WEB tv Ηλεία

Πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων δήμου Αρχαίας Ολυμπίας – Κάνουν πράξη την αποκέντρωση

Ακούστε το άρθρο

Διατεθειμένοι να παλέψουν από κοινού για να φέρουν την αλλαγή στην τοπική αυτοδιοίκηση δηλώνουν πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, οι οποίοι το περασμένο διάστημα από κοινού υπέγραψαν υπόμνημα που στάλθηκε στον Υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη και περιείχε αιτήματα ζωτικής σημασίας για τις κοινότητες.

Επιδίωξή τους να καταφέρουν να δυναμώσουν τη θέση των προέδρων, η οποία έχει πάψει να θυμίζει σε οτιδήποτε τα παλαιότερα χρόνια και πλέον όσοι κατέχουν το αξίωμα αυτό τείνουν να έχουν το ρόλο θεατή, αφού αποφάσεις ουσίας ή λιγότερο σημαντικές λαμβάνονται από το δήμο.

Πρόκειται για πάγια αιτήματα των προέδρων διαφόρων κοινοτήτων της Ηλείας αλλά και γενικότερα της Ελλάδας, οι οποίοι ζητούν ισότιμη συμμετοχή στο διάλογο. Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην κατάργηση ανεξάρτητων συνδυασμών για τις μεγάλες κοινότητες, δηλαδή την κατάργηση της ξεχωριστής κάλπης για την εκλογή των μελών των συμβουλίων, γεγονός που λογίζεται ως “αγκάθι” για τους προέδρους κοινοτήτων που υποστηρίζουν πως “η κοινότητα αποτελεί διαχρονικό πυρήνα της ελληνικής κοινωνίας και θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού”.

Γίνεται εύκολα αντιληπτό πως τα συμβούλια κοινοτήτων είναι ο αιρετός θεσμός πού βρίσκεται πιο κοντά στους πολίτες και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους. Οι Σύμβουλοι Κοινοτήτων μεριμνούν, προτείνουν, αξιοποιούν, παρέχουν εθελοντική εργασία, ενεργοποιούν τους συμπολίτες τους, κάνοντας πράξη την αποκέντρωση φροντίζοντας άμεσα και καθημερινά για την αξιοποίηση της υπαίθρου. Τα Συμβούλια Κοινότητας συνεργάζονται με τις Δημοτικές Αρχές για να δοθούν λύσεις στα προβλήματα, να ενισχυθούν οι υποδομές, να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στο κράτος.

Αφύπνιση πριν να είναι αργά!

Αρκετοί πρόεδροι κοινοτήτων, έχοντας δει τον ρόλο που τους επιτρέπει η πολιτεία τα τελευταία χρόνια και δεν είναι άλλος από αυτόν του «θεατή», αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και με συντονισμένες ενέργειες να καταθέσουν τα αιτήματά τους. Ούτως ή άλλως, η παραχώρηση αποφασιστικών αρμοδιοτήτων στις Κοινότητες δεν δημιουργεί τρίτο βαθμό αυτοδιοίκησης, αλλά αντιθέτως ενισχύει τη δημοκρατία φέρνοντας τις αποφάσεις στο εγγύτερο αιρετό σώμα που για την εκτέλεσή τους μπορεί και οφείλει να συνεπικουρείται από τους Δήμους και τις Περιφέρειες που ανήκει. Οποιεσδήποτε συζητήσεις γίνονται αυτή τη στιγμή όσον αφορά το μέλλον της τοπικής αυτοδιοίκησης της χώρας, θα πρέπει να συμπεριλάβουν και τη φωνή των συμβουλίων κοινότητας από τα οποία έχει αφαιρεθεί κάθε αποφασιστική αρμοδιότητα, καθιστώντας τα απλά γνωμοδοτικά όργανα δίχως ψήφο στην οικονομική επιτροπή και την επιτροπή ποιότητας ζωής και δίχως προϋπολογισμό.

