Ηλεία

Προστασία του Κατακόλου με πτήσεις drone στην περιοχή

Aαναγνωριστικές πτήσεις πάνω από το βουνό.
Ακούστε το άρθρο

Τη χρήση Drone που θα κάνει αναγνωριστικές πτήσεις πάνω από το βουνό του Κατακόλου τις ώρες αιχμής κατά τη διάρκεια του 24ώρου σε καθημερινή βάση, προβλέπει μεταξύ άλλων η Προγραμματική Σύμβαση που υπέγραψε το προηγούμενο διάστημα ο δήμος του Πύργου και το δασαρχείο της περιοχής, μέσω της οποίας στοχεύεται να επιτευχθεί η θωράκιση της αντιπυρικής προστασίας στο βουνό του Κατακόλου, που πρόκειται για ένα ιδιαιτέρου κάλλους οικοσύστημα, τόσο για τη θέση που βρίσκεται όσο και για την πλούσια βλάστηση που διαθέτει. Αντικείμενο της προγραμματικής σύμβασης, σύμφωνα με πληροφορίες της εφ. «Πατρίς», είναι η υλοποίηση έργων καθώς και η παροχή υπηρεσιών που θα συμβάλλουν στην αντιπυρική προστασία του δάσους αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Ειδικότερα στην Προγραμματική Σύμβαση, προβλέπεται το drone να επιχειρεί στις περιοχές του βουνού του Κατακόλου και της ευρύτερης περιοχής με στόχο την επιτήρηση και την αποτροπή πυρκαγιών ενώ θα συμβάλλει αποφασιστικά και στην έγκαιρη προειδοποίηση σε περίπτωση εκδήλωσης νέας πυρκαγιάς, χρησιμοποιώντας ειδική θερμική κάμερα. Επίσης θα είναι σε θέση να ψάξει και να προσδιορίσει τη συγκέντρωση διαφόρων ειδών αερίου και καπνού αναφέροντας όλα τα ευρήματα που καταγράφει σε πραγματικό χρόνο ειδοποιώντας ταυτόχρονα τον χειριστή για την τοποθεσία στέλνοντας βίντεο από την επίμαχη θέση.

Τι περιλαμβάνει το έργο

Εκτός από τη χρήση drone όμως, ο δήμος του Πύργου, προτίθεται να υλοποιήσει, σε συνεργασία με το δασαρχείο του Πύργου κι άλλες εργασίες προκειμένου να αποφευχθεί κάθε κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς. Εργασίες δηλαδή που αφορούν α) την αντιπυρική προστασία με τη δημιουργία υδροστομίων και αντιπυρικού δικτύου πυρόσβεσης (τοποθέτηση πυροσβεστικών κρουνών, δεξαμενής κλπ), για την άμεση εξυπηρέτηση των πυροσβεστικών οχημάτων, β) την κατασκευή και τοποθέτηση πινακίδων ενημέρωσης για την πρόληψη των πυρκαγιών, γ) τον καθαρισμό των χώρων με απομάκρυνση ξερών κλαδιών και απορριμμάτων, καθώς και δ) τη συντήρηση των αντιπυρικών λωρίδων σε όλη την έκταση του βουνού. Τέλος, αναμένεται να δημιουργηθεί στο σημείο πυροφυλάκειο μέσω του οποίου θα γίνεται ο έλεγχος ολόκληρης της ευρύτερης περιοχής.

«Εδώ και καιρό σε συμφωνία με τον δασάρχη κ. Λάττα προχωρήσαμε σε σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του δήμου Πύργου και του Δασαρχείου προϋπολογισμού 25 χιλ. ευρώ η οποία περιλαμβάνει δράσεις και δασοπροστασίας όπως εγκατάσταση νέου πυροφυλακείου, κρουνών κι άλλης δεξαμενής καθώς και χρήση drones τα οποία εκτός από την ανίχνευση φωτιάς με εικόνα θα διαθέτουν και ανιχνευτές θερμής εστίας», ανέφερε για το θέμα ο δήμαρχος του Πύργου, Τάκης Αντωνακόπουλος και σημείωσε ότι η αξιοποίηση των στοιχείων που θα δίνει το drone σε πραγματικό μάλιστα χρόνο, θα γίνεται από το Δασαρχείο και την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Από την πλευρά του ο δασάρχης Πύργου, Παναγιώτης Λάττας επεσήμανε ότι: «Με τον δήμο Πύργου είμαστε σε συνεχή επικοινωνία για θέματα που έχουν να κάνουν με την αντιπυρική θωράκιση της περιοχής. Στα πλαίσια αυτά και κυρίως για το βουνό Κατακόλου συντάξαμε μια προγραμματική σύμβαση που αφορά έργα αντιπυρικής προστασίας. Νομίζω ότι αυτή η προγραμματική σύμβαση θα συμβάλλει σημαντικά στη θωράκιση της αντιπυρικής προστασίας στο βουνό του Κατακόλου αλλά και της επίβλεψης και της ευρύτερης περιοχής. Έχουμε εντάξει κάποιες εργασίες συντήρησης και βελτίωσης του αντιπυρικού δικτύου, δημιουργία αντιπυρικών κρουνών και σημείων λήψης νερού για την πλήρωση των πυροσβεστικών οχημάτων και επιπλέον μια δράση που θα είναι ιδιαίτερα σημαντική και αφορά τη χρήση drone προκειμένου έστω και πιλοτικά να δούμε τη χρησιμότητα αυτού του εργαλείου προκειμένου να μπορέσουμε να έχουμε καλύτερη παρακολούθηση της περιοχής».

Αφήστε μια απάντηση

Όλη η επικαιρότητα