Ηλεία

Προσωπικά δεδομένα ή γνωστοποίηση στοιχείων των ασθενών με covid-19;

Ακούστε το άρθρο

Το σύστημα υγείας και κοινωνικής μέριμνας αντιμετωπίζει σημαντικές πιέσεις λόγω της πανδημίας του Covid-19. Οι πληροφορίες σχετικά με την υγεία είναι απαραίτητες για την παροχή υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης αλλά και για την προστασία της δημόσιας υγείας. Οι πληροφορίες αυτές είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την έρευνα, την παρακολούθηση, και τη διαχείριση της πανδημίας.

Από την άλλη υπάρχει ή άποψη την οποία βρίσκει σε αρκετά σημεία υπέρμαχους και νομικούς κύκλους πως παραβιάζονται στοιχεία των προσωπικών δεδομένων και για αυτό δεν πρέπει να δημοσιοποιούνται.

Άποψη η οποία βρίσκει συνεχώς όλο και περισσότερους υποστηρικτές λόγω του ότι οι ασθενείς με covid-19 και οι οικογένειες τους έχουν γίνει δέκτες ρατσιστικής συμπεριφοράς από τον κοινωνικό περίγυρο.

Η υφιστάμενη νομοθεσία του Ν. 4624/2019 και του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Προσωπικών δεδομένων (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Απριλίου 2016, που επιτρέπει τη χρήση και την κοινοποίηση εμπιστευτικών πληροφοριών ασθενούς σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία τίθεται σε εφαρμογή κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης.

Τα προσωπικά δεδομένα που επεξεργαζόμαστε κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid-19 θα περιορίζονται στα απολύτως απαραίτητα για την εξυπηρέτηση των ανωτέρω σκοπών και θα διατηρούνται για όσο διάστημα ορίζεται από την ισχύουσα νομοθεσία.

Οι πολίτες μιλούν για το ευαίσθητο αυτό θέμα στην εφημερίδα “Πατρίς” αναδεικνύοντας πως η χρήση των προσωπικών στοιχείων για την προστασία της δημόσιας υγείας δεν μπορεί να αποτελούν αντικείμενο ρατσιστικών συμπεριφορών.

Νίκος Μπουλούτας

Με δεδομένο των ιδιαίτερων συνθηκών που έχει δημιουργήσει η πανδημία που καθημερινά απειλεί και πλήττει την δημόσια υγεία, θα πρέπει να γνωστοποιούνται μόνο και μόνο για να γίνεται η ιχνηλάτηση της διασποράς και να περιορίζεται  στο ελάχιστο δυνατό αριθμό ανθρώπων.  Δεν μπορούμε να παίζουμε με τις ζωές μας ή τις ζωές των άλλων. Όλοι μπορούμε να νοσήσουμε από κορονοϊό. Είναι μία ασθένεια. Δεν μπορεί λοιπόν το γεγονός αυτό, ότι δηλαδή  ότι κάποιος έχει νοσήσει από covid-19 να αποτελεί αιτία για την εκδήλωση ρατσιστικής συμπεριφοράς. Ως κοινωνία θα πρέπει, αν θέλουμε να αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά τον αόρατο αυτό εχθρό, να ξέρουμε  και να προλαβαίνουμε. Παρατηρούνται και φαινόμενα όπου βγαίνουν βιαστικές εκτιμήσεις και αρχίζουν αμέσως να επιρρίπτονται ευθύνες σε γονείς και οικογενειακό περιβάλλον όπως έγινε με μαθητή γυμνασίου στη περιοχή μας, όπου τελικά αποδείχθηκε με το δεύτερο τεστ πως δεν έχει κορονοϊο. Η αντιμετώπιση της κοινωνίας προς τους ανθρώπους αυτούς είναι ότι απλώς είναι ασθενείς και πρέπει να γνωρίζουμε όχι για να επιδείξουμε ρατσιστική συμπεριφορά (που δεν φέρει και αποτελέσματα στην καταπολέμηση του φονικού ιού) αλλά για να προλάβουμε τα χειρότερα

Φρόσω Χρονοπούλου – Τσεμπερούλη

«Όταν τίθεται θέμα δημόσιας υγείας και παγκόσμιας πανδημίας δεν υφίσταται προσωπικό δεδομένο. Με αυτό το σκεπτικό θεωρώ πως πρέπει να γνωστοποιούνται»

Δώρα Ψάρρα

«Πιστεύω πως πρέπει να γνωστοποιούνται τα ονόματα όσων είναι θετικοί -αποδεδειγμένα- στον ιό γιατί υπάρχουν και άνθρωποι που δεν είναι τόσο υπεύθυνοι και ενώ έχει καταγραφεί κρούσμα στην οικογένεια τους κυκλοφορούν σε δημόσιους χώρους και χωρίς μάσκα ενίοτε!».

