Ηλεία

Πρωτοβάθμια Σωματεία Ηλείας: «Απαιτούμε και διεκδικούμε για την δημόσια υγεία!»

Ακούστε το άρθρο

Την επιτακτική ανάγκη της ενίσχυσης του συστήματος υγείας στην Ηλεία με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και της παρέμβασης του υπουργείου Υγείας για την βελτίωση των συνθηκών εργασίας στα νοσοκομεία του Νομού τόνισαν οι εκπρόσωποι των πρωτοβάθμιων σωματείων Ηλείας σε κοινή συνέντευξη Tύπου που παραχώρησαν χθες το μεσημέρι στα γραφεία του Συλλόγου Υπαλλήλων Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας .

Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Πύργου, Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Πύργου, Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Αμαλιάδας,  ΕΛΜΕ Ηλείας,  Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμων Πύργου &  Αρχαίας Ολυμπίας, Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, Σύλλογος Εργαζομένων Δήμων Πύργου, Αρχαίας Ολυμπίας, Ζαχάρως και Σύλλογος Εργαζομένων στις Δ.Ο.Υ Αχαΐας-Ηλείας-Κεφαλληνίας-Ζακύνθου αναφέρθηκαν στο θέμα της Παθολογικής που μετά τις παραιτήσεις των γιατρών κινδυνεύει να μείνει με έναν καθώς και στις 15 παραιτήσεις ιατρών που έχουν υποβληθεί με αποτέλεσμα η έλλειψη προσωπικού να γίνεται ακόμα πιο έντονη.

Κύριο αίτημα, η ενίσχυση του προσωπικού των νοσηλευτικών μονάδων της Ηλείας και η βελτίωση των συνθηκών κάτω από τις οποίες οι υγειονομικοί δίνουν την μάχη με την πανδημία.

Τρύφωνας Αθανασόπουλος (Πρόεδρος ΕΛΜΕ Ηλείας): «Απαντήσεις εδώ και τώρα!»

Με αφορμή τη διάλυση της μοναδικής Παθολογικής κλινικής του νομού Ηλείας το ΔΣ της ΕΛΜΕ Ηλείας αποφάσισε να πάρει πρωτοβουλίες  ύστερα από συνεννόηση με τα  Πρωτοβάθμια σωματεία της Ηλείας, πρώτα και κύρια των υγειονομικών,  με στόχο  την άμεση στελέχωση των  δομών υγείας  με μόνιμο προσωπικό, ώστε να επιτευχθεί η απαιτούμενη ασφαλής και εύρυθμη λειτουργία τους.  Με αυτή την πρωτοβουλία εκφράζουμε την ανησυχία μας για την κατάρρευση του δημοσίου συστήματος υγείας στην Ηλεία. Το πρόβλημα βέβαια δεν είναι σημερινό έχουμε φτάσει εδώ με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων. Η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει την απαξίωση του δημόσιου συστήματος υγείας και δεν παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την ενίσχυσή του (ιδιαίτερα αυτή την περίοδο της πανδημίας). Ο στόχος  μας είναι να ασκήσουμε πίεση σε όσους έχουν την ευθύνη για άμεσες απαντήσεις «εδώ και τώρα» Σε αυτή την προσπάθεια  καλούμε όλους τους θεσμικούς φορείς της Ηλείας.

Την κύρια ευθύνη έχει η κυβέρνηση και το υπουργείο γι’ αυτό καλούμε τον Υπουργό Υγείας άμεσα να αναλάβει τις πολιτικές ευθύνες των επιλογών του και να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για την επαναφορά της ομαλότητας και της κανονικότητας στο Γενικό Νοσοκομείου Πύργου, να προχωρήσει άμεσα με σύντομες διαδικασίες κατά προτεραιότητα στην πρόσληψη ικανού αριθμού μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού σε όλες τις δομές δημόσιας υγείας της Π.Ε. Ηλείας, να προχωρήσει σε μονιμοποίηση χωρίς όρους και προϋποθέσεις όλων των επικουρικών και των συμβασιούχων που απασχολούνται στην υγεία, να ζητηθεί η ανάκληση των παραιτήσεων των τριών ιατρών παθολόγων, να προβεί σε άμεση ενεργοποίηση περισσότερων εμβολιαστικών κέντρων στην Ηλεία   και αύξηση του ρυθμού  εμβολιασμών  για όλο τον πληθυσμό.

