Μεσσηνία

Πρόσθετη ενίσχυση με κλίνες για Covid στο Νοσοκομείο Καλαμάτας

Ακούστε το άρθρο

ΜΕΘ Covid δυναμικότητας έως 4 κλινών είναι έτοιμη στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, στο χώρο της Μονάδας Εμφραγμάτων.

Είναι πλήρως εξοπλισμένη με τον απαιτούμενο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και αναμένεται να λειτουργήσει όταν παρουσιαστεί ανάγκη.

Ακόμα, η δυναμικότητα της κλινικής Covid αυξήθηκε από 6 σε 35 κλίνες και υπάρχει ειδική μέριμνα στο σχεδιασμό του νοσοκομείου, για επιπλέον ανάπτυξή τους σε περίπτωση ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων.

Αυτά τονίζονται στην ενημέρωση της διοικήτριας Ελένης Αλειφέρη, για “τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της Νοσηλευτικής Μονάδας Καλαμάτας για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού στις δομές υγείας, με έμφαση στην καλύτερη διαχείριση και ολοκληρωμένη φροντίδα των ύποπτων ή επιβεβαιωμένων κρουσμάτων”.

Αναλυτικά, η κ. Αλειφέρη ενημερώνει:

“Από την έναρξη λειτουργίας της κλινικής Covid (2 Σεπτεμβρίου) μέχρι και σήμερα έχουν νοσηλευτεί 68 ασθενείς και έχουν πάρει εξιτήριο 43 άτομα. Προχωρήσαμε σε αύξηση της δυναμικότητας της Covid κλινικής από 6 σε 35 κλίνες και υπάρχει ειδική μέριμνα στο σχεδιασμό του νοσοκομείου, για επιπλέον ανάπτυξή τους σε περίπτωση ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων.

Δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην νοσηλεία των ασθενών αυτών τηρώντας τις κατευθυντήριες οδηγίες για την θεραπεία και φροντίδα τους, ενισχύοντας την κλινική Covid:

α) με επέκταση του δικτύου παροχής ιατρικού οξυγόνου και των λήψεών του,

β) με δομικές παρεμβάσεις στο χώρο της κλινικής και

γ) στελεχώνοντας το τμήμα με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Δημιουργήθηκε ειδικός θάλαμος αιμοκάθαρσης θετικών αιμοκαθαιρόμενων ασθενών στην κλινική Covid, υπό την επίβλεψη του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού του νοσοκομείου.

Για τους θετικούς ασθενείς που χρειάζονται αυξημένη φροντίδα ή εντατική παρακολούθηση έχει δρομολογηθεί η λειτουργία ΜΕΘ Covid στο χώρο της Μονάδας Εμφραγμάτων, δυναμικότητας έως 4 κλινών, πλήρως εξοπλισμένη με τον απαιτούμενο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και η οποία αναμένεται να λειτουργήσει όταν παρουσιαστεί ανάγκη.

Η Μονάδα Εμφραγμάτων μετεγκαθίσταται σε ανάλογο χώρο, ίδιας δυναμικότητας (6 κλίνες), που διαμορφώθηκε και εξοπλίστηκε για το σκοπό αυτό σε χώρο της Καρδιολογικής Κλινικής, με πλήρη ασφαλή υποδομή.

Σημαντική θεωρείται η στελέχωση της διαλογής για ύποπτα ή επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid-19 που λειτουργεί στο χώρο της υποδοχής του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών με 3 γιατρούς (2 γενικούς και 1 αγροτικό γιατρό που μας διατέθηκαν από τα Κέντρα Υγείας για το σκοπό αυτό) σε πρωινή λειτουργία με στόχο την ομαλή εξυπηρέτηση των περιστατικών αυτών.

ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΓΙΑ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΜΕΝΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

Για την καλύτερη διαχείριση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων θα λειτουργήσει πιλοτικά, σε πρωινό ωράριο, η τηλεφωνική γραμμή εξυπηρέτησης με αριθμό 27210 46389, στην οποία θα μπορούν να καλούν οι πολίτες που είναι θετικοί στο κορωνοϊό SARS–CoV-2 (Covid-19) και μόνο, και χρήζουν ελέγχου λόγω επιδείνωσης της κατάστασής τους.

Σε κάθε περίπτωση οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ασθενείς με ήπια συμπτώματα και χωρίς υποκείμενο νόσημα, θα πρέπει να παραμένουν σπίτι, τηρώντας όλες τις οδηγίες που αναφέρονται από τον ΕΟΔΥ.
Υπενθυμίζουμε ότι τεστ ανίχνευσης SARS-CοV-2 διενεργούνται και στα Κέντρα Υγείας Καλαμάτας και Μελιγαλά.

Συστήνεται η αποφυγή των άσκοπων μετακινήσεων από και προς το νοσοκομείο. Παρακαλούμε για την συνδρομή όλων των πολιτών, ώστε να διασφαλιστεί πρωτίστως η προφύλαξη των ασθενών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες”.

via

Όλη η επικαιρότητα