Ηλεία Μεσσηνία

Προτάσεις του πρ. Ελαίας Τριφυλίας στον Αντιπεριφερειάρχη για τον δρόμο Κυπαρισσίας – Πύργου

Ακούστε το άρθρο

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΛΑΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΔΙΚΟ ΑΞΟΝΑ ΚΑΙ ΜΕ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Το χρόνιο πρόβλημα με την καρμανιόλα θανάτου στην στροφή της Ελαίας όπου έχουν χαθεί περισσότεροι από 50 συνανθρωποί μας τα τελευταία χρόνια θίγει εκ νέου ο Πρόεδρος της Ελαίας Τριφυλίας κ. Αριστείδης Σκλάβος προς τον Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας. Θυμίζουμε ότι προ 2 ετών μετά από χρόνια τοποθετήθηκαν φωτιστικά σώματα στην επικίνδυνη περιοχή που θεωρείται ένα από τα θανατηφόροα σημεία του εθνικού οδικού δικτύου στη Πελοπόννησο.

Αναλυτικά ο κ .Σκλάβος τονίζει ότι “Εκφράζω δε, εκ των προτέρων την βεβαιότητά μου, για την γονιμότητα της επαφής αυτής.

Δεν θα παραλείψω να εκφράσω ξανά τις ευχαριστίες μας, προς τον Περιφεριάρχη κ. Παναγιώτη Νίκα και όλους τους παράγοντες της Περιφερειακής Αρχής, για την ένταξη στο Πρόγραμμα για τον εκσυγχρονισμό – ανακατασκευή του Γηπέδου- Αθλητικού Κέντρου Ελαίας. Ενός έργου που θα επιλύσει πολλά σημαντικά προβλήματα άθλησης και πολιτισμού όχι μόνο του χωριού μας αλλά όλου του τέως Δήμου Αυλώνος και όχι μόνο.

Όμως αυτοδιοικητικό καθήκον,χρέος,και ευθύνη, μου επιβάλλουν να εκθέσω και να υποβάλλω σε εσάς μια σειρά από θέματα που η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥΣ αφορά την ευρύτερη περιοχή και την πατρίδα μας γενικότερα. Δεν απαιτούν ιδιαίτερο κόστος, προγραμματισμό και οικονομική επιβάρυνση, αλλά το στοιχειώδες ενδιαφέρον ΟΛΩΝ ΜΑΣ.

Τα κατατάσω – διαχωρίζω δε, στις τρείς (3) ακόλουθες κατηγορίες:

1ον Ζήτημα Επειγούσης Προτεραιότητος,Χαρακτήρα Πολιτικής Προστασίας , Υγιεινής, και Αισθητικής οδών, παραλιών και άλλων χώρων.

α) Αντιπυρική Προστασία

Το χωριό μας και η ευρύτερη περιοχή,περιβάλλονται από Δημόσια δάση γύρω από τους οικισμούς μας ( Ελαία, Φόνισα, Αγιαννάκης κτλ.) στούς δρόμους, την παραλία και ημιορεινή περιοχή μας.

Για αρκετά χρόνια, τόσο οι δασικοί δρόμοι απαιτούν παρεμβάσεις, όσο και οι αντιπυρικές ζώνες καθαρισμού.

Χρειάζεται επίσης επισκευή συντήρηση αλλά και προσθήκη επιπλέον των πυροσβεστικών κρουνών και δεξαμενών του προγράμματος ΜΟΛΥΒΙΑΤΗ

Είναι αναγκαία η συνεργασία Αυτοδιοίκησης , Περιφέρειας, Δήμων, Τοπικών Διαμερισμάτων, με το Δασαρχείο και την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

β) Αντιπλημμυρική Μέριμνα

1.Καθαρισμός – παρεμβάσεις στην Νέδα σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος.

2.Καθαρισμός – παρεμβάσεις στο ρέμα Νούτουμα που διέρχεται εντός του χωριού Ελαίας.

3.Καθαρισμός – παρεμβάσεις στον χείμαρο της Φόνισας.

4.Καθαρισμός παρεμβάσεις στον χείμαρο Βλασσάδας.

