Ηλεία Περιβάλλον

Πυρκαγιές στην Ηλεία: Καμμένη γη 127.000 στρεμμάτων

Ο τελικός απολογισμός των καταστροφικών πυρκαγιών.
Ακούστε το άρθρο

Τα 127.000 στρέμματα καμένης γης είναι ο τελικός απολογισμός των καταστροφικών πυρκαγιών που έπληξαν βάναυσα για μια ακόμα φορά τον νομό Ηλείας.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία (κι ενώ οι Πυροσβεστικές δυνάμεις βρίσκονται σε επιφυλακή πάνω από τις καμένες εκτάσεις για τυχόν αναζωπυρώσεις), στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας κάηκαν 122.829 στρέμματα ενώ στον δήμο Πύργου η καμένη γη είναι 4.070 στρέμματα.

Στην περίπτωση του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας τα 63.645 στρέμματα είναι δάση και δασικές εκτάσεις (το 51,82%) και τα 59.184 (το 51,82%) είναι λοιπές εκτάσεις (κυρίως καλλιεργούμενες).

Ξέχωρα από τα παραπάνω θλιβερά στατιστικά αξίζει να σημειωθεί πως από την περασμένη Τετάρτη ήδη έχει ξεκινήσει η κοπή των καμένων δέντρων που βρίσκονται εκατέρωθεν των δρόμων του οδικού δικτύου στους δύο δήμους. Αυτό συνέβη μετά από σχετική απόφαση του Δασαρχείου Πύργου και του Δασάρχη Παναγιώτη Λάττα ώστε να κοπούν τα δέντρα που έχουν καεί και οι εναπομείναντες κορμοί τους ελλοχεύουν κινδύνους για ατύχημα για τα διερχόμενα οχήματα.

«Εκδόθηκαν ήδη οι πρώτες αποφάσεις από τα δασαρχεία για την απομάκρυνση καμένων δέντρων από τα πρανή και εκατέρωθεν των δρόμων στις περιοχές που κάηκαν στην Αττική (Θρακομακεδόνες και γενικά τον Δήμο Αχαρνών, Τατόι, Βαρυμπόμπη, Νέα Ερυθραία, Διόνυσο) και την Αρχαία Ολυμπία και οι εργασίες έχουν ξεκινήσει. Μέσα στις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες», δήλωσε σχετικά ο κ. Λάττας.

Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Περιβάλλοντος επίσης μελετάει άμεσες αναδασώσεις με λιγότερο πυρόφιλα είδη στις περιοχές όπου το δάσος συναντά τις κατοικίες.

«Μια από τις στρατηγικές που θα εφαρμόσουμε στις μεικτές ζώνες, εκεί δηλαδή όπου συνυπάρχουν δάσος και κατοικίες, είναι στις αναδασώσεις να χρησιμοποιηθούν είδη που δεν είναι πυρόφιλα, ώστε να λειτουργούν σαν τείχος για την ανάσχεση μιας μελλοντικής πυρκαγιάς», ανέφερε σε δηλώσεις του ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς.

Όλη η επικαιρότητα