Αρθρογραφία

Πυροσβεστική και δασοπυροσβέστες

Ακούστε το άρθρο

Το 1997 ψηφίστηκε η μεταφορά της δασοπυρόσβεσης από την Δασική στην Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Με τον Ν.2612/98 Φεκ 112/Α/25-5-1998 ολοκληρώνεται η μεταφορά αλλά και η μετάταξη δασικών υπαλλήλων περίπου 1000 υπάλληλοι στο Πυροσβεστικό Σώμα. Έτσι την καταστολή των Δασικών πυρκαιών αναλαμβάνει πλέον η Πυροσβεστική. Στην αρμοδιότητα των δασικών Υπηρεσιών μένει η πρόληψη των δασών από πάσης φύσης κινδύνους. (αντιπυρικές λωρίδες, θαμνεύσεις φρυγανεύσεις) κ.α. Το προσωπικό των δασικών υπηρεσιών έχει να ανανεωθεί από το 1993 με εξαίρεση την συγχώνευση της Αγροφυλακής στη Δασική Υπηρεσία. Κατ΄αυτό τον τρόπο τα δασαρχεία επιφορτώθηκαν και με τα καθήκοντα της φύλαξης αγρών, κλοπές ζώων κ.α. Δεν έπρεπε οι κυβερνήσεις να προσλάβουν και επιστημονικό προσωπικό καταρτισμένο στις δασικές υπηρεσίες προκειμένου εξυπηρετηθούν οι πολίτες; Την ευθύνη συντονισμού και εποπτείας έχουν οι  Δ/σεις  Δασών των Περιφερειών  εντάσσοντας προγράμματα εργασιών αντιπυρικής προστασίας σε δασικές εκτάσεις της εποπτείας των (αρθρο 5 ΚΥΑ 12030/Φ109.1/99). Σύμφωνα με την ΚΥΑ οι καθαρισμοί αποτελούν ευθύνη των φορέων στους οποίους ανήκει ο χώρος.

Κάθε χρόνο τα δασαρχεία συντάσσουν τέτοιες μελέτες και αποστέλλουν στους αρμόδιους φορείς (ΟΤΑ, ορισμένα Υπουργεία, δημόσιες υπηρεσίες) προκειμένου υλοποιήσουν τις προτάσεις των Δ/νσεων δασών.

Η εν λόγω χρηματοδότηση λαμβάνει χώρα μέσω κατανομής των πιστώσεων της ΣΑΤΑ που αφορά στην πολιτική προστασία των ΟΤΑ και συνδέσμων της χώρας για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.

Ενδεικτικά αναφέρω το ποσό των 18.111.000 ευρώ που δόθηκε στους ΟΤΑ το έτος 2007 για δράσεις πυροπροστασίας. Την αρμοδιότητα ολοκλήρωσης είχαν τα δασαρχεία και επιλαμβάνονταν κάθε χρόνο. Μεταφέρθηκε και αυτό το αντικείμενο. Ο μηχανοκίνητος εξοπλισμός (πυροσβεστικά αυτοκίνητα, αλυσοπρίονα) μεταφέρθηκε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία. Άρα οι δασικές Υπηρεσίες με τους Νόμους των τελευταίων ετών εχει αποψιλωθεί εντελώς. Επομένως δεν μπορεί να κάνει ούτε κατάσβεση αλλά ούτε και πρόληψη. Αν δεν φροντίσει το κράτος να επανδρώσει την Δασική Υπηρεσία, κάθε χρόνο θα υπάρχουν ανεξέλεγκτες πυρκαγιές και καμμιά πρόληψη δεν θα μπορεί να υλοποιηθεί.

Αναζητείστε αλλού ευθύνες για τις καταστροφές λοιπόν κι όχι από τα Δασαρχεία. Οι δασικοί υπάλληλοι κάνουν την δουλειά τους στο ακέραιο σύμφωνα πάντα με το Νόμο.

Αυτό που μπορώ να σας αναφέρω είναι ότι σε λίγο καιρό η επιστήμη του αντίπυρ θα χαθεί. Οι μεγάλες φωτιές σβήνονται μόνο με φωτιά.

Φροντίστε να αναβαθμίσετε τις δασικές υπηρεσίες πρίν είναι αργά και όχι να πηγαίνετε τους δασικούς υπαλλήλους κατηγορούμενους.

Όλη η επικαιρότητα