Αθανασία Κούρβα – Πρόεδρος ΤΚ Στρεφίου

«Οι θεσμοί, σε καμία περίπτωση, δεν είναι ουδέτεροι. Συνήθως χρησιμοποιούνται από τους ισχυρούς, για να επεκτείνουν την κυριαρχία τους. Σ’ αυτή την περίπτωση, θεωρούμε ότι η κεντρική διοίκηση, έχει την πρόθεση να ελέγξει όλο το φάσμα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Δηλαδή και τους Προέδρους των Κοινοτήτων, που με τις τελευταίες εκλογές, έδειξαν μια τάση «αυτονομίας». Είναι η ενέργεια ενός πλήρως απαξιωμένου πολιτικού και κομματικού συστήματος. Εμείς θεωρούμε ότι η ευημερία και η ανάπτυξη, ειδικά της επαρχίας, στηρίζεται κατά κύριο λόγο στην ποιότητα των θεσμών, που δίνουν κίνητρα και αντικίνητρα για την συμπεριφορά όλων μας. Οι κακοί θεσμοί, θα οδηγήσουν σε αφανισμό των μικρών Κοινοτήτων. Γι’ αυτό έχει μεγάλη σημασία να σταθούμε όλοι απέναντι σε ένα νομοσχέδιο ‘εφιάλτη’ για τις μικρές Κοινότητες. Υπερασπιζόμαστε το αυτονόητο δικαίωμά μας, να επιλέγουμε εμείς τους εκπροσώπους μας και όχι να μας τους υποδεικνύουν τρίτοι. Υπερασπιζόμαστε τη δημοκρατία και μαζί με αυτή την ύπαρξή μας και το μέλλον μας. Ή για να το πούμε αλλιώς: χωρίς δημοκρατία σε τοπικό επίπεδο, δεν υπάρχει μέλλον».

Σοφιανός Σοφιανόπουλος – Πρόεδρος ΤΚ Αρχαίας Πίσσας:

«Οι πρόεδροι πρέπει να κατεβαίνουν ανεξάρτητοι με δικό τους ψηφοδέλτιο και όχι με αυτό κάθε υποψήφιου δημάρχου. Έτσι, θα έχει τη δυνατότητα κάθε κάτοικος να επιλέγει τον υποψήφιο της κοινότητάς του χωρίς παραταξιακά κριτήρια. Εκτιμώ πως ως πρόεδροι πρέπει να γνωρίζουμε τις αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων, μιας και δεν έχουμε την κατάλληλη ενημέρωση. Έχουμε φτάσει σε σημείο να ακούμε τα προβλήματα των κατοίκων και θέλουμε να μην παρακαλάμε να δώσει λύση η δημοτική αρχή σε απλά ζητήματα. Πλέον βρισκόμαστε σε σημείο να διεκδικούμε τα αυτονόητα, αυτά που δικαιούμαστε ως κοινότητα. Ο κάθε κάτοικος γνωρίζει ποιος είναι άξιος για πρόεδρος και θα πρέπει να έχει το ελεύθερο να τον επιλέγει».

Νικόλαος Νικολακόπουλος – Πρόεδρος ΤΚ Λάλα

«Είναι λάθος να «κρεμόμαστε» πίσω από έναν Δήμαρχο. Μπορεί ως πρόεδροι να πιστεύουμε σε έναν Δήμαρχο, ωστόσο αυτό που έχει σημασία είναι η επιθυμία των πολιτών και η διευκόλυνσή τους. Αυτοί θα κρίνουν ποιον θέλουν για Δήμαρχο και ποιον για πρόεδρο κοινότητας. Οι αρμοδιότητες των προέδρων τείνουν πλέον να εξαφανιστούν. Πλέον δεν έχουν τη δυνατότητα να ολοκληρώσουν απλές διαδικασίες και κάθε φορά ζητούν από τον Δήμαρχο το παραμικρό. Θέλουμε να έχουμε παραπάνω αρμοδιότητες σου και να μπορούμε να κινηθούμε και εμείς πιο εύκολα. Τώρα όσον αφορά το ζήτημα να αποκτήσουμε φωνή στο δημοτικό συμβούλιο, αυτό το βλέπω πολύ δύσκολο μιας και τείνουν να μειώσουν και τα μέλη που ήδη υπάρχουν».

