Αρθρογραφία

Πολιτισμός κα ανθρώπινά κινήματα

ΠΕΝΑ ΤΕΤΡΑΔΙΟ
Ακούστε το άρθρο

Αναμφίβολα η ιστορία της ανθρωπότητας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία των πάσης φύσεως κινημάτων.

Ο τροχός της ιστορίας πάντα κινείται μέσα από την πίεση που αυτά του προκαλούν.  Είτε αναφερόμαστε σε μεγάλα θρησκευτικά ρεύματα , που πήραν την μορφή κινημάτων , είτε πολιτικών  ιδεολογιών που εξελίχθηκαν σε εφαρμοσμένη πολιτική έκφραση , κοινό χαρακτηριστικό  τους είναι ένα  βαρύνον ηθικό και αξιακό υπόβαθρο…

Λέγεται ότι ο εικοστός αιώνας χαρακτηρίστηκε από την επιρροή που άσκησε η αρχέτυπη ιδεολογία της ισότητας  (Σοσιαλισμός κλπ)  σε όλες τις κοινωνικές λειτουργίες , υγεία,παιδεία για όλους, εργασιακά δικαιώματα,  αλλά και συμπεριφορές , ελευθερία στον έρωτα , ισότητα των φύλων κλπ

Ακόμα και τα επιμέρους κινήματα που αναπτύχθηκαν παγκόσμια όπως  αυτό το αντιπολεμικό , μετά τον δεύτερο παγκόσμιο  πόλεμο, αυτό των Χίπις , είχε ένα  έντονο ουμανιστικό χαρακτήρα . Αργότερα αυτά τα κινήματα για το Περιβάλλον , προσπάθησαν να συστρατεύσουν    τους ανθρώπους ενάντια σε έναν κοινό πανθομολογουμένως εχθρό, για την σωτηρία του πλανήτη .

Θα μπορούσε λοιπόν κανείς να πει , ότι η ποιότητα του πολιτισμού  κάθε εποχής κρίνεται από τις  προτάξεις, την στοχοθεσία , την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων  που κινητοποιούν μαζικά τους ανθρώπους στην συγκεκριμένη περίοδο. Και φθάνουμε μοιραία σε αυτό το επίκαιρο φαινόμενο , που φαίνεται να συσπειρώνει σεβαστό αριθμό ανθρώπων,σε όλον τον κόσμο, ώστε για αυτό του αναγνωρίζουμε κάποιο  χαρακτήρα κινηματικό , αυτό των αρνητών του κορωνοιού, των αντιεμβολιαστών και λοιπόν διαμαρτυρόμενων.

Ποιο είναι το ηθικό και αξιακό τους υπόβαθρο ????

Επικαλούνται το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην ελευθερία της βούλησης, στην αυτοδιαχείριση κλπ.  Ωραία θα έλεγα εγώ, αδυνατώντας να αντισταθώ στον πειρασμό να αναρωτηθώ …..τώρα τα θυμήθηκαν αυτά.!!!!

Το τελευταίο διάστημα καταστρατηγούνται συνεχώς κατοχυρωμένα δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων και όχι μόνο , που όλοι γνωρίζουμε, να μην αναφερθώ, που είναι αυτή η εκφρασμένη αγανάκτησή τους.!!!!

Αλλά ακόμα και έτσι, συμπερασματικά όσο και να το ψάχνω , δεν μπορώ να μην καταλήξω ότι τα μόνα κίνητρα που διακρίνω, είναι η αποθέωση του εγώ, και η αδιαφορία για τους άλλους. Ακόμα πιο σοβαρό όμως  είναι η  μαζική απώλεια της στοιχειώδους λογικής . Έχοντας όλη την   πληροφορία διαθέσιμη, για την ταχύτητα , τον τρόπο εξάπλωσης και τον τρόπο ανάσχεσης και καταπολέμησης του ιού, ο στρουθοκαμηλισμός είναι ο ηπιότερος χαρακτηρισμός .

Δυστυχώς η κατάσταση είναι  πολύ χειρότερη  Όταν ο παραλογισμός , η αδιαφορία, η αδυναμία αντίληψης και αξιολόγησης ,  του τι συμβαίνει  γύρω σου και τι σε απειλεί ,η αδυναμία αντίδρασης έστω και για αυτοπροστασία , χαρακτηρίζουν μαζικά την ανθρώπινη συμπεριφορά , τότε όλοι πλέων πρέπει να ανησυχούμε πολύ. Αυτό το φαινόμενο έχει έντονα στοιχεία οπισθοδρόμησης, αμοραλισμού και εκφυλισμού της διαλεκτικής διαδικασίας , πάνω στην οποία στηρίζεται η σύγχρονη ανθρώπινη συμπεριφορά.

Έστω και αν κάποια στιγμή τελειώσουν όλα αυτά που ζούμε  ….με επιτυχία απέναντι στον κοινό  εχθρό,  την πανδημία  , δυστυχώς στον απολογισμό μας,  δεν πρέπει να ξεχάσουμε ότι βρεθήκαμε κατώτεροι των περιστάσεων σε αυτή την κρίση ,σε αυτό τον πόλεμο !!!!

Πρέπει να σκύψουμε σοβαρά,  στα συστήματα εκπαίδευσης που χρησιμοποιούμε  και στην αποτελεσματικότητά τους.. Στην αποτίμηση της επιρροής της πληροφορίας και  των καναλιών διάχυσης αυτής , στην  διαμόρφωση  της “τελικής άποψης” από τον κόσμο. Σε τελευταία ανάλυση ποιο   θα είναι το κυρίαρχο πολιτικό διακύβευμα της ..μετά  εποχής….

Γιατί ο ιός αυτός , που κανείς μας δεν περίμενε, θα μπορούσε στην καλύτερη περίπτωση να ήταν μια μεγάλη πολεμική άσκηση , που μας δίδαξε και μας προετοίμασε για τις ….δυσκολίες του μέλλοντος ….

Όλη η επικαιρότητα