Ενώ παράλληλα οφείλουμε να προγραμματίσουμε και να δρομολογήσουμε μελέτες για την οριστική και μέσω προγραμμάτων πάγιας αντιμετώπισης του θέματος των πλημμυρών, τόσο στην Νέδα όσο και στα τρία ρέματα.

Είμαι υποχρεωμένος να επισημάνω εμφατικά τον κίνδυνο που εγκυμονούν για τους ανθρώπους και τις υποδομές δημόσιες και ιδιωτικές, τόσο η Νέδα όσο και τα ρέματα κατά την χειμωνιάτικη περίοδο.

5.Οι δρόμοι παράπλευρης επικοινωνίας του κεντρικού εθνικού δρόμου Κυπαρισσίας – Πύργου στις βροχοπτώσες αιχμής, μεταβάλλονται σε φονικές εκβολές νερού και λάσπης. Αυτό το υπογραμίζω με ένα μεγάλο S.O.S Απαιτείται επίλυση του θέματος και με την εργολαβία του ΥΠΕΧΩΔΕ που βρίσκεται σε εξέλιξη.

γ) Απορύπανση – Αποσκουπιδοποίηση

1.Ο κεντρικός εθνικός δρόμος Πύργου – Κυπαρισσίας ένθεν και ένθεν έχει μετατραπεί κυριολεκτικά σε σκουπιδαριό. Αποτελεί προσβολή και ντροπή για τον πολιτισμό μας και την χώρα μας, για την αισθητική μας, την υγιεινή και τουριστική μας υπόσταση και εμφάνιση.

Επίσης λόγω του ότι ο δρόμος διέρχεται από μεγάλες δασικές περιοχές, πλήθος σκοτωμένων άγριων ζώων αλλά και αδέσποτων, επιβαρύνουν αισθητικά και από άποψη υγιεινής την κατάσταση.

2.Παραλία Ελαίας – Αγιαννάκη – Καλού Νερού. Οι θαλασσοταραχές του χειμώνα σε συνδυασμό με τους ακαθάριστους και ρυπαινόμενους χειμάρους και ποτάμια, δημιουργούν άθλιες εικόνες στις παραλίες μας,παρά τις φιλότιμες δικές μας προσπάθειες και των κατοίκων. Έχουμε ανάγκη τα μηχανήματα της Περιφέρειας του Δήμου η κάποιας Ιδιωτικής Εταιρείας. Έν όψη του θέρους σε πολλά σημεία και μάλιστα πολυσύχναστα, η κατάσταση είναι πολύ άσχημη επιεικώς.

3.Καθαρισμός Δάσους Ελαίας, με μικρό κόστος μπορεί να επιτευχθεί με κινητοποίηση κάποιων φορέων ( με το κύρος της Αντιπεριφέρειας) και δομών συλλόγων, αυτοδιοίκησης παραγόντων φιλοπεριβαντολογικών κ.τ.λ. Επίσης μπορεί να αντιμετωπισθεί το θέμα, …ή με κάποια ανάθεση, ή εργολαβία καθαρισμών από την Περιφέρεια που θα συνδυάζεται με καθαρισμούς δρόμων και άλλων χώρων δημόσιας ευθύνης.

2ον Ζήτημα: ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ ΠΥΡΓΟΥ _ ΚΑΛΟΥ ΝΕΡΟΥ _ ΤΣΑΚΩΝΑΣ

Με ιδιαίτερη ανησυχία παρατηρούμε ότι παρά τον προβαλλόμενο ως ευρύ και βαρύ Εθνικό Προγραμματισμό, ο δρόμος Πύργου -Καλού Νερού -Τσακώνας έχει ολοκληρωτικά ΞΕΧΑΣΤΕΙ από όλους, στον Προγραμματισμό και στην διεκδίκησή του.

Κυρίως δε, το τμήμα ΠΥΡΓΟΥ _ ΚΑΛΟΥ ΝΕΡΟΥ με διάφορα προσχήματα έχει αφαιρεθεί από τον χάρτη της χώρας στην κατηγορία των Διευρωπαϊκών Αξόνων και βλέπουμε ότι στα ψιλά ή ακόμα μερικές φορές και εμφαντικά, ο άξονας στρίβει και εκτρέπεται από τον Πύργο για Μεγαλόπολη, αφήνοντας έξω ολόκληρη την Νοτιοδυτική Πελλοπόνησο και τον Άξονα κουτσό…!!.

