Categories: Ηλεία

Πυρόπληκτες Περιοχές: «Κούτες αγάπης» γεμάτες αλληλεγγύη!

Share

Οι πρόσφατες πυρκαγιές του καλοκαιριού, δημιούργησαν μία μαύρη εικόνα για τον χαμένο φυσικό πλούτο, τα άπειρα στρέμματα γης καθώς και τα σπίτια και τις περιουσίες που έγιναν παρανάλωμα του πυρός.

Οι σοκαριστικές εικόνες με τις φλόγες να τυλίγουν το μόχθο ζωής πολλών οικογενειών, ευαισθητοποίησαν όσο λίγες φορές τον κόσμο, με αποτέλεσμα να υπάρξει μία συλλογική αντίδραση για τον συνάνθρωπο.
Η ανταπόκριση της κοινωνίας των πολιτών για την στήριξη των πληγέντων μέσω οργανώσεων αλλά και ατομικά, υπήρξε τεράστια και συγκινητική. Με αφορμή την βοήθεια ως προς τους πυρόπληκτους, ο Γιάννης Μισύρης, ένας πολυπράγμων νέος με μνήμες που ακόμη στοιχειώνουν τη σκέψη του από τα πύρινα μέτωπα της Ηλείας το 2007 που έζησε σε μικρή ηλικία, έλαβε την πρωτοβουλία κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών να απευθύνει κάλεσμα για βοήθεια στην ευρύτερη περιοχή.

Η δράση στα social media που ένωσε τον κόσμο

Ειδικότερα, η δράση του ξεκίνησε από μία ανάρτηση στα social media, όπου το κάλεσμά του για συλλογική στήριξη στον υπεράνθρωπο αυτό αγώνα πήρε μεγάλη διάσταση, με εκατοντάδες κοινοποιήσεις πανελληνίως. Πλήθος κόσμου από το δικό του μετερίζι βοήθησε στις περιοχές που πριν ακόμη πέσει η στάχτη των μετώπων, μετράει τις πληγές τις επιχειρώντας να ξεκινήσει ξανά από την αρχή.

Γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και στο κατά πόσον δύναται να συμβάλλουν στο να υπάρχουν δράσεις για τον άνθρωπο, από τον άνθρωπο. Η κοινωνία ενώθηκε και αντιμετώπισε την καταστροφή αυτήν ως «γροθιά» και σίγουρα οι πλατφόρμες αυτές αποτέλεσαν το πεδίο εκείνο για τη μαζική στήριξη και οργάνωση δράσεων και παροχής βοήθειας. Μια σπάνια πτυχή βαθιάς αλληλεγγύης ανέδειξαν και δεκάδες διαδικτυακές ομάδες εθελοντών που δημιουργήθηκαν με στόχο τον συντονισμό των εθελοντικών προσπαθειών της επόμενης ημέρας.

Ο κ. Μισύρης, όντας μέλος του Humanity Greece, μίας εθελοντικής ομάδας νέων ανθρώπων προσπάθησε να βοηθήσει την περιοχή του. «Οι κούτες της αγάπης», όπως τις ονομάζει, περιείχαν τρόφιμα και είδη πρώτη ανάγκης που διαμοιράστηκαν σε όλες τις πληγείσες περιοχές. Το Humanity Greece, όπως μας αναφέρει, πραγματοποίησε μια εξαιρετική πρωτοβουλία και προσπάθεια για την αντιμετώπιση των έκτακτων προβλημάτων που δημιουργήθηκαν. Ωστόσο, δε στάθηκαν μόνο εκεί καθώς οργάνωσαν και πραγματοποίησαν διαμοιρασμό σχολικών ειδών στα παιδιά που τα είχαν πραγματικά ανάγκη. «Είναι το ελάχιστο δυνατό που μπορούμε να κάνουμε σαν νέοι άνθρωποι. Στον απόηχο της καταστροφής των πυρκαγιών, λίγες αχτίδες αισιοδοξίας εκπέμπουν τόσο φωτεινά όσο το συγκλονιστικό κύμα εθελοντών που ανταποκρίνεται στις άμεσες ανάγκες» όπως μας αναφέρει.

Κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών ο κ. Μισύρης ήρθε και σε επαφή με τον «Άλλο Άνθρωπο-Κοινωνική Κουζίνα». «Ο άλλος άνθρωπος» είναι η πρωτοβουλία κοινωνικής αλληλεγγύης που ξεκίνησε ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος στην Αθήνα το 2011 και επισκέφθηκε την περιