Ελλάδα

Πυροβολισμοί στη Λ. Αλεξάνδρας: Μπλεγμένος με εκβιασμούς ο χούλιγκαν

Ηταν στην ομάδα του "Θαμνάκια".
Ακούστε το άρθρο

Οι αντιπαλότητες επικυριαρχίας ανάμεσα σε οπαδούς της ίδιας ποδοσφαιρικής ομάδας, για τον έλεγχο των συνδέσμων, τον “στιγματισμό” περιοχών, και τον πρωταγωνιστικό ρόλο σε παράνομες δραστηριότητες έχουν εξελιχθεί επικίνδυνα και αιματηρά, σύμφωνα με στελέχη του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής. 

Απόρροια αυτών των προστριβών ήταν να βγουν και τα όπλα, όπως στο πρόσφατο περιστατικό απόπειρας ανθρωποκτονίας ενός 32χρονου ομογενή από την Γεωργία, στις 9 Σεπτεμβρίου 2021, έξω από το Κέντρο Υγείας στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Ο “χούλιγκαν” είχε κατηγορηθεί για εκβιασμούς

Δράστης της επίθεσης με πυροβόλο όπλο, ήταν ένας 47χρονος, με βεβαρημένο ποινικό παρελθόν, ο οποίος είχε κατηγορηθεί στις 31 Δεκεμβρίου 2015, από την ίδια αστυνομική υπηρεσία για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και εκβίαση καταστηματαρχών με το πρόσχημα παροχής προστασίας.

Φερόταν να αποτελούσε μέλος εκβιαστικής ομάδας στην οποία ηγείτο ένας 51χρονος, γνωστός με το προσωνύμιο “Θαμνάκιας”, “Μεγάλος” ή “Τρελός”, με τον 47χρονο να έχει χώρο… ευθύνης του την περιοχή του Γκύζη, όπως επισημαίνουν αστυνομικές πηγές. Είχε πυροβολήσει και το 2018, οπαδό της ομάδας που υποστηρίζει και εκείνος, μέσα στο γήπεδο.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο “Θαμνάκιας” , στις 27 Ιουλίου 2020, είχε γίνει στόχος ενός αποτυχημένου συμβολαίου θανάτου, έξω από φούρνο-ζαχαροπλαστείο στην Βούλα, όταν οι δύο εκτελεστές, τον τραυμάτισαν στην κοιλιακή χώρα, αλλά εκείνος σώθηκε όταν μπήκε έγκαιρα στο θωρακισμένο αυτοκίνητό του. Μερικούς μήνες αργότερα, τον Δεκέμβριο του 2020, άγνωστοι εκτέλεσαν στην Ηλιούπολη τον 39χρονο “υπαρχηγό” του, γνωστό με τα προσωνύμια “Μαύρος” ή “Γύφτος”.

Έβγαλε όπλο στους αστυνομικούς

Στην δολοφονική επίθεση της Λ. Αλεξάνδρας, ο 47χρονος βασικός κατηγορούμενος συνοδευόταν από ακόμη 7 άτομα. Οι αστυνομικοί συνέλαβαν τους τέσσερις, ενώ αναζητούνται ακόμη τέσσερις. Αρχικά οι αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών, εντόπισαν τον 47χρονο στην περιοχή της Γλυφάδας, ο οποίος αντιστάθηκε κατά την σύλληψή του. Στο σπίτι του κατασχέθηκαν δύο πιστόλια, ένα μεταλλικό ρόπαλο, ένα μαχαίρι, ένα κινητό τηλέφωνο και ένα αυτοκίνητο με το οποίο είχε πάει στο σημείο της επίθεσης.

Ένας 30χρονος συνεργός του εντοπίστηκε στο Μαρούσι, ο οποίος επιχείρησε να βγάλει πιστόλι που είχε στη ζώνη του αλλά του… έπεσε και συνελήφθη παρά την αντίστασή του. Στην οικία του κατασχέθηκαν ένα πιστόλι, δύο κινητά, ένα αεροβόλο πιστόλι και ρούχα που φορούσε κατά την επίθεση, όπως και η μοτοσυκλέτα που πήγε εκεί. Ένας 34χρονος από την Αλβανία συνελήφθη στου Ζωγράφου και αυτός μετά από σθεναρή αντίσταση, ενώ στο σπίτι του βρέθηκαν ένα μαχαίρι, ένα κινητό και τα ρούχα που φορούσε στην επίθεση. Στην ίδια περιοχή συνελήφθη ένας 22χρονος από την Αλβανία.

