Ελλάδα Ηλεία

«Πράσινο φως» για την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου – «Να μην απαγορεύσουν ξανά το χόμπι μας»

Η φετινή κυνηγετική περίοδος αρχίζει σήμερα.
Ακούστε το άρθρο

Με μεγάλη ανυπομονησία περίμεναν την σημερινή ημέρα οι Ηλείοι και γενικά όλοι οι Έλληνες κυνηγοί, αφού η πολιτεία άναψε το «πράσινο φως» για να ξεκινήσουν και πάλι το αγαπημένο τους χόμπι, το κυνήγι, το οποίο στερήθηκαν πέρσι, λόγω των περιορισμών που είχαν επιβληθεί για την μη διάδοση του κορωνοϊού.

Φυσικά η περσινή απόφαση της Κυβέρνησης βρήκε αντίθετους τους Έλληνες κυνηγούς, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους, τόνισαν ότι ο ιός δεν μεταδίδεται μέσα από το κυνήγι, με την παρουσία τριών έως τεσσάρων το πολύ ανθρώπων στα βουνά και στα δάση της Ελλάδας.

«Αλίμονο», τονίζουν, «αν σε ένα μεγάλο δάσος, σε έναν τεράστιο ανοικτό χώρο, ελάχιστοι άνθρωποι μπορούν να μεταδώσουν τον ιό».

Οι κυνηγοί λοιπόν από σήμερα ξεκινούν και πάλι το αγαπημένο τους χόμπι, το οποίο θα μπορούν να το χαρούν έως τις 28 Φεβρουαρίου 2022, έχοντας πάντως αρκετά προβλήματα μπροστά τους, με κυριότερο φυσικά τις καμένες εκτάσεις, από τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου, που έπληξαν περιοχές όπου πολλοί από αυτούς συνήθιζαν να πηγαίνουν για κυνήγι.

Όπως δηλώνουν, πολλά θηράματα είτε έχουν καεί από τις φωτιές, είτε έχουν «μεταναστεύσει» σε άλλες περιοχές για να προστατευτούν και φυσικά αυτό θα δυσκολέψει το κυνήγι τους (φυσικά υπάρχει και η απόφαση της πολιτείας να μην έχουμε κυνήγι στις καμένες περιοχές). Όπως και να έχει όμως, παρ’ όλα αυτά τα προβλήματα, οι κυνηγοί από σήμερα μπορούν να μεταβούν στα βουνά και στα δάση της Ηλείας και της υπόλοιπης Ελλάδας, ελπίζοντας να έχουν ένα καλό κυνήγι, πάντα σεβόμενοι το περιβάλλον, την πανίδα μας και την χλωρίδα μας.

«Να μην έχουμε πάλι απαγορεύσεις στο κυνήγι»

Για την σημερινή έναρξη του κυνηγιού και για όλα τα θέματα που απασχολούν τον κυνηγητικό σύλλογο Πύργου ο κος Γιάννης Αντωνόπουλος πρόεδρος του συλλόγου τόνισε χαρακτηριστικά.

