Επιστήμη

ΠΟΥ: Εντός των ερχόμενων εβδομάδων οι αποφάσεις των ειδικών του ΠΟΥ για τα εμβόλια των Pfizer, Moderna και AstraZeneca

Ακούστε το άρθρο

Οι εμπειρογνώμονες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αναμένεται να αποφασίσουν αν θα δώσουν εγκρίσεις έκτακτης ανάγκης για τη χρήση εμβολίων των Pfizer, Moderna και AstraZeneca κατά της Covid-19 μέσα στις επόμενες εβδομάδες, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟΥ.

Η Σούμια Σουαμινάθαν είπε ότι ο Οργανισμός ενδέχεται να αποφασίσει για το υποψήφιο εμβόλιο της Pfizer μέσα στις επόμενες “δύο εβδομάδες” και αργότερα τόνισε ότι μπορεί επίσης να εξεταστούν εκείνα της Moderna και της AstraZeneca εντός λίγων εβδομάδων.

Η έγκριση του ΠΟΥ μπορεί να επιτρέψει την διανομή ενός εμβολίου σε ορισμένες χώρες όπου οι εθνικές ιατρικές ρυθμιστικές αρχές δεν είναι ακόμη σε θέση να το αξιολογήσουν. Η Σουαμινάθαν ανέφερε πως τουλάχιστον 10 εταιρείες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον ή έχουν επιβάλει αίτημα για έγκριση έκτακτης ανάγκης υποψήφιων εμβολίων.

Το εμβόλιο της Pfizer έχει ήδη λάβει έγκριση στη Βρετανία και τον Καναδά και ίσως λάβει έγκριση στις ΗΠΑ εντός ημερών. Οι πρώτοι Βρετανοί εμβολιάστηκαν αυτήν την εβδομάδα.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρεγεσούς δήλωσε παράλληλα πως σχεδόν 1 δισεκατομμύριο δόσεις των κύριων υποψηφίων εμβολίων έχουν εξασφαλιστεί ως μέρος του προγράμματος COVAX για την χορήγηση εμβολίων σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 189 χώρες.

Οι αξιωματούχοι του ΠΟΥ χαρακτηρίζουν την άφιξη εμβολίων ως μια πολύ σημαντική εξέλιξη, αλλά τονίζουν επανειλημμένα ότι θα χρειαστεί μεγάλο χρονικό διάστημα για να μπορέσουν να διανεμηθούν τα εμβόλια παγκοσμίως.

Εν τω μεταξύ, η επιδημία επιδεινώνεται σε μεγάλο μέρος του κόσμου και οι χώρες πρέπει να συνεχίσουν να λαμβάνουν επιπλέον μέτρα για να περιορίσουν τις λοιμώξεις, όπως τεστ, ιχνηλάτηση και απομόνωση κρουσμάτων και τήρηση κοινωνικών αποστάσεων. Ο Τέντρος σημείωσε ότι οι θάνατοι από τον νέο κορονοϊό αυξήθηκαν κατά 60% τις τελευταίες έξι εβδομάδες.

Η Σουαμινάθαν υπογράμμισε ότι η χορήγηση εμβολίων είναι πιθανό να είναι περιορισμένη κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021.

“Τα εμβόλια αντιπροσωπεύουν ένα φως στο τέλος του τούνελ, αλλά έχουμε πολύ δουλειά να κάνουμε για να φτάσουμε εκεί”, είπε χαρακτηριστικά ο διευθυντής των υπηρεσιών εκτάκτων αναγκών του ΠΟΥ, Μάικ Ράιαν.

Ο Μπρους Έιλγουορντ, ανώτερος σύμβουλος του Τέντρος, πρόσθεσε: “Είναι ένα μακρύ τούνελ, για να σας το πω ξεκάθαρα. Είναι ένα μακρύ τούνελ”.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Όλη η επικαιρότητα