Συμπαραστεκόμαστε στους γιατρούς και στο προσωπικό του Γ.Ν.Η. Είμαστε όλοι δίπλα τους διατεθειμένοι να κλιμακώσουμε τις αντιδράσεις, μας προκειμένου να διασφαλίσουμε ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.

Απαιτούμε  και διεκδικούμε: Δημόσιο σύστημα υγείας στην υπηρεσία όλων των πολιτών, αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για το δημόσιο σύστημα υγείας και άμεση στελέχωση του γενικού νοσοκομείου Ηλείας με όλο το απαραίτητο προσωπικό.

Μαλβίνα Κερερέ (Πρόεδρος Εργαζομένων Νοσοκομείου Πύργου): «Η μάχη για τη ζωή θέλει όπλα, όχι λόγια»

«Τα πρωτοβάθμια σωματεία της Ηλείας με πρωτοβουλία της ΕΛΜΕ προβαίνουμε στη κατάθεση κοινού ψηφίσματος  υπεράσπισης της Δημόσιας Δωρεάν Υγείας ως κοινωνικό αγαθό. Η Ηλεία εξακολουθεί να βρίσκεται  σε κρίσιμη υγειονομική κατάσταση, όπως και ολη η Ελλάδα   εδώ και ένα χρόνο. Το Νοσοκομείο  του Πύργου δέχεται  αφόρητη πίεση, οδεύοντας να  μετατραπεί σε νοσοκομείο  μιας νόσου. Τα τακτικά χειρουργεία και ιατρεία έχουν ανασταλεί,  ολόκληρες κλινικές και όροφοι έχουν μετατραπεί σε κλινικές Covid. Σε όλη αυτή τη ζοφερή κατάσταση έρχονται  να προσταθούν οι δεκαπέντε παραιτήσεις των γιατρών μας μέσα σε ένα χρόνο με ορατό πλέον το  κίνδυνο δυσλειτουργίας της  παθολογικής κλινικής, εφόσον  σε σύντομο χρονικό διαστημα θα έχουμε  μόνο έναν παθολόγο στο Νοσοκομείο του Πύργου. Σωματεία εργαζομένων και άλλοι φορείς έχουν προειδοποιήσει πολλαπλώς και εγκαίρως, για το ενδεχόμενο μιας υγειονομικής κρίσης, παρόλα ταύτα δεν έχει γίνει ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας. Οι υγειονομικοί  μας προσπαθούν να ανταπεξέλθουν κάτω από αντίξοες συνθήκες, χωρίς καμιά ουσιαστική υποστήριξη από την κυβέρνηση. Το ΕΣΥ έχει αντέξει χάρις στις υπεράνθρωπες προσπάθειες του υγειονομικού προσωπικού.  Το ΕΣΥ έχει φτάσει στα όριά του. Ήρθε η ώρα να ακουστεί δυνατά η δική μας φωνή , καθώς η Δημόσια Δωρεάν Υγεία είναι απαίτηση όλων μας.

Να παλέψουμε από κοινού για Έκτακτη ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας της Ηλείας, να μη μείνει κανένας συμπολίτης μας χωρίς ποιοτική δημόσια και δωρεάν περίθαλψη, να γίνονται Μαζικά δωρεάν τεστ στο πληθυσμό, να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα Μέτρα προστασίας στους χώρους  εργασίας , εκπαίδευσης  και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, να γίνουν άμεσα Προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, να μονιμοποιηθεί  το υφιστάμενο επικουρικό προσωπικό και οι  συμβασιούχοι  του ΟΑΕΔ, να ενταχθούν τα  Υγειονομικά και Νοσοκομειακά επαγγέλματα στα βαρέα και ανθυγιεινά και τέλος να αναγνωριστεί   ως εργατικό ατύχημα,  ο θάνατος των υγειονομικών από τον ιό  covid-19.

Η μάχη για τη ζωή θέλει όπλα και όχι λόγια, στελέχωση του νοσοκομείου Πύργου τώρα! Η δημόσια υγεία μας αφορά όλους μας».

Σωκράτης Σωτηρόπουλος (Πρόεδρος Εργαζομένων Υπαλλήλων Αμαλιάδας): «Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία χρειάζονται σεβασμό και ηρεμία!»

«Αυτή η κίνηση για μας είναι βάλσαμο σε μια εποχή που επάνω μας στηρίζεται η κατάσταση και η διαχείριση της πανδημίας. Δεν υπάρχει καμία βοήθεια δυστυχώς πέρα από τις ενέργειες των υγειονομικών, η κατάσταση στην Ηλεία τείνει να γίνει εκρηκτική. σήμερα περα από τη δική μου παρουσία θέλω να πω και δυο λόγια για την πρόεδρο της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεοδώρα Νικολοπούλου η οποία δεν κατάφερε να παραστεί καθώς συνάδελφός της τέθηκε σε καραντίνα λόγω οικογενειακού θέματος. Επίσης εκφράζω τη συμπαράσταση και τις ευχές μας για ταχεία ανάρρωση στο μέλος του ΔΣ της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών του Πύργου Κωνσταντίνα Πανέτα η οποία αντιμετώπισε σοβαρό πρόβλημα υγείας  αλλά ευτυχώς είναι καλύτερα και ευχόμαστε όλοι να είναι περαστικό. Αντιμετώπισε ένα ισχαιμικό επεισόδιο, το οποίο ελπίζουμε να μην επιφέρει βλάβη στην υγεία της. Όταν όλοι εμείς οι υγειονομικοί εργαζόμαστε σε στρεσογόνο περιβάλλον που δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει, με αυταρχικές επιθέσεις και ό,τι είναι ενάντια στη σωστή αντιμετώπιση των συναδέλφων δεν ξέρουμε τι μας περιμένει. Δεν κατηγορώ και δεν αφήνω αιχμές για κανένα αλλά πρέπει όλοι να αναλογιστούν ότι οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία χρειάζονται σεβασμό και ηρεμία για να μπορέσουμε να προσφέρουμε τις καλύτερες υπηρεσίες στον κόσμο και στον ηλειακό λαό.

Σχετικά με την παρουσία μας στο κάλεσμα της ΠΕ Ηλείας για το θέμα της πανδημίας. εκεί ακούσαμε από λοιμωξιολόγους ότι η Πάτρα δέχεται απίστευτη πίεση και ένα από τα μέτρα εξομάλυνσης της κατάσταση είναι να διακομίζουν ασθενείς και στο νοσοκομείο το δικό μας. Πώς θα γίνει αυτό όταν δεν έχουμε γιατρούς και δεν υπάρχει μέριμνα για να στηρίξουμε τη δομή τη δικιά μας; Όλα είναι στον αέρα. Για αυτό καλούμε κάθε ενδιαφερόμενο και κάθε αρχή να σκύψει στα προβλήματα της Ηλείας. Χρειάζεται κάθε δυνατή δομή για να στηρίξει το σύστημα, η υγεία δεν προσφέρεται για μικροπολιτικές τακτικές. Το ΕΣΥ πρέπει να στηριχθεί και να θωρακιστεί».

Ανδρέας Ασημακόπουλος (Πρόεδρος Συλλόγου Υπαλλήλων Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας): «Τα σωματεία διεκδικούν τα αυτονόητα!»

«Η δημόσια υγεία στην Ηλεία είναι ο μεγάλος ασθενής. Πάντα ήταν, αφού το σύνολο των πολιτικών που ακολουθήθηκαν μέχρι σήμερα  στόχευαν στην απαξίωσή του μέσω της υποχρηματοδότησης, της υποστελέχωσης, της έλλειψης υποδομών και εξοπλισμού.

Σήμερα, την περίοδο της πανδημίας, τα πράγματα γίνονται πολύ χειρότερα, με ορατό τον κίνδυνο της ολικής κατάρρευσης του. Εκτός των γενικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι μονάδες υγείας σε όλη τη χώρα, η Ηλεία κινδυνεύει να μείνει χωρίς γιατρούς σε βασικές ειδικότητες, λόγω του κλίματος που έχει δημιουργηθεί με ευθύνη του Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Πύργου.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις που είδαν το φως της δημοσιότητας οι εργαζόμενοι δεν μπορούσαν και δεν έπρεπε να μείνουν απλοί θεατές, περιμένοντας το αναπόφευκτο.

Τα σωματεία αποφάσισαν να συντονιστούν και με κλιμακούμενες δράσεις να διεκδικήσουν τα αυτονόητα.

Έχει ετοιμαστεί ένα ψήφισμα  που θα σταλθεί σε όλους τους αρμόδιους φορείς (Υπουργό, Βουλευτές, Περιφερειακή Αρχή, Δημοτικές Αρχές, 6 ΥΠΕ κ.λπ.) προκειμένου να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους».

Χρήστος Γαρύφαλλος (Πρόεδρος Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Πύργου, Αρχ. Ολυμπίας, Ζαχάρως): «Δίπλα στους γιατρούς και τους νοσηλευτές γιατί η ζωή έχει αξία!»

«Έχει περάσει ένας χρόνος από το ξέσπασμα της πανδημίας στη χώρα μας και είμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Η σημερινή κατάσταση που βιώνουν τα νοσοκομεία της Ηλείας, οι εργαζόμενοι σε αυτά και οι πολίτες αυτού του νομού, είναι εντελώς απαράδεκτη. Το δημόσιο σύστημα υγείας παραμένει ο βασικός πυλώνας περίθαλψης του λαού και τη τελευταία δεκαετία παρακολουθούμε τη συστηματική απαξίωση του. Ιδιαίτερα αυτή την περίοδο της πανδημίας έχει κρατηθεί όρθιο χάρη στην υπερπροσπάθεια των εργαζομένων του.

Δεκάδες θέσεις προσωπικού στα νοσοκομεία του νομού μας εξακολουθούν να είναι κενές, δεκάδες γιατροί στο νοσοκομείο του Πύργου έχουν συνταξιοδοτηθεί, παραιτήθηκαν χωρίς να καλυφθούν αυτές οι κενές θέσεις. Τελευταία πράξη του δράματος κάτω από αυτή την κατάσταση  είναι η παραίτηση των τριών παθολόγων με αποτέλεσμα να μένει το Γενικό Νοσοκομείο Πύργου χωρίς ουσιαστικά Παθολογική Κλινική σε αυτή την κρίσιμη περίοδο που φουντώνουν τα κρούσματα κορωνοϊού στο Νομό.

Την ίδια στιγμή η διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου στον Πύργο με εντέλλεσθε, αυταρχισμό και τρομοκρατία ενάντια στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, προσπαθεί να καλύψει τις κυβερνητικές ευθύνες, για την γύμνια του δημόσιου συστήματος στο Νομό. Η διοίκηση της 6ης ΥΠΕ γνωρίζει πολύ καλά τις συνθήκες, παρ΄όλα αυτά επιλέγει να δηλώνει άγνοια.

Σε κάθε περίπτωση η κατάσταση αυτή προκαλεί αρρυθμίες στην λειτουργία κλινικών με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφαλή νοσηλεία των ασθενών. Με τις υπάρχουσες συνθήκες κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί για την παροχή ασφαλών και ποιοτικών υπηρεσιών υγείας προς τους συμπολίτες μας αλλά ούτε και την δική τους ασφάλεια και σωματική υγεία, ιατρών και εργαζομένων σε μόνιμη εφημέρευση με αυξημένες απαιτήσεις και μη χρήση νόμιμων δικαιωμάτων.

Με λίγα λόγια η υγεία των Ηλείων κινδυνεύει και επειδή η ανθρώπινη ζωή έχει αξία και απαιτεί σεβασμό δηλώνουμε συμπαράσταση στους γιατρούς και στο προσωπικό του Γενικού Νοσοκομείου και μαζί με τα υπόλοιπα Σωματεία.

Απαιτούμε – Διεκδικούμε κάθε πολίτης σε αυτή τη χώρα να έχει ισότιμη πρόσβαση στην περίθαλψη, αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης  που θα έχει ως αποτέλεσμα την πρόσληψη ιατρών, νοσηλευτών και λοιπού βοηθητικού προσωπικού, την προμήθεια τεχνολογικού εξοπλισμού, καθώς και τη σωστή ποιότητα προμήθειας φαρμακευτικού και αναλώσιμου υλικού, πλήρωση των κενών θέσεων μόνιμων ιατρών, μόνιμων νοσηλευτών, τεχνικού, βοηθητικού και διοικητικού προσωπικού του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας και ενίσχυση και στελέχωση των Κέντρων Υγείας».

Μετά τη συνέντευξη Τύπου τα Πρωτοβάθμια σωματεία που συνευρέθηκαν αποφάσισαν κινητοποίηση διαμαρτυρίας αύριο στις 3 μ.μ. έξω από την πύλη του Γενικού Νοσοκομείου Πύργου.

Όλη η επικαιρότητα