Ηλεία

Προσοχή στις πυρκαγιές εκτός προγράμματος – Τι αναφέρει ο δασάρχης Πύργου, Παν. Λάττας

Ακούστε το άρθρο

Την προσοχή των πολιτών ώστε να μην εξακολουθήσουν να καταγράφονται πυρκαγιές αυτό το διάστημα, εφιστά ο Δασάρχης Πύργου, Παναγιώτης Λάττας.

Πυρκαγιές που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν… εκτός προγράμματος και οφείλονται σε ανθρώπινη αμέλεια και που χάρις στην έγκαιρη παρέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Πολιτικής Προστασίας, οι ζημιές που προκάλεσαν ήταν περιορισμένες…

Αναφερόμενος στις συγκεκριμένες πυρκαγιές κ. Λάττας τόνισε πως «Το τελευταίο διάστημα του Μαρτίου παρόλο που οι καιρικές συνθήκες ήταν ιδιαίτερα μέτριες είχαμε πάρα πολλές δασικές πυρκαγιές, έξι τον αριθμό, στις περιοχές της Βαρβάσαινας, της Παλαιοβαρβάσαινας, της Σαλμώνης και του Χειμαδιού. Είναι ένα γεγονός που δεν μπορεί να μείνει ασχολίαστο γιατί διαπιστώνουμε ότι εν μέσω ανοιξιάτικης – τέλος χειμερινής περιόδου και με πολλές βροχοπτώσεις, είχαμε πάλι πυρκαγιές όπου αιτία ήταν ο άνθρωπος. Στην προσπάθειά του να κάψει κλαδιά δεν έλαβε υπ` όψιν του τις τοπικές καιρικές συνθήκες και τους ανέμους που επικρατούσαν με αποτέλεσμα να καταγραφούν έξι πυρκαγιές μέσα σε ένα μόλις μήνα, οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν εξελιχθεί σε σημαντικότερες καταστροφές. Κάτι που πρέπει να υπολογίσει κάνεις, πέρα από το μεγάλο κόστος που υφίσταται το κράτος, η πυροσβεστική υπηρεσία και η πολιτική προστασία με την κινητοποίηση για κάθε πυρκαγιά, είναι οι ζημιές από την καταστροφή ελαιώνων.

Θέλω να παρακαλέσω τους συμπολίτες μας, αν και η αντιπυρική περίοδος ξεκινά την 1η Μαΐου όπου σταματά τελείως το άναμμα φωτιάς, ότι δεν πρέπει να κοιτάζουμε μόνο τις ημερομηνίες αλλά και τις καιρικές συνθήκες και ειδικότερα τις τοπικές καιρικές συνθήκες. Δεν μπορεί να κινητοποιούμε το στόλο της πυροσβεστικής και της δασικής υπηρεσίας και να καταστρέφονται περιουσίες από αμέλεια.

Οι υλικές ζημιές που δημιουργούνται στα κτήματα είναι πάρα πολύ μεγάλες και είναι κρίμα ένα λάθος, μία αμέλεια, να φτάνει σε αυτό το σημείο. Πρέπει επίσης να καταλάβουν οι πολίτες ότι αυτή η περίοδος είναι η κατάλληλη για να καθαριστούν οι ελαιώνες και να αποτελέσουν αντιπυρική ζώνη. Αν δεν καθαριστούν τα λιοστάσια, σε συνδυασμό με τη δασική βλάστηση, τις δενδροκομικές και ελαιοκομικές καλλιέργειες, δημιουργούν ένα εύφλεκτο μωσαϊκό πού κάνει πιο επικίνδυνη μία πυρκαγιά. Ο καθαρισμός θα βοηθήσει και στην αντιμετώπιση. Αλλά κυρίως στην μη επέκταση μιας πυρκαγιάς»…

Σε  αναμονή κονδυλίων για τη συντήρηση του αντιπυρικού δικτύου…

Ο Δασάρχης Πύργου πρόσθεσε πως «Σαν Δασαρχείο έχουμε κάνει επισκευή και συντήρηση σε όλες τις υδατοδεξαμενές που είναι γεμάτες με νερό. Παράλληλα είμαστε σε επικοινωνία με τους προέδρους όλων των τοπικών διαμερισμάτων των δήμων Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας προκειμένου να έχουμε μία πλήρη καταγραφή όλου του αντιπυρικού δικτύου που χρειάζεται συντήρηση έτσι ώστε μέχρι τις 15 Απριλίου να είναι έτοιμες οι μελέτες και όταν έρθουν τα πρώτα χρήματα, είτε από το πράσινο ταμείο είτε από τις δημόσιες επενδύσεις, να προχωρήσουμε άμεσα στην υλοποίηση των δύο έργων. Το αντιπυρικό δίκτυο χρήζει συντήρησης αφού το προηγούμενο διάστημα οι βροχοπτώσεις προκάλεσαν αρκετές καταστροφές και έχουμε αιτηθεί να μας χορηγηθεί το ανάλογο ποσό. Αναμένουμε τις πιστώσεις για κάνουμε τις απαραίτητες βελτιώσεις ώστε να μπορέσουμε να συντηρήσουμε τουλάχιστον το 60% του δικτύου που είναι αυτό που χρήζει άμεσης παρέμβασης».

Ο κ.Λάττας αναφέρθηκε και στους καθαρισμούς που πραγματοποιεί το Δασαρχείο Πύργου λέγοντας πως «Το προσωπικό της υπηρεσίας μας έχει ξεκινήσει καθαρισμούς στη Σκαφιδιά, στο Κατάκολο και στη Σπιάτζα και ευελπιστούμε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε το πρόγραμμα καθαρισμού τουλάχιστον στα σημεία που υπάρχει μεγάλη επισκεψιμότητα – προσβασιμότητα.

Σαν τοπική δασική υπηρεσία είμαστε έτοιμοι, σε μόλις 10 ημέρες, με το που θα έρθουν τα χρήματα να προβούμε άμεσα στη δημοπράτηση και εκτέλεση του έργου. Το θέμα της διανομής των κονδυλίων είναι ευθύνη της κεντρικής υπηρεσίας».

Όλη η επικαιρότητα