Ηλεία

Πρόεδροι Ιατρικών Συλλόγων Ηλείας: «Μικρές οι παρενέργειες της AstraZeneca»

Ακούστε το άρθρο

Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας, προσπαθούν να αυξήσουν τους ρυθμούς εμβολιασμού στην Ελλάδα, έτσι ώστε πολύ σύντομα να επιστρέψουμε – όσο αυτό βέβαια είναι δυνατόν – σε μια διαφορετική καθημερινότητα στη ζωή μας. Στην εποχή προ covid-19.

Δεν λείπουν όμως τα προβλήματα όσον αφορά τον εμβολιασμό των Ελλήνων και των Ελληνίδων, αφού έχει προκύψει ένα σημαντικό θέμα με το σκεύασμα της AstraZeneca, όπου συγκεκριμένα έχουν καταγραφεί κάποιες παρενέργειες, οι οποίες είναι αρκετά σοβαρές (κυρίως θρομβώσεις) και έχουν αποτρέψει αρκετούς πολίτες στο να πηγαίνουν στα ραντεβού που έχουν κλείσει για τον εμβολιασμό τους με το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Η εφημερίδα «Πατρίς» ζήτησε τη γνώμη των προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων Ηλείας για αυτό το πολύ σοβαρό θέμα, δηλαδή κατά πόσο είναι επικίνδυνο για τον άνθρωπο το εμβόλιο της AstraZeneca.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΙΚΟΥΛΗΣ, Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πύργου – Ολυμπίας:

«Σπάνια τα περιστατικά θρομβώσεων μετά τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca»

Ο κος Χρήστος Γιαννικούλης Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πύργου – Ολυμπίας (Ι.Σ.Π.Ο.) τόνισε σχετικά με τις εξελίξεις που υπάρχουν με το εμβόλιο της AstraZeneca:

«Σύμφωνα με πρόσφατο (7/4/2021) ενημερωτικό δελτίο της επιτροπής ασφάλειας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (European Medicines Agency, EMA) έχουν καταγραφεί  κάποια ασυνήθιστα περιστατικά θρομβώσεων σε συνδυασμό με χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων σε εμβολιαζόμενους με το εμβόλιo της εταιρείας  AstraZeneca. Τα παραπάνω περιστατικά είναι πολύ σπάνια, αν ληφθεί υπόψη ο συνολικός αριθμός των εμβολιασμένων, και παρατηρούνται συνήθως εντός 2 εβδομάδων μετά τον εμβολιασμό, κυρίως σε γυναίκες ηλικίας μικρότερης των 60 ετών. Οι αναφορές στις οποίες στηρίχθηκε η επιτροπή, προέρχονται από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από τη Μ. Βρετανία.

Η ίδια επιτροπή ωστόσο τονίζει ότι ακόμη και αν συνυπολογιστεί ο ανωτέρω πολύ μικρός κίνδυνος θρόμβωσης, τα οφέλη του εμβολιασμού με αυτό το εμβόλιο, υπερβαίνουν τον όποιο κίνδυνο σχετίζεται με αυτό. Παρά ταύτα, είναι αναμενόμενο ότι η αναγνώριση ύπαρξης έστω αυτού του πολύ μικρού κινδύνου, έχει ανησυχήσει και θορυβήσει κάποιους συμπολίτες μας που πρόκειται να εμβολιαστούν. Ωστόσο το μόνο αρμόδιο όργανο για να τροποποιήσει, εάν κρίνει ότι απαιτείται και αφού λάβει υπόψη του όλα τα δεδομένα, τις ενδείξεις και τις αντενδείξεις χορήγησης αυτού του εμβολίου και να δώσει τις ανάλογες συστάσεις, είναι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Εκτιμούμε ότι η τοποθέτηση της Επιτροπής, λόγω του ανακύψαντος ζητήματος, είναι απολύτως αναγκαία, ώστε να πάψει να υπάρχει ασάφεια και να μην προκαλούνται εμπόδια στη διαδικασία εμβολιασμού».

ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΑΟΥΣΗΣ, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Αμαλιάδας:

«Εγώ προτείνω να το κάνει ο κόσμος το εμβόλιο»

Από την πλευρά του ο κος Κώστας Τσαούσης Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Αμαλιάδας, τονίζει ο κόσμος θα πρέπει να κάνει το συγκεκριμένο εμβόλιο.

«Σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca, το θέμα είναι ότι εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθήσουμε τους κανόνες της Πολιτείας. Διότι αυτή φέρει και την τελική ευθύνη.

Όμως, αυτό που θα ήθελα να πω στους συμπολίτες μου, είναι ότι η ωφελιμότητα των εμβολίων είναι πολύ μεγαλύτερη από τις παρενέργειες, διότι το ίδιο μπορεί να συμβεί και με οποιοδήποτε εμβόλιο.

Διαπιστώνεται μια διχογνωμία μεταξύ των επιστημόνων, που διχάζει και τους πολίτες και άρα εντείνει και την ανησυχία τους.

Εγώ προτείνω να το κάνει ο κόσμος το εμβόλιο».

Όλη η επικαιρότητα