Αγροτικά

Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης ΠΑΑ: Εξισωτική στα αγροπεριβαλλοντικά

Ακούστε το άρθρο

Η Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωκοινοβουλίου ενέκρινε, την Τρίτη (13 Οκτωβρίου), σχέδια για πακέτο ταχείας, στοχευμένης και βιώσιμης ανάκαμψης για τους αγρότες της ΕΕ, τους παραγωγούς τροφίμων και τις αγροτικές περιοχές, ύψους 8 δισ. ευρώ.

Αναλυτικότερα, σε σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής Γεωργίας αναφέρονται τα εξής:

Οι ευρωβουλευτές παρενέβησαν σε σχετικό κείμενο που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να προκαταβληθούν όλα τα χρήματα που θα διατεθούν για τις αγροτικές κοινότητες από το ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ στα έτη 2021 και 2022. Ενώ το εκτελεστικό θεσμικό όργανο της ΕΕ πρότεινε την αποδέσμευση των χρημάτων από το 2022 έως το 2024. Περίπου 30% των 8,07 δισεκατομμυρίων ευρώ ενισχύσεων (σε τρέχουσες τιμές) αναμένεται να καταστούν διαθέσιμα το 2021, ενώ το υπόλοιπο 70% θα αποδεσμευτεί το 2022, λένε οι ευρωβουλευτές.

Η Επιτροπή Γεωργίας θέλει να εξασφαλίσει τουλάχιστον το 37% της διαθέσιμης χρηματοδότησης για δράσεις που σχετίζονται με το περιβάλλον και το κλίμα. Τουλάχιστον το 55% του ταμείου ανάκαμψης θα πρέπει να υποστηρίζει νέους γεωργούς, νεοφυείς αγροτικές επιχειρήσεις και επενδύσεις σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις που συμβάλλουν σε μια ανθεκτική, βιώσιμη και ψηφιακή οικονομική ανάκαμψη σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, λένε οι ευρωβουλευτές.

Το 30% της ενίσχυσης των αγροτών μας από το ταμείο Ανάκαμψης θα διατεθεί ήδη από το 2021 ενώ το υπόλοιπο 70% το 2022. Παράλληλα, η ομόφωνη αποδοχή της τροπολογίας που κατέθεσα για την ενσωμάτωση της εξισωτικής αποζημίωσης στα αγροπεριβαλλοντικά μέτρα θα συμβάλλει στην απελευθέρωση πόρων για τους νέους αγρότες, την ψηφιακή μετάβαση της Ελληνικής Γεωργίας κ.ά.

Όλη η επικαιρότητα