτός ΜΕΘ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, η εικόνα των διασωληνωμένων ασθενών εκτός ΜΕΘ, ανά νοσοκομείο, είναι η εξής:

Ερυθρός: 10 διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ, ηλικίας 50-60 ετών.
Θριάσιο: 7 διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ, με μέσο όρο αναμονής τρείς ημέρες. Επίσης, υπάρχουν 2 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, που είναι γενικά περιστατικά.
Γεννηματάς: 16 διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ. Οι περισσότεροι πάνω σπό δύο ημέρες.
Σισμανόγλειο: πάνω από 5 διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ.
Αγία Όλγα: 4 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ.
Ελπίς: 4 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ.
Ιπποκράτειο: 2 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ.
Λαϊκό: 2 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ.
Τζάνειο: 2 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ.
Αλεξάνδρα: 10 διασωληνωμένοι ασθενείς σε λίστα αναμονής του ΕΚΑΒ.

Συνολικά, υπάρχουν τουλάχιστον 86 διασωληνωμένοι ασθενείς κοροναϊού εκτός ΜΕΘ, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ: «Πεθαίνουν οι ασθενείς και οι ιδεοληψίες δεν τους αφήνουν να επιτάξουν τις ιδιωτικές ΜΕΘ», τονίζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Μ. Γιαννάκος.

via

Όλη η επικαιρότητα