«Αύριο (σ.σ. σήμερα) Παρασκευή 20 Αυγούστου ξεκινάει η κυνηγετική περίοδος 2021-2022. Εμείς οι κυνηγοί είμαστε σε μία δύσκολη κατάσταση, αφού προερχόμαστε από μία περσινή περίοδο όπου δεν κυνηγήσαμε, αφού υπήρχαν οι απαγορεύσεις, που για μας ήταν απαράδεκτες. Θέλω να πιστεύω ότι το κατάλαβαν όλοι και δεν θα έχουμε ξανά τέτοιες απαγορεύσεις. Αλλά από κει και πέρα, έχουμε τις πυρκαγιές που μας έχουν δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα, ειδικά στο νομό Ηλείας, αφού σύμφωνα με τη νομοθεσία στα καμένα απαγορεύεται το κυνήγι. Περιμένουμε να δούμε που γενικά θα απαγορευτεί το κυνήγι, για να ξέρουμε και εμείς που θα μπορούμε να πάμε για να κυνηγήσουμε. Ξεκινώντας η περίοδος, θέλω να σας ενημερώσω ότι οι άδειες που έχουμε βγάλει έως τώρα, έχουμε ξεκινήσει εδώ και περίπου οκτώ ημέρες, έχουν περάσει τις 300 και είναι στα ίδια επίπεδα περίπου που είχαμε και πέρυσι. Βασικό στοιχείο το οποίο πρέπει να προσέχουν οι κυνηγοί κατά την περίοδο του κυνηγιού, είναι η ασφάλεια τους, γιατί αυτό προέχει πάνω απ’ όλα και μετά το πόσα πουλιά και πόσους λαγούς θα βαρέσουμε. Την πιο μεγάλη προσοχή όμως για τη φετινή περίοδο χρειάζεται το κυνήγι του αγριόχοιρου, που θα ξεκινήσει στις 15 Σεπτεμβρίου. Έχει μεγαλώσει πάρα πολύ ο πληθυσμός του αγριογούρουνου και πρέπει οι κυνηγοί να έχουν πολύ μεγάλη προσοχή, για να μην έχουμε κανένα ατύχημα. Πολλοί κυνηγοί που κυνηγούσαν άλλα θηράματα, θα πάνε τώρα και στον αγριόχοιρο, για αυτό θέλει και πάρα πολύ μεγάλη προσοχή».

«Καταγράφουμε τα τρυγόνια που χτυπάμε»

Για το ποια θηράματα μπορούν να βρουν οι κυνηγοί στο νομό Ηλείας ο κος Αντωνόπουλος τόνισε.

«Τα θηράματα τα οποία εμείς κυνηγάμε ειδικά εδώ στο νομό μας, είναι αυτά που τα λέμε περαστικά. Είναι τα πουλιά τα οποία αποδημούν από τη μία περιοχή στην άλλη. Εδώ κάθονται για να ξεκουραστούν μία-δύο μέρες και αυτά τα πουλιά κυνηγάμε περισσότερο εμείς. Να τονίσω ότι επειδή σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, το κυνήγι του τρυγονιού απαγορεύεται, η δική μας η συνομοσπονδία κατόρθωσε σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του Υπουργείου, να μας επιτρέψουν το κυνήγι του τρυγονιού στην περιοχή μας, αλλά με την προϋπόθεση ότι εμείς θα χρησιμοποιούμε μία μέθοδο καταγραφής των τρυγονιών τα οποία τα χτυπάμε. Ήδη εφαρμόσαμε μέσω της ομοσπονδίας μία εφαρμογή την οποία δίνουμε σε όλους τους κυνηγούς πού βγάζουν άδεια. Και με αυτή την εφαρμογή κάθε κυνηγός θα δηλώνει τα πόσα τρυγόνια χτύπησε, στον χώρο όμως του κυνηγιού, αφού αν φύγει από αυτό το χώρο η εφαρμογή δεν ενεργοποιείται. Δηλαδή αν πάει κάποιος κυνηγός στο σπίτι του και προσπαθήσει να περάσει ότι χτύπησε δυο τρυγόνια, δεν θα μπορεί να το περάσει αυτό. Μόνο στο χώρο του κυνηγιού μπορεί να γίνει αυτό».

«Είναι πολύ μεγάλες οι περιοχές που έχουν καεί»

Τέλος για το πρόβλημα που υπάρχει με τις καμένες εκτάσεις στην Ηλεία ο κος Αντωνόπουλος δήλωσε.

«Οι καταστροφικές πυρκαγιές στην Ηλεία θα επηρεάσουν πάρα πολύ το κυνήγι, αφού είναι πολύ μεγάλες οι περιοχές που έχουν καεί. Και να ξέρουμε ακόμη ότι οι φωτιές δεν έχουν τελειώσει. Έχουμε ακόμη ένα εικοσαήμερο πού παραμονεύουν οι φωτιές. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν θα έχουμε άλλη πυρκαγιά. Ήδη έχει καεί μεγάλη έκταση, αλλά πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά».