Σταύρος Ρομποτής

«Αναμφίβολα βιώνουμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση όπου δοκιμάζονται τα αντανακλαστικά της κοινωνίας μας. Η καθημερινότητα μας έχει αλλάξει και καλούμαστε όλοι να προσαρμοστούμε σε μια -εύχομαι- προσωρινή κατάσταση.

Η ιχνηλάτηση των επαφών των κρουσμάτων του Κορωνοϊού είναι ένα μέσο κατανόησης της διάδοσης του. Είναι όμως και παραβίαση της ιδιωτικής ζωής των νοσούντων. Ωστόσο εφόσον παραμένει στα πλαίσια του ιατρικού απορρήτου, είναι ένα εργαλείο στα χέρια των ειδικών.  Σε καμία περίπτωση όμως δεν θα πρέπει να δημοσιοποιούνται αυτά τα στοιχεία. Θα προκαλέσει στιγματισμό και φόβο για τον συνάνθρωπο. Η καθημερινή αναφορά για τον αριθμό και την προέλευση των κρουσμάτων είναι αρκετή».

Αλεξία Γεωργοπούλου

«Τα προσωπικά δεδομένα πρέπει να τηρούνται, όποιος θέλει μπορεί να το δημοσιοποιήσει από μόνος του αν έχει νοσήσει…

Αντιθέτως πιστεύω ότι πρέπει να δημοσιεύεται η εκάστοτε περιοχή με ακρίβεια, έτσι ώστε ο κόσμος να είναι πιο προσεκτικός.

Εύχομαι να ξεπεράσουμε την πανδημία και να επιστρέψουμε υγιείς και ασφαλείς στους κανονικούς ρυθμούς μας».

Γιάννης Καλόφωνος

«Έχουν καταστρατηγηθεί όλοι οι νόμοι του Συντάγματος περί ελευθερίας των ανθρώπων, το αν θα πρέπει να γίνονται γνωστά τα ονόματα, θεωρώ ότι είναι το λιγότερο που θα απασχολούσε (κυρίως) τους ασθενείς.

Εάν είναι τόσο τραγικά τα πράγματα, το καλύτερο πράγμα θα ήταν να φροντίσουν για την ενίσχυση του ΕΣΥ… Η κοινωνία έχει μάθει να “διαπομπεύει”, ας διαφυλάξουμε τουλάχιστον το ιατρικό απόρρητο… κι ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του για την μη εξάπλωση της νόσου…»

Ηλίας – Ανδρέας Καρλής

«Ναι πρέπει να τηρούνται τα προσωπικά δεδομένα για να μην υπάρχει κοινωνική περιθωριοποιοιήση…

Τα παλαιοτέρα χρόνια δεν υπήρχε η προστασία των προσωπικών στοιχείων και πολλοί άνθρωποι στοχοποιούνταν εύκολα. Η καθημερινή τους ζωή ήταν ένα προσωπικό και κοινωνικό μαρτύριο…»

Χρήστος Ασημακόπουλος

«Πρέπει να δημοσιοποιούνται τα στοιχεία όσων έχουν προσβληθεί από κορονοϊό και αυτό για δύο σημαντικούς λόγους: Πρώτον, να γνωρίζει ο υπόλοιπος κόσμος, ώστε να προσέχει απέναντι του και απέναντι των συγγενικών του προσώπων που λογικά θα έχουν έρθει σε επαφή, άσχετα αν έχουν νοσήσει και αυτοί ή όχι.

Δεύτερος σημαντικός λόγος, κατά την γνώμη μου, είναι να υπάρχει και ο φόβος και κυρίως η υπευθυνότητα ότι δεν μπορούν κάποιοι να εκτίθενται σε πολύ κόσμο, χωρίς προφυλάξεις. Και επίσης κάποιοι που είναι θετικοί, πολλές φορές να μην παραμένουν όλες τις μέρες που πρέπει σε κατ’ οίκον περιορισμό και να βάζουν σε κίνδυνο τους άλλους.

Άρα, το γεγονός ότι μπορεί να εκτεθούν με την δημοσιοποίηση, θα αποτελεί σίγουρα έναν λόγο να μην θέτουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο και κυρίως την υγεία των άλλων».