Βασίλειος Γκολφίνος – Πρόεδρος ΤΚ Χελιδονίου:

«Η κατάργηση των Κοινοτήτων θα οδηγήσει στον αφανισμό των χωριών μας. Στην ερήμωση της ελληνικής επαρχίας. Είναι μαθηματικά βέβαιο αυτό. Γι’ αυτό και στεκόμαστε αντίθετοι στον «θάνατο» που θέλουν να μας οδηγήσουν. Το να επιλέγουμε τους Προέδρους και το Κοινοτικό Συμβούλιο είναι αυτονόητο δικαίωμα της τοπικής κοινωνίας. Δικαιούμαστε να είμαστε οργανωμένοι, να έχουμε τα θεσμικά μας όργανα που θα μας εκπροσωπούν. Αλλά αυτά πρέπει να τα επιλέγουμε εμείς. Χωρίς να είμαστε αναγκασμένοι να ανήκουμε σε παρατάξεις. Ενδιαφερόμαστε και δουλεύουμε για το χωριό μας. Ας αφήσουν τους πολίτες της κοινότητας να δουλέψουν γι’ αυτό που ενδιαφέρονται»

Κωνσταντίνος Γεωργίου – Πρόεδρος ΤΚ Κρυονερίου

«Ο Πρόεδρος είναι ο φυσικός αποδέκτης των προβλημάτων και της καθημερινότητας των χωριανών του, αλλά χωρίς αρμοδιότητα στην επίλυσή τους. Ο πρόεδρος πρέπει να εκλέγεται σε ξεχωριστό ψηφοδέλτιο από τον Δήμαρχο και να έχει ψήφο για θέματα της Κοινότητάς του. Ο Πρόεδρος ψηφίζεται με άλλα κριτήρια από τον Δήμαρχο. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να είναι η ουρά καμίας Δημοτικής παράταξης. Γιατί αυτό τον δεσμεύει στη γραμμή της παράταξής του και η εκάστοτε Δημοτική Αρχή τον αντιμετωπίζει ως αντίπαλο. Η Δημοτική Αρχή συνηθίζει να επιλύει τα προβλήματα των προέδρων που ήταν στο ψηφοδέλτιό της ενώ παραμελεί τους υπόλοιπους».

Βασίλειος Παπούλιας – Πρόεδρος ΤΚ Κούμανη:

«Το τοπικό συμβούλιο και ο κάθε υποψήφιος πρόεδρος δεν θα πρέπει να είναι εξαρτημένος απόλυτα από το δημοτικό συμβούλιο και τον δήμαρχο. Θα πρέπει οι πρόεδροι να έχουν τη δυνατότητα να αποφασίζουν με το συμβούλιό τους για ενέργειες που πρέπει να γίνουν στην τοπική κοινότητα, δίχως να εξαρτώνται απευθείας από το δήμαρχο. Θα πρέπει ο κόσμος να έχει το ελεύθερο να επιλέγει τον πιο ικανό πρόεδρο που δεν θα προκύπτει από το ψηφοδέλτιο του δημάρχου».

Γεώργιος Γκάμαρης – Πρόεδρος ΤΚ Νεράιδας

«Θέλουμε να είμαστε ανεξάρτητοι και όχι κάτω από κάποιο Δήμαρχο, διευκολύνονται σε μεγάλο βαθμό και την επιλογή τον ψηφοφόρων που θα μπορούν να επιλέξουν τα άτομα της αρεσκείας τους. Σκοπός μας είναι να διατηρήσουμε την ανεξαρτητοποίηση του ψηφοδελτίου όπως τις προηγούμενες εκλογές. Τώρα όσον αφορά το ρόλο μας, δεν συμμετέχουμε πλέον πουθενά και ούτε μας ρωτάνε για τίποτα. Αυτό έχει δυσκολέψει το έργο μας και το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να δίνουμε ένα γνήσιο υπογραφής σαν να είμαστε υπάλληλοι τον δήμο».

Γεώργιος Ρηγόπουλος – Πρόεδρος ΤΚ Καυκωνίας:

«Ένας μεγάλος αριθμός προέδρων του δήμου έχουμε ξεκινήσει από κοινού αγώνα διεκδικήσεων προκειμένου να υπάρξουν σημαντικές αλλαγές όσον αφορά το ρόλο των προέδρων κοινοτήτων. Βασικό ζητούμενο για εμάς είναι να μπορέσουμε να ανεξαρτητοποιηθούμε από το ενδεχόμενο ένταξης στο ψηφοδέλτιο του εκάστοτε υποψήφιου δημάρχου, ώστε ο κόσμος να έχει τη δυνατότητα επιλογής των προσώπων της αρεσκείας του. Παράλληλα, γίνεται αγώνας, ώστε ο ρόλος των προέδρων να είναι πιο ενεργός και όχι απλά συμβουλευτικός, όπως τείνει να γίνει τα τελευταία χρόνια. Χρειάζεται να έχουμε αρμοδιότητες έστω για την επίλυση των πιο απλών ζητημάτων, ενώ βασική μας επιθυμία είναι να μπορούμε να συμμετέχουμε σε δημοτικά συμβούλια και να έχουμε δικαίωμα ψήφου όταν γίνονται συζητήσεις για τις εκάστοτε κοινότητές μας. Ελπίζω ο αγώνας μας να έχει αίσιο τέλος και σαν γροθιά να μπορέσουμε να κερδίσουμε κάποιες δυνατότητες».

Παναγιώτης Μυλωνάς – Πρόεδρος ΤΚ Πλατάνου

«Το «ενιαίο» ψηφοδέλτιο καταργεί ουσιαστικά τη φωνή των Προέδρων. Μιλάμε για πισωγύρισμα που απαξιώνει και υποβαθμίζει το θεσμό. Μας καθιστά παραταξιακούς και όχι ανεξάρτητους. Η εκλογή των Προέδρων των Κοινοτήτων εξαρτάται καθαρά από την εκλογή του Δημάρχου. Το πισωγύρισμα αυτό θα αποθαρρύνει την υποψηφιότητα ικανών ανθρώπων που δεν επιθυμούν να εμπλακούν σε πολιτικά παιχνίδια και ίντριγκες, όπως δυστυχώς έχουν καταντήσει οι αυτοδιοικητικές εκλογές τα τελευταία χρόνια. Θα διαχωριστούν πάλι οι πρόεδροι σε δικούς μας και «στους άλλους» με συνέπειες στην καθημερινότητα των πολιτών. Τέλος, θα ήθελα να τονίσω ότι με την ανεξαρτητοποίηση των κοινοτικών συμβουλίων δημιουργήθηκαν στα χωριά μας εθελοντικές ομάδες, ανεξάρτητες από πολιτικές παρατάξεις που προσφέρουν υπηρεσίες, βελτιώνοντας την εικόνα των χωριών και την καθημερινότητα των κατοίκων. Με το νέο νόμο, αυτό θα εκλείψει διότι στον εθελοντισμό οι παραταξιακές γραμμές διαχωρίζουν».

Ανδρέας Θεοδωρόπουλος – Πρόεδρος ΤΚ Κακοταρίου

«Βασική επιδίωξή μας είναι να μην βρισκόμαστε στο ψηφοδέλτιο κάποιου δημάρχου και να είμαστε ανεξάρτητοι όπως και στις περασμένες εκλογές. Το σύστημα αυτό προσφέρει μεγαλύτερη ευκολία στον ψηφοφόρο, αφού έχει τη δυνατότητα να επιλέξει τα άτομα της αρεσκείας του και όχι άτομα από ίδια παράταξη. Θα πρέπει να συνεχίσει ο καθένας να έχει ελεύθερη βούληση. Τα τελευταία χρόνια οι πρόεδροι έχουμε διακοσμητικό ρόλο, καθώς τους λείπουν αρμοδιότητες τις οποίες καλό θα ήταν να επανακτήσουν για να μπορούν να εξυπηρετούν καλύτερα τους συγχωριανούς τους έστω για τα πιο απλά πράγματα. Ο σωστός πρόεδρος θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να προσφέρει προκειμένου να βοηθάει την κοινότητά του να πηγαίνει προς το καλύτερο».

Αντώνης Αθανασόπουλος – Πρόεδρος ΤΚ Φολόης:

«Το να είναι οι πρόεδροι σε διαφορετικό ψηφοδέλτιο, η αγροτική οδοποιία, η κτηνοτροφία, η ύδρευση και το ρεύμα, αποτελούν τις βασικές ανάγκες μας αυτή τη στιγμή. Θεωρείται αδικαιολόγητο να μην υπάρχουν όλα αυτά. Βέβαια η διαφοροποίηση από τα ψηφοδέλτια των δημάρχων είναι το Α και το Ω για μας, με τον κόσμο να έχει τη δυνατότητα να επιλέξει αυτόν που θεωρεί ότι μπορεί να παράξει έργο σωστό για τις κοινότητες και για τον δήμο. Δεν έχουμε πλέον φωνή και ο ρόλος μας είναι πλέον διακοσμητικός».

Γεώργιος Θανόπουλος – Πρόεδρος ΤΚ Πουρναρίου:

«Βασικό ζητούμενο για εμάς είναι να διατηρηθεί το σύστημα των εκλογών του 2019, κατά τις οποίες υπήρχαν ξεχωριστές κάλπες για τον δήμο και την τοπική κοινότητα. Η ανεξαρτητοποίηση των υποψηφίων προέδρων τοπικών κοινοτήτων από τα ψηφοδέλτια των δημάρχων, θα δώσει την ελευθερία στον κόσμο να επιλέξει με δικά του κριτήρια αυτόν που θεωρεί ιδανικό για τη θέση του κοινοτάρχη και του Δημάρχου αντίστοιχα. Μία τέτοια ελευθερία, θα προσφέρει στον κόσμο τη δυνατότητα να κινητοποιείται ευκολότερα και να βοηθάει εθελοντικά με στόχο την πρόοδο του χωριού του. Οι πρόεδροι τα τελευταία χρόνια είχαν μετατραπεί σε θεατές και οφείλουμε να προσπαθήσουμε ώστε όλο αυτό να αλλάξει και να μπορέσουμε να επανακτήσουμε ορισμένες δυνατότητες όπως παλαιότερα»

Γεώργιος Μπαντούνας – Πρόεδρος ΤΚ Αντρωνίου:

«Ζητούμενα για εμάς τους προέδρους είναι να αποκτήσουμε αυξημένες αρμοδιότητες και ο ρόλος μας να μην είναι μόνο γνωμοδοτικού χαρακτήρα. Επιθυμία μας είναι να λαμβάνουμε αποφάσεις, να ψηφίζουμε στο δημοτικό συμβούλιο όταν αφορά θέματα της κοινότητάς μας, ενώ βασικότερο όλων είναι να διατηρηθεί ξεχωριστό ψηφοδέλτιο για τους προέδρους και τους δημάρχους, προκειμένου να δώσουμε τη δυνατότητα στον κόσμο να ψηφίσει επικεφαλής που επιθυμεί τόσο για την κοινότητά του όσο και για τον δήμο του. Σε αντίθετη περίπτωση, το χωριό διχάζεται».