Τι δηλώνουν οι κυνηγοί για την έναρξη της κυνηγητικής περιόδου

Κώστας Θεοδωρόπουλος

«Φέτος όλα τα θηράματα θα έχουν πρόβλημα λόγω φωτιάς»

«Η περίοδος που πέρασε ήταν μη κυνηγετική για μας εδώ, αφού δεν κυνηγήσαμε καθόλου. Τώρα να δούμε με τις πυρκαγιές που είχαμε φέτος τι θα γίνει. Είναι άγνωστο αν και φέτος θα μπορέσουμε να κυνηγήσουμε. Η καταστροφή στις περιοχές όπου πηγαίνουμε για κυνήγι είναι πολύ μεγάλες και θα δούμε τι θα γίνει. Και ιδίως με τα θηράματα φέτος. Θεωρώ ότι φέτος όλα τα θηράματα θα έχουν πρόβλημα, αφού η φωτιά δεν βλέπει αν είναι πουλί αυτό ή αγριόχοιρος ή λαγός. Η φωτιά ότι βρει μπροστά της το καταστρέφει. Θεωρώ ότι θα έχουμε σε όλα τα θηράματα ένα μεγάλο ποσοστό σε απώλεια. Όσον αφορά τον covid δεν θεωρώ ότι έχει επηρεάσει το κυνήγι, αφού δεν κολλάει ο κυνηγός με το να πάει στο βουνό να κυνηγήσει. Ο άνθρωπος δεν κολλάει από τη φύση, αλλά από το συνάνθρωπο. Οπότε ήταν τραβηγμένη απόφαση της κυβέρνησης να μην μας επιτρέψει πέρυσι να πάμε να κυνηγήσουμε. Θα έπρεπε να αφήσουν τον κυνηγό να βγει στη φύση, δεν θα υπήρχε πρόβλημα».

Γιώργος Σπηλιωτόπουλος

«Θα αναγκαστούμε να φύγουμε εκτός περιοχής για να κάνουμε το χόμπι μας»

«Προβλήματα δεν θα έχουμε φέτος εμείς οι κυνηγοί, αφού έχουμε συνηθίσει και είμαστε για όλα έτοιμοι. Προσπαθούμε για το καλύτερο και ευελπιστούμε ότι θα είναι μία καλή κυνηγετική σεζόν. Πέρσι δεν ήταν καθόλου καλά τα πράγματα, αφού είχαμε πολλές απαγορεύσεις. Και  φέτος δυστυχώς είχαμε τις πυρκαγιές, έχουμε δεχτεί πολλές πιέσεις, θα δούμε τι τελικά θα γίνει. Πιστεύω πάντως να πάνε καλά τα πράγματα. Όλες οι απαγορεύσεις που υπήρχαν για το κυνήγι πιστεύω ότι ήταν άδικες, πολύ άδικες μπορώ να πω, αφού δεν έπρεπε να υπάρχει αυτή η κατάληξη για το κυνήγι. Είναι μία δραστηριότητα, που γίνεται στο βουνό, χωρίς να υπάρχει συνωστισμός, όπου συμμετέχουν το πολύ δύο με τρία άτομα. Τώρα όσον αφορά τις φωτιές, υπάρχει σίγουρα πολύ μεγάλη καταστροφή σε ένα μεγάλο μέρος της δασικής έκτασης και πιστεύω θα επηρεάσει αυτό πάρα πολύ το κυνήγι. Κάποια θηράματα τα οποία τα κυνηγούσαμε σε αυτό τον τόπο, θα είναι πάρα πολύ δύσκολο να τα συναντήσουμε. Και θα αναγκαστούμε οι περισσότεροι να φύγουμε εκτός περιοχής για να κάνουμε το χόμπι μας».

Αφήστε μια απάντηση

Όλη η επικαιρότητα