Διαφωνούμε κάθετα με την πρακτική αυτή και την σιγή ιχθύος στην καλύτερη περίπτωση από κάποιους, και καλούμε τους Δήμους Ζαχάρως και Τριφυλίας και τις Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδος και Πελλοπονήσου και τους Βουλευτές των Περιφερειών αυτών, να αντιταχθούν σε μια τέτοια εγκληματική προοπτική για την χώρα ολόκληρη και ανάπτυξή της.

Τα όποια περιβαντολογικά που κατά καιρούς υπαρκτά η υπερβαλλόντως προτάσονται, προβαλλόμενα, επιλύονται με σωστές τεχνικές και επιλογές από αυτούς που έχουν την ΒΟΥΛΗΣΗ. Τα άλλα, κατά την άποψή μας είναι “προφάσεις εν αμαρτίαις”…

Επιπλέον ελπίζουμε ότι οι τρέχουσες και από καιρού αναγκαίες στοιχειώδεις εργασίες ανάταξης, συντήρησης , σήμανσης ,ασφάλειας, δεν αποτελούν άλλοθι και έναν ακόμα λόγο ματαίωσης ή λοξοδρόμησης του ΑΞΟΝΑ…!!!

3ον Ζήτημα: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΡΟΜΩΝ

α. Τον δρόμο της Ελαίας στην παραλία και το γήπεδο…είναι ένας δρόμος περίπου 600 μέτρα ο οποίος είναι πραγματικά αδιάβατος και επικίνδυνος.

Το Καλοκαίρι πολλές φορές η διέλευση σε ώρες αιχμής είναι βασανιστική και επικίνδυνη.

Παρακαλούμε την Περιφέρεια να εξετάσει το θέμα με κατανόηση λόγω της ανάγκης και της βαρύτητας απ΄την μία πλευρά, και την σχετικά μικρού κόστους παρέμβασης.

Ενδεχομένως θα μπορούσε να το εντάξει σε ένα ευρύτερο Προγραμματικό Σχέδιο σε συνεργασία με την Α΄βάθμια αυτοδιοίκηση.

Είναι ανάγκη προτεραιότητος του ζητήματος, διότι δεν είναι δυνατόν μία από τις πλέον πολυσύχναστες παραλίες της Πελλοπονήσου να έχει αυτήν την άσχημη απαράδεκτη πρόσβαση.

β. Δρόμος Ελαίας – Προδρόμου

Ένας πολύπαθος δρόμος που έχουν γίνει τα χωματουργικά και τα τεχνικά από την Αποκεντρωμένη Περιφέρεια πρίν από πολλά χρόνια….. και απομένει μόνον, ή σχεδόν μόνον η Ασφαλτόστρωση…

Για το θέμα αυτό επισυνάπτω και σχετική αλληλογραφία με την Περιφέρειά μας σε προηγούμενη αυτοδιοικητική περίοδο.

Να υπογραμίσω ακόμα ότι ο δρόμος αυτός δεν συνδέει απλά και μόνο δύο δημοτικά διαμερίσματα.

Συνδέει ολόκληρη ενδοχώρα πολλών χωριών, με τον Εθνικό δρόμο και την παραλία”.

Και καταλήγει: ..

Με ιδιαίτερη έμφαση να σας ευχαριστήσω για την προθυμία σας να με καλέσετε στο γραφείο σας, γι αυτήν την σημαντική και γόνιμη θέλω να πιστεύω, συνάντησή μας.

Επίσης για άλλη μία φορά να εκφράσω στον Περιφερειάρχη κ. Παναγιώτη Νίκα την χαρά και ευαρεσκεία μας, για την γενικότερη αντιμετώπιση των θεμάτων που μας αφορούν.

Θέλω να πιστεύω στην ανάλογη μελέτη, αξιοποίηση και επίλυση των όσων παραπάνω καταθέτω. Ζητημάτων, ιδιαίτερης βαρύτητας, όχι για το χωριό μας μόνον, αλλά για την ευρύτερη περιφέρειά μας.

Όλη η επικαιρότητα