Ηλεία Πολιτική

Προχωρά η μεγάλη επένδυση της Microsoft στην Αρχαία Ολυμπία

Τον Νοέμβριο πιθανόν τα αποκαλυπτήρια του πρότζεκτ του διαδικτυακού κολοσσού.
Ακούστε το άρθρο

Πιο κοντά στην υλοποίηση του επενδυτικού πρότζεκτ της Microsoft στην Αρχαία Ολυμπία φαίνεται πως είμαστε, μετά και την χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Microsoft, Μπραντ Σμιθ, στη Νέα Υόρκη, oπου διεξάγεται η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης επισημάνθηκε ότι οι επενδύσεις της Microsoft στην Ελλάδα προχωρούν παρά την πανδημία και υπογραμμίστηκε η μεγάλη αναπτυξιακή δυναμική που έχει αποκτήσει η ελληνική οικονομία.
Ο κ. Μητσοτάκης είχε γνωρίσει και συναντηθεί με τον Brad Smith στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, τον Ιανουάριο του 2020. Στη συνέχεια προέκυψε το ενδιαφέρον της Microsoft για την Αρχαία Ολυμπία και πιθανόν τα αποκαλυπτήρια του πρότζεκτ να πραγματοποιηθούν τον Νοέμβριο, στην Ολυμπία.
Παράλληλα, προχωρά η μεγάλη επένδυση για την κατασκευή Data Centers στην Αττική και σε μερικούς μήνες θα ξεκινήσουν οι εργασίες, ενώ το γραφείο της Microsoft στην Ελλάδα έχει μία από τις μεγαλύτερες αυξήσεις σε αριθμό υπαλλήλων από όλα τα γραφεία παγκοσμίως.

Η εφαρμογή της Microsoft μάς ξεναγεί στην Αρχαία Ολυμπία

Στο πλαίσιό του πρότζεκτ η Microsost ενισχύει και δράσεις στον πολιτισμό με την υλοποίηση μίας ψηφιακής εφαρμογής που θα δίνει στους επισκέπτες του Αρχαιολογικού Χώρου της Ολυμπίας και του Μουσείου της Αρχαίας Ολυμπίας τη δυνατότητα θέασης τρισδιάστατων παραστάσεων των μνημείων, όπως αυτά εκτιμάται, με βάση τα στοιχεία της επιστημονικής έρευνας, ότι υφίσταντο στην αρχαιότητα. «Θα αλλάξει τελείως ο τρόπος που βλέπουμε τον αρχαίο πολιτισμό και τα μνημεία μας» είχε τονίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, άνθρωποι από όλα τα σημεία της γης, με αυτή την εφαρμογή, θα μπορούν θα «επιστρέφουν» στο παρελθόν, και να περιηγηθούν στην Αρχαία Ολυμπία. Την ευθύνη της συλλογής των επιστημονικών δεδομένων που αφορούν στον αρχαιολογικό χώρο και στα εκθέματα του μουσείου εχει αναλαβει Ειδική Επιτροπή η οποία συγκροτήθηκε με απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Η πρώτη συζήτηση για την ανάδειξη της Αρχαία Ολυμπίας μέσω της εφαρμογής της Microsoft είχε γίνει στο Νταβός τον περασμένο Ιανουάριο στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Microsoft Μπραντ Σμιθ.

Όλη η επικαιρότητα