Ηλεία

Πυρκαγιές – Ηλεία: «Αύξηση διάβρωσης και συχνότητας πλημμυρών»

Στο κόκκινο ο κίνδυνος κατολισθήσεων  σε Λάλα και Χελιδόνι 
Ακούστε το άρθρο

Τα προβλήματα της επόμενης ημέρας των καταστροφικών πυρκαγιών (και) στην Ηλεία καταγράφονται (σε περιοδική έκδοση, τεύχος Αύγουστος 2021), στην αναλυτική αποτίµηση  του προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών «Στρατηγικές διαχείρισης περιβάλλοντος, καταστροφών και κρίσεων» του τµήµατος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστηµίου Αθηνών (ομάδα 46 επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Χαροκόπειο).

Όπως επισημαίνεται στην αποτίμηση «Οι πυρκαγιές του Αυγούστου ήταν από τις πιο καταστροφικές των τελευταίων δεκαετιών, καθώς προκάλεσαν σημαντικές καταστροφές σε πολλαπλά δασικά οικοσυστήματα αλλά και εκατοντάδες ιδιωτικές περιουσίες, επηρεάζοντας έτσι την κοινωνικοοικονομική ζωή στις περιοχές που επλήγησαν».

Από 2 έως 15 χρόνια…

«Οι πυρκαγιές αναμένεται να επηρεάσουν σε διαφορετικό βαθμό (ανάλογα με τις τοπικές συνθήκες και την ένταση του γεγονότος) τις υδρο-γεωμορφολογικές διαδικασίες στις καμένες περιοχές. Θα πρέπει να αναμένεται αύξηση της διάβρωσης και των ρυθμών μεταφοράς φερτών υλικών, που με τη σειρά τους θα οδηγήσουν σε αύξηση της συχνότητας των πλημμυρών, της μεταφοράς υλικών και των κατολισθήσεων, για μια περίοδο που δεν μπορεί να εκτιμηθεί σαφώς, αλλά κυμαίνεται από 2 έως 15 χρόνια», τονίζεται από την ομάδα.

Επίσης αναφέρεται ότι ο κίνδυνος κατολισθήσεων βρίσκεται στα ύψη στην περιοχή της Αρχαίας Ολυµπίας και της Γορτυνίας, στην ευρύτερη περιοχή βόρεια του ποταµού Αλφειού.

Ειδικότερα τα σοβαρότερα ζητήματα εντοπίζονται στην περιοχή των χωριών Λάλα και Χελιδόνι στην Ηλεία και Δάφνη και Λιβαδάκι στη Γορτυνία, όπου η µορφολογία του εδάφους ευνοεί την εκδήλωση φαινοµένων κατολίσθησης.

Η αποτίμηση των πυρκαγιών έγινε από μεγάλη ομάδα επιστημόνων, υπό τους καθηγητές Ευθύμιο Λέκκα, Νικόλαο Βούλγαρη και Στέλιο Λοΐζο.

Σημειώνεται ότι μια πρώτη έκθεση µε εκτιµήσεις για τη συνολική κατάσταση στις πληγείσες περιοχές του δήµου Πύργου µετά τις καταστροφικές πυρκαγιές παρέδωσε στον δήµαρχο Πύργου, Τάκη Αντωνακόπουλο, ο καθηγητής Δυναµικής Τεκτονικής Εφαρµοσµένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ, Ευθύµιος Λέκκας, σε συνάντηση που έγινε στο γραφείο του.

Μια συνάντηση που αποτέλεσε συνέχεια της πρόσφατης επίσκεψης του κ. Λέκκα στον Πύργο, όπου διενήργησε αυτοψία στις πυρόπληκτες περιοχές.

«Πρέπει να γίνουν άµεσα παρεµβάσεις για την αντιπληµµυρική θωράκιση της ευρύτερης περιοχής», τόνισε ο κ. Λέκκας με τον δήμαρχο Πύργου να προσθέτει πως «Η συνεργασία µας µε το Πανεπιστήµιο Αθηνών θα συνεχιστεί για την περαιτέρω εξειδίκευση των δράσεων, που θα έχουν και προληπτικό χαρακτήρα για την µακροπρόθεσµη προστασία της περιοχής από πληµµυρικά φαινόµενα».

Όλη η επικαιρότητα