WEB tv Υγεία

Πρωτοποριακή έρευνα για τον κορωνοϊό στο νοσοκομείο Παπανικολάου (Video)

Ακούστε το άρθρο

Οι επιστήμονες του νοσοκομείου Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης ερευνούν τη θεραπεία του κορωνοϊού με car-t λεμφοκύτταρα.

Πρόκειται για κύτταρα που αποτελούν την φυσική άμυνα του οργανισμού και επιτίθενται στις λοιμώξεις. Στόχος των επιστημόνων, σε πρώτη φάση, είναι να βρεθούν οι ασθενείς που θα νοσήσουν βαριά από τον ιό. Στη συνέχεια θα τους δοθεί μία έτοιμη άμυνα από λεμφοκύτταρα που θα τους επιτρέψει να αναρρώσουν γρήγορα.

Η νέα μελέτη, βάσει της οποίας η λοίμωξη μπορεί να περιοριστεί με τα υπάρχοντα φάρμακα, δίνει ελπίδες για ταχεία ίαση στους ασθενείς με covid 19 και κυρίως σε όσους έχουν γενετική προδιάθεση της υπερενεργοποίησης του συμπληρώματος ενός φυσικού συστήματος που υπάρχει στον οργανισμό μας και καταπολεμά τις λοιμώξεις.

Η συγκεκριμένη θεραπεία χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα σε αιματολογικές παθήσεις, για τις οποίες υπάρχει ένδειξη, και έχει πρόσφατα χρησιμοποιηθεί και στους ασθενείς με COVID-19.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ3, η κλινική μελέτη έγινε σε 30 ασθενείς και τα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά. Εκτιμάται δε, ότι θα συμβάλει τα μέγιστα στην κατανόηση της σοβαρότητας της λοίμωξης και πιθανώς και στον σχεδιασμό περαιτέρω κλινικών μελετών.

via

Όλη η επικαιρότητα