Μιχαήλ Γαβριλόπουλος – Πρόεδρος ΤΚ Ηράκλειας:

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι η προσπάθεια που γίνεται οι πρόεδροι να βρίσκονται σε κοινό ψηφοδέλτιο με τους δημάρχους, κάτι που σε μία κοινότητα δεν είναι ότι καλύτερο. Θεωρώ πως δικαιότερο είναι οι πολίτες να μπορούν να ψηφίζουν ξεχωριστά αυτούς που θεωρούν κατάλληλους για πρόεδρο της κοινότητας και για Δήμαρχο. Θα πρέπει να υπάρξει ανεξαρτητοποίηση στο σημείο αυτό, γιατί ουσιαστικά γίνεται και πιο δύσκολο το έργο των υποψήφιων προέδρων να πείσουν τον κόσμο να ψηφίσει και τους δύο. Στόχος μας είναι να εμποδίσουμε να γίνει κάποια αλλαγή όσον αφορά τη διαδικασία εκλογής, με τον κόσμο να επιθυμεί το ίδιο. Κάνουμε τον αγώνα μας και θεωρούμε πως δεν ζητάμε κάτι παράλογο».

Γεώργιος Μπουγάς -Πρόεδρος ΤΚ Σμίλα:

«Για μας, το σωστό είναι ο καθένας να μπορεί να επιλέξει τον εκπρόσωπο που θέλει. Ο κάθε πρόεδρος θα πρέπει να βρίσκεται σε ξεχωριστό ψηφοδέλτιο από αυτό του δημάρχου, γιατί αλλιώς ο κόσμος δεσμεύεται και την ψήφο του. Εκτιμώ πώς λειτουργεί καλύτερα το σύστημα έτσι. Οι πρόεδροι δεν έχουν πλέον αρμοδιότητες. Έχουν τον ρολό θεατή και δεν μπορούμε να εκφράσουμε ελεύθερα τη γνώμη μας για κάτι. Δεν έχουμε καμία δικαιοδοσία, αλλά μας θέλουν για τις αγγαρείες. Θα πρέπει οι πρόεδροι να δίνουν λύση έστω στα πιο εύκολα προβλήματα. Δεν γνωρίζω αν την επόμενη φορά θα ασχοληθώ ξανά, αλλά σίγουρα θέλω να έχω τη δυνατότητα επιλογής του προέδρου που θεωρώ κατάλληλο. Έχουμε καταντήσει πλέον «χαμάληδες» και δεν μπορούμε να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο όπως θέλουμε».

Κωνσταντίνος Χρονόπουλος – Πρόεδρος ΤΚ Μουριάς:

Υπογράψαμε και στείλαμε το υπόμνημα στο Υπουργείο Εσωτερικών επειδή θέλουμε οι πρόεδροι κοινοτήτων να είναι ανεξάρτητοι από τους δημάρχους. Πολλοί είμαστε ιδιαίτερα δραστήριοι και επιθυμούμε να έχουμε κάποια δικαιώματα παραπάνω και να μπορούμε να διαχειριζόμαστε ορισμένα ζητήματα. Με έξι τετραετίες στη θέση του προέδρου, μπορώ να πω ότι παλαιότερα είχαμε περισσότερες δυνατότητες. Κάτι τέτοιο πλέον δεν ισχύει, αφού ο ρόλος μας πλέον είναι σαν «τσιράκι» του δημάρχου. Άλλα έργα προτείνουν οι πρόεδροι να γίνουν στις κοινότητες και άλλα έργα αποφασίζει το δημοτικό συμβούλιο να κάνει. Ο λαός θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να επιλέγει ποια πρόσωπα θέλει να ηγούνται σε Δήμο και κοινότητα. Βασική μας επιθυμία είναι να ακούγεται η φωνή μας».

Γεώργιος Αντωνόπουλος – Πρόεδρος ΤΚ Αγίας Κυριακής:

«Η κοινή αυτή κίνηση γίνεται προκειμένου στις εκλογές οι υποψήφιοι πρόεδροι να είναι ανεξάρτητοι από τον συνδυασμό του υποψήφιου δημάρχου. Στην ουσία, στις μικρές κοινότητές μας αλλάζει και το εκλογικό αποτέλεσμα έτσι. Ο κόσμος, προκειμένου να ψηφίσει τον πρόεδρο της αρεσκείας του παρασύρεται και ψηφίζει και τον Δήμαρχο στου οποίου το ψηφοδέλτιο βρίσκεται ο πρώτος. Ωστόσο, στις διεκδικήσεις μας είναι το να αποκτήσουμε φωνή στα δημοτικά συμβούλια και να έχουμε δικαίωμα ψήφου σε σημαντικά θέματα που αφορούν την κοινότητά μας και όχι να βρισκόμαστε κάτω από δημάρχους και δίχως αρμοδιότητες».

