Οικονομία

Προϊόντα & υπηρεσίες που έβαλαν «φωτιά» στον πληθωρισμό

Ακούστε το άρθρο

Αύξηση στο 1% τον Ιούνιο έναντι μείωσης 1,6% πέρυσι

Τη μεγαλύτερη μεταβολή των τελευταίων 27 μηνών κατέγραψε ο δείκτης τιμών καταναλωτή τον Ιούνιο. Τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής δείχνουν αύξηση του πληθωρισμού σε ποσοστό 1%, έναντι μείωσης 1,6% που είχε καταγραφεί τον Ιούνιο του 2020 σε σχέση με τον Ιούνιο του 2019. Είναι ο δεύτερος διαδοχικός μήνας κατά τον οποίο ο πληθωρισμός κλείνει με θετικό πρόσημο.

Και όλα δείχνουν ότι θα υπάρξει συνέχεια καθώς οι πρώτες ανατιμήσεις εξαιτίας των σημαντικών αυξήσεων που έχουν καταγραφεί τόσο στη διεθνή τιμή του πετρελαίου όσο και στη διεθνείς τιμές των μετάλλων και άλλων πρώτων υλών, όπως επίσης και στα μεταφορικά ειδικά από την Κίνα, έχουν αρχίσει να αποτυπώνονται έντονα στην αγορά.

Μπορεί αρκετοί αναλυτές να κάνουν λόγο για «συγκυριακό» φαινόμενο, ωστόσο, ειδικά σε κλάδους όπως η οικοδομική δραστηριότητα, οι ανατιμήσεις έχουν γίνει ιδιαίτερα αισθητές το τελευταίο διάστημα. Σίδηρος και χαλκός έχουν καταγράψει «ράλι» σε διεθνές επίπεδο, κάτι που πλέον έχει αποτυπωθεί σε σωλήνες και καλώδια.

Από την άλλη, η μέση τιμή της αμόλυβδης συνεχίζει να κινείται ανοδικά σπάζοντας και το φράγμα του 1,7 ευρώ σε αρκετές περιοχές της χώρας. Όλα δείχνουν ότι η πορεία ανάκαμψης της οικονομίας θα συνδυαστεί και από υψηλότερες τιμές, κυρίως στα εισαγόμενα είδη. Το οικονομικό επιτελείο θα παρακολουθεί από κοντά το «φαινόμενο» της ανόδου των τιμών, ενώ σε πρώτη φάση το βάρος θα πέσει στο να αποφευχθούν φαινόμενα κερδοσκοπίας με πρόσχημα την άνοδο των διεθνών τιμών.

Η μεταβολή προέκυψε κυρίως εξαιτίας των ανατιμήσεων στα καύσιμα. Το φυσικό αέριο είναι το προϊόν με τη μεγαλύτερη ανατίμηση καθώς το σχετικό ποσοστό διαμορφώθηκε στο 60,6%. Ακολουθούν τα αεροπορικά εισιτήρια στο +35,5%, το πετρέλαιο θέρμανσης με 28,9%, ενώ η πεντάδα συμπληρώνεται με την τιμή του κρέατος (σ.σ.: αρνί και κατσίκι ανατιμήθηκαν κατά 17%) αλλά και τα καύσιμα και λιπαντικά που ακρίβυναν κατά 15,8%.

Η 5άδα των προϊόντων και των υπηρεσιών όπου καταγράφηκε μείωση συμπληρώνεται από τον εξοπλισμό τηλεφωνίας και τηλεμοιοτυπίας (-9,4%), από το γιαούρτι (-6%), από τα ξενοδοχεία (-5,4%), τους χυμούς φρούτων (-4,7%) και τα άλλα είδη ατομικής φροντίδας (-4,6%).

Ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή κατά τον μήνα Ιούνιο του 2021 παρουσίασε αύξηση 0,9% συγκριτικά με τον Μάιο του ίδιου έτους, όταν τον Ιούνιο του 2020 είχε σημειωθεί μηδενική μεταβολή συγκριτικά με τον Μάιο του 2020.

Ο μέσος δείκτης τιμών καταναλωτή του δωδεκαμήνου Ιουλίου 2020-Ιουνίου 2021 παρουσίασε μείωση 1,3% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνου Ιουλίου 2019-Ιουνίου 2020 (έναντι μείωσης 0,3% που είχε σημειωθεί κατά το δωδεκάμηνο Ιουλίου 2019-Ιουνίου 2020 συγκριτικά με το δωδεκάμηνο Ιουλίου 2018-Ιουνίου 2019).

Η αύξηση του Γενικού ΔΤΚ κατά 1,0% τον μήνα Ιούνιο 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Ιουνίου 2020, προήλθε κυρίως από τις αυξήσεις στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:

* 0,4% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης των τιμών σε: αρνί και κατσίκι, πουλερικά, νωπά ψάρια, τυριά, ελαιόλαδο, άλλα βρώσιμα έλαια, νωπά λαχανικά, πατάτες. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, μοσχάρι, χοιρινό, γάλα νωπό πλήρες, γιαούρτι, νωπά φρούτα, χυμούς φρούτων.

* 0,5% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω αύξησης των τιμών στα εν λόγω είδη.

* 4,0% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης των τιμών σε: ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης.

* 6,7% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης των τιμών σε: καύσιμα και λιπαντικά, αυτοκίνητα καινούργια, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο.

Ο ΕΔΤΚ έκλεισε τον Ιούνιο του 2021 με αύξηση 0,6% σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2020. Συγκριτικά με τον Μάιο καταγράφηκε αύξηση 1,2%, ενώ ο μέσος ενιαίος δείκτης τιμών καταναλωτή στο δωδεκάμηνο Ιουλίου 2020 – Ιουνίου 2021 είχε μείωση 1,8%.

Πηγή: naftemporiki.gr

Όλη η επικαιρότητα