Ηλεία

Πρωτοβουλίες για την επαναλειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής Πάτρα– Πύργος – Τι λέει στο ΑΠΕ ο Β. Γιαννόπουλος

Ακούστε το άρθρο

Σε εξέλιξη είναι η υλοποίηση πρωτοβουλιών για την επαναλειτουργία, έπειτα από περίπου εννέα χρόνια, της σιδηροδρομικής γραμμής, Πάτρα – Πύργος, μήκους 99 χιλιομέτρων, όπως αναφέρει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος.

Ειδικότερα, ο αντιπεριφερειάρχης λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι έπειτα από συναντήσεις που είχε με τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΣΕ, Αθανάσιο Κοτταρά, «έχει ήδη ολοκληρωθεί ο καθαρισμός της σιδηροδρομικής γραμμής, σε όλο το μήκος της, ενώ μέχρι τα τέλη του Οκτωβρίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί και η μελέτη, που αφορά στην επισκευή και συντήρηση της σιδηροδρομικής γραμμής.»

Ο Βασίλης Γιαννόπουλος χαρακτηρίζει ως εξαιρετικά σημαντικές αυτές τις εξελίξεις, προσθέτοντας ότι «με βάση τα στοιχεία που θα προκύψουν από την μελέτη, θα αποφασισθεί το πώς θα “τρέξει” το έργο της επαναλειτουργίας του τρένου.»

Ουσιαστικά, πρόκειται για το τμήμα από την Κάτω Αχαΐα μέχρι τον Πύργο, αφού ήδη λειτουργεί ο προαστιακός σιδηρόδρομος από την Πάτρα μέχρι και τα Καμίνια.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, «ο ΟΣΕ έχει προγραμματίσει μέσα στον Οκτώβριο την έναρξη των εργασιών συντήρησης στο τμήμα της σιδηροδρομικής γραμμής Κατάκολο – Πύργος – Αρχαία Ολυμπία, οι οποίες θα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη βελτίωση των γεφυρών, την ανάταξη και βελτίωση της σιδηροδρομικής γραμμής, την εγκατάσταση 12 προστατευτικών μπαρών σε αντίστοιχες ισόπεδες διαβάσεις της διαδρομής, καθώς επίσης και βελτιώσεις στις υποδομές των στάσεων».

Εκτός όμως από το σιδηροδρομικό δίκτυο, σε προτεραιότητα έχει μπει από τον ΟΣΕ, σύμφωνα με τον Βασίλη Γιαννόπουλο, η συντήρηση και η αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών στους σταθμούς της Ηλείας.

Η αρχή θα γίνει από το ιστορικό κτίριο, με νεοκλασικά στοιχεία, του σταθμού του ΟΣΕ στον Πύργο, που είναι έργο του Γερμανού αρχιτέκτονα, Ερνέστου Τσίλλερ και κτίστηκε περίπου στα 1880.

Σε πρόσφατη συνάντηση που είχε ο αντιπεριφερειάρχης με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΓΑΙΑΟΣΕ, Περικλή Νικολάου, ο τελευταίος τον ενημέρωσε ότι πρόκειται να ξεκινήσουν σύντομα οι εργασίες ανακαίνισης του κεντρικού σιδηροδρομικού σταθμού του ΟΣΕ, στον Πύργο.

Μάλιστα, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα δημοσιευτεί στο Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων ο διαγωνισμός για την ανακαίνιση του κτιρίου, προϋπολογισμού περίπου 500.000 ευρώ.

Στο πλαίσιο των εργασιών προβλέπεται η αστική αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, ενώ θα εξακολουθήσει να υφίσταται η ήπιας μορφής εμπορική χρήση τμήματος του κτιρίου.

Παράλληλα, θα υπάρχει η δυνατότητα φιλοξενίας στον χώρο πολιτιστικών δράσεων και εκδηλώσεων.

Μάλιστα, λόγω της ιστορικής σημασίας του κτιρίου, η μελέτη προβλέπει τη διατήρηση και ανάδειξη των ιδιαίτερων αρχιτεκτονικών χαρακτηριστικών του, ενώ παράλληλα θα γίνουν και οι όποιες παρεμβάσεις χρειαστούν για τον εκσυγχρονισμό και την εγκατάσταση ηλεκτρονικού εξοπλισμού και μέσων που απαιτούνται, με σκοπό την παροχή σύγχρονων υπηρεσιών εξυπηρέτησης του κοινού.

Σύμφωνα τον αντιπεριφερειάρχη, «οι διαδικασίες για την ανακαίνιση του σταθμού είχαν ξεκινήσει από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή, με την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ, αλλά στην συνέχεια το πρόγραμμα το “έτρεξε” η ΓΑΙΟΣΕ.»

Επίσης, ο Βασίλης Γιαννόπουλος, αναφέρει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι, ζήτησε «την αξιοποίηση, με αντίστοιχες παρεμβάσεις, και του κτιρίου του σιδηροδρομικού σταθμού στο Κατάκολο», προκειμένου, όπως επισημαίνει, «να υπάρχει και αισθητική και λειτουργική διασύνδεση των σταθμών της ιστορικής σιδηροδρομικής γραμμής από το Κατάκολο μέχρι την Αρχαία Ολυμπία.»

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Όλη η επικαιρότητα