Ιωάννης Σταθόπουλος -Πρόεδρος ΤΚ Αγίας Τριάδος:

«Ο θεσμός του Πρόεδρου της κοινότητας και των κοινοτικών συμβουλίων αποτελεί τον πυρήνα του πρώτου βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης, έχει την άμεση επαφή και επικοινωνία σε καθημερινή βάση με τους κατοίκους της κοινότητας για την επίλυση των προβλημάτων τους. Οι κοινότητες θα πρέπει να έχουν αποφασιστικές αρμοδιότητες για άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων τους, ειδικά για τις κοινότητες που είναι ορεινές και απομονωμένες μακριά από την έδρα του Δήμου. Η Ελληνική Πολιτεία οφείλει να στηρίξει τις κοινότητες με διεύρυνση αρμοδιοτήτων και πόρους. Ζητάμε ξεχωριστή κάλπη για τα τοπικά συμβούλια, να επιλέγουν οι πολίτες της κοινότητας ποια άτομα θα τους εκπροσωπήσουν. Η ένταξη των τοπικών συμβουλίων κάτω από τα ψηφοδέλτια της εκάστοτε υποψήφιας Δημοτικής Παράταξης και η κατάργηση της ξεχωριστής κάλπης θα φέρει γκρίνια και διχόνοια στα χωριά μας».

Γεώργιος Βλάχος – Πρόεδρος ΤΚ Φλόκα:

«Στόχος μας είναι με την κίνηση αυτή να εξασφαλίσουμε κάποιες δυνατότητες τις οποίες τα τελευταία χρόνια μας έχουν στερήσει. Δεν επιθυμούμε μόνο να παραμείνουμε σε ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο σε σχέση με αυτό των υποψήφιων δημάρχων, αλλά στοχεύουμε και να διεκδικήσουμε παραπάνω αρμοδιότητες από αυτές που ήδη έχουμε και ουσιαστικά μας καθιστούν «θεατές». Δεν έχουμε δυνατότητα πλέον να ικανοποιήσουμε κανένα αίτημα συγχωριανού μας ακόμα και για απλά πράγματα, ούτε έχουμε φωνή στα δημοτικά συμβούλια όσον αφορά θέματα της κοινότητάς μας. Αυτό θα πρέπει να αλλάξει και θα έλεγα πως η κίνησή μας είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Όλοι μαζί θα δώσουμε τη μάχη για να ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας».

Ανδρέας Ανδρικόπουλος – Πρόεδρος ΤΚ Αχλαδινής:

«Η Κοινότητα διαχρονικά αποτελεί τον πυρήνα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οι αλλαγές που έχει προαναγγείλει το Υπουργείο Εσωτερικών για τις προσεχείς Αυτοδιοικητικές εκλογές, αντί να ενισχύσουν τον ρόλο των μικρών Κοινοτήτων, τις καθιστούν πιο αδύναμες. Σε όλη την επικράτεια είναι ο θεσμός που βρίσκεται κοντά στον πολίτη και την καθημερινότητά του. Οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων εισηγούνται στη Δημοτική αρχή γνωρίζοντας τα προβλήματα των χωριών τους, παρέχουν εθελοντική εργασία φροντίζοντας άμεσα και καθημερινά για την επίλυσή τους. Οι μειωμένες αρμοδιότητες, η κατάργηση της κάλπης για την εκλογή του Προέδρου και η υποβάθμιση της ονομασίας σε εκπρόσωπο είναι κακός οιωνός για το μέλλον των μικρών Κοινοτήτων»

Όλη η επικαιρότητα