Κώστας Ρέγκλης

«Δυστυχώς τους τελευταίους μήνες ο κορονοϊός έγινε… τρόπος ζωής. Φοράμε τη μάσκα, κρατάμε αποστάσεις αποφεύγουμε συνάξεις και γενικά ακολουθούμε τις οδηγίες των γιατρών. Τώρα αν θα πρέπει να κάνουμε γνωστό το αν κολλήσαμε, σηκώνει κουβέντα. Αν κάποιος είναι πολύ γνωστός και το επάγγελμά του έχει να κάνει με πολύ κόσμο καλό θα είναι να το γνωστοποιεί για να πάρουν τα μέτρα τους και οι άλλοι. Το πιο σημαντικό όμως είναι να μην στιγματίζουμε εκείνον που είναι κρούσμα. Ο ιός είναι δίπλα μας»

Άγγελος Κουής

«Αυτό εξαρτάται από κάποιους παράγοντες όπως παραδείγματος χάρη αν κάποιοι είναι ευαίσθητοι και δεν θέλουν να δημοσιοποιούνται τα προσωπικά τους δεδομένα. Δεν θεωρώ πάντως ότι θα ήταν άσχημο να μαθαίναμε ποιοι νοσούν από τον κορωνοιό, χωρίς φυσικά ακολούθως να προσβάλλουμε με την συμπεριφορά μας αυτούς τους ανθρώπους»

Πάνος Γεωργακόπουλος

«Το θέμα είναι ότι όταν κάποιοι όταν μαθαίνουν τα ονόματα αυτών που νοσούν με κορωνοιό, στη συνέχεια υπάρχει κάποιου είδους ρατσισμός.  Κάποιοι τους κοιτάνε αυτούς τους ανθρώπους λες και έχουν λέπρα. Ούτως ή άλλως στο οικείο τους περιβάλλον όλοι γνωρίζουν ποιος νοσεί από τον ιό αυτό. Δεν είναι καλό όμως αυτό να γίνεται βούκινο σε όλους».

Αγγελική Παντή

”Η προστασία των προσωπικών δεδομένων αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα. Παράλληλα, υπάρχει και το ιατρικό απόρρητο, το οποίο προασπίζει την ατομικότητα και την προσωπική αξιοπρέπεια του καθενός. Επομένως, δεν πρέπει να γνωστοποιούνται τα ονόματα όσων νοσούν από Covid 19, παρά μόνο να γίνεται αναφορά στις περιοχές στις οποίες υπάρχουν τα κρούσματα, ώστε να μπορεί ο καθένας να προστατευθεί.”

Ακριβή Ζώη

”Πιστεύω ότι πρέπει να το παραδεχόμαστε όταν νοσούμε ή όταν έχουμε νοσήσει από COVID 19 για να προστατέψουμε τα άτομα που έχουν έρθει σε επαφή μαζί μας ή πρόκειται να έρθουν σε επαφή.

Δεν υπάρχει λόγος να φοβόμαστε ότι θα στιγματιστούμε. Είναι μια δύσκολη κατάσταση που πρέπει να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι πρέπει να αίρεται το ιατρικό απόρρητο χωρίς τη συγκατάθεση του ασθενούς. Είναι ένα αναφαίρετο ατομικό δικαίωμα που πρέπει να είναι σεβαστό προς πάσα κατεύθυνση.”

Γιάννης Μπιτζούνης

”Τα προσωπικά δεδομένα όσων είναι θετικοί στον κορωνοϊό σαφώς θα πρέπει να τηρούνται εν μέσω πανδημίας. Το ιατρικό απόρρητο έχει να κάνει με το δικαίωμα κάθε ανθρώπου να επιδιώκει την προστασία του απορρήτου της ιδιωτικής του ζωής. Όταν λοιπόν αναφερόμαστε στην Υγεία και πόσο μάλλον σε αυτήν την ιδιάζουσα κατάσταση που βιώνουμε, τότε αποκτά βαρύνουσα σημασία αυτό το δικαίωμα. Η παραβίαση του δε από τους επαγγελματίες του χώρου της υγείας, έχει σύμφωνα με τη νομοθεσία, τεράστιες επιπτώσεις αστικής και ποινικής φύσεως. Παρόλα αυτά τα άτομα που νοσούν θα πρέπει να τηρούν ευλαβικά τα μέτρα σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, γιατί εκεί που τελειώνουν τα ατομικά δικαιώματα, αρχίζουν οι υποχρεώσεις απέναντι στο κοινωνικό σύνολο.”

Όλη η επικαιρότητα