Αχαϊα

Ποινική δίωξη σε βάρος 4 Πατρινών γιατρών – Βρέθηκαν στους λογαριασμούς τους ποσά προερχόμενα από τη Novartis

Ακούστε το άρθρο

Ποινική δίωξη σε βάρος 230 γιατρών για μίζες ύψους 5 εκατ. ευρώ από τη Novartis έχει ασκήσει ο αρμόδιος εισαγγελέας.

Ανάμεσά τους είναι γνωστοί γιατροί, νυν και πρώην διευθυντές σε νοσοκομεία του ΕΣΥ, οι οποίοι βρέθηκε να έχουν λάβει στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς ποσά, που κυμαίνονται μεταξύ 15.000 και 86.000 ευρώ!

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφ. «Γνώμης», ανάμεσα στους γιατρούς, είναι και τέσσερις από την Πάτρα.

Οι δύο φέρεται να έχουν συνταξιοδοτηθεί, ο ένας εξακολουθεί να βρίσκεται σε διευθυντική θέση και ο τέταρτος είναι, πλέον, ιδιώτης γιατρός, ενώ την επίμαχη περίοδο υπηρετούσε στο ΙΚΑ.
Σύμφωνα με δημοσίευμα στο virus.com.gr, που υπογράφει ο Αιμίλιος Νεγκής, η δίωξη αφορά σε βαθμό κακουργήματος για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και παθητική δωροδοκία εναντίον 208 ιατρών και για παθητική δωροδοκία κατά άλλων 22 ιατρών.
Μάλιστα, ήδη, ορισμένοι εξ αυτών έχουν κληθεί, προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις και να απολογηθούν για τα αδικήματα, που τους προσάπτονται.

Η «ΠΡΩΤΗ ΦΟΥΡΝΙΑ»

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, αυτή είναι η «πρώτη φουρνιά» των ιατρών από τη μεγάλη δεξαμενή των 4.800 γιατρών, που βρέθηκε να έχουν λάβει χρήματα από τη Novartis.
Όπως δείχνουν τα στοιχεία, που έχουν συλλάξει οι αρχές, στην πλειοψηφία τους οι γιατροί εμφανίζονται να συμμετέχουν σε μελέτες, που είναι γνωστές ως “μελέτες παρατήρησης“. Οι αρχές πιστεύουν ότι αυτή ήταν απλώς η “βιτρίνα” για να λαμβάνουν νομότυπα αμοιβές από την ελβετική εταιρεία. Μένει να αποδειχτεί βεβαίως αν και ποιοι γιατροί συνταγογραφούσαν με ευνοϊκό τρόπο τα φάρμακα της Novartis.

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ

Πρόκειται κυρίως για καρδιολόγους, παθολόγους, ενδοκρινολόγους, διαβητολόγους, νευρολόγους και ρευματολόγους – ειδικότητες στις οποίες η Novartis διαθέτει σημαντικά σκευάσματα.
Γενικότερα, πάντως, περίπου 70% του καταλόγου είναι είναι ελεύθεροι επαγγελματίες ιατροί, που παλαιότερα είχαν σύμβαση με το ΙΚΑ ή μόνιμοι ιατροί του ΙΚΑ, οι οποίοι στην πορεία επέλεξαν να κλείσουν το ιατρείο τους και δέχθηκαν να ενταχθούν στα λεγόμενα ΠΕΔΥ.
Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχει η περίπτωση ενός προσώπου, ο οποίος δεν είναι γιατρός, αλλά τα τραπεζικά αρχεία αναφέρουν ότι είναι εμπορομεσίτης.
Σε λογαριασμό του βρέθηκαν 23.604 ευρώ από τη Novartis και θα κληθεί και αυτός να δώσει εξηγήσεις.
Οι αρχές θα διερευνήσουν αν έλαβε χρήματα για λογαριασμό κάποιου γιατρού.

Όλη η επικαιρότητα