Ως συνεργοί τους κατηγορούνται ένας 33χρονος, ένας 38χρονος, και δύο ακόμη άγνωστοι δράστες. Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για απόπειρα ανθρωποκτονίας, επικίνδυνη σωματική βλάβη, φθορά ξένης ιδιοκτησίας, εγκληματική οργάνωση, παράβαση του νόμου περί όπλων-εκρηκτικών, και οι τρεις για βία κατά υπαλλήλων.

Βαρύ παρελθόν

Ο 47χρονος βασικός κατηγορούμενος της επίθεσης έχει απασχολήσει αρκετές φορές τις διωκτικές Αρχές. Στις 21 Δεκεμβρίου 2011 συνελήφθη από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Κατερίνης για διατάραξη κοινής ειρήνης, παράβαση νομοθεσίας περί αθλητισμού για επεισόδια σε ποδοσφαιρικό αγώνα, στις 30 Νοεμβρίου 2014 συνελήφθη από το Αστυνομικό Τμήμα Ομόνοιας για παράβαση περί όπλων καθώς είχε στην κατοχή του ένα στιλέτο.

Επίσης, στις 31 Δεκεμβρίου 2015 συνελήφθη από το Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών κατηγορούμενος για εγκληματική οργάνωση και εκβίαση καταστηματαρχών, στις 20 Απριλίου 2018 κατηγορήθηκε από την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους για απόπειρα ανθρωποκτονίας, περί αθλητισμού, περί όπλων, όταν πυροβόλησε στα πόδια οπαδό του ΠΑΟ μέσα στο γήπεδο της Λ. Αλεξάνδρας, ενώ στις 27 Μαΐου 2019 συνελήφθη από το Αστυνομικό Τμήμα Γλυφάδας για σωματική βλάβη και περί ενδοοικογενειακής Βίας.

Ο 34χρονος Αλβανός συνεργός του στις 14 Οκτωβρίου 2013 συνελήφθη από το Τμήμα Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής μαζί με άλλα άτομα για απόπειρα ανθρωποκτονίας, για απρόκλητη σωματική βλάβη, περί όπλων, φωτοβολίδων γιατί σε κατάστημα του Παγκρατίου συνεπλάκησαν με οπαδούς αντίπαλης ομάδας και τραυματίστηκε ο υπεύθυνος του καταστήματος από όπλο.

Ο 30χρονος Έλληνας, που έβγαλε όπλο προς τους αστυνομικούς κατά την σύλληψή του, στις 25 Οκτωβρίου 2010 κατηγορήθηκε για συμπλοκή, διατάραξη κοινής ειρήνης, φθορές, περί αθλητισμού, περί όπλων καθώς ως μέλος ομάδας οπαδών συνεπλάκησαν με οπαδούς αντίπαλης ομάδας.

Η στιγμή της επίθεσης

Στις 16:00 το μεσημέρι της 9ης Σεπτεμβρίου 2021 οι δράστες πήγαν στην Λ. Αλεξάνδρας 117 που βρισκόταν ο 32χρονος στόχος τους μαζί με έναν 30χρονο φίλο του. Του επιτέθηκαν αιφνιδιαστικά και οργανωμένα. Ο 47χρονος έβγαλε πιστόλι που κατείχε παράνομα και πυροβόλησε δύο φορές εναντίον του. Μία σφαίρα τον τραυμάτισε σοβαρά στην αριστερή κάτω θωρακική χώρα. Το θύμα μόλις προχθές βγήκε από την μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου που μεταφέρθηκε αφού του αφαιρέθηκε η σπλήνα και μέρος του πάγκρεας. Η άλλη σφαίρα κατέληξε σε αυτοκίνητο.

Οι 8 δράστες, όπως διαπίστωσαν οι αστυνομικοί από υλικό που συνέλεξαν από κάμερες ασφαλείας καταστημάτων της περιοχής, από τις 15:40 χρησιμοποιώντας τρία αυτοκίνητα και τρεις μοτοσυκλέτες συγκεντρώθηκαν σε παρακείμενη οδό της Λ. Αλεξάνδρας και αφού στάθμευσαν τα οχήματά τους, κινήθηκαν πεζή προς το σημείο της επίθεσης. Στη συνέχεια διέφυγαν με τα συγκεκριμένα οχήματα και κατέληξαν στο κατάστημα 34χρονου κατηγορούμενου στην περιοχή του Ζωγράφου.

Πηγή: thetoc.gr

Όλη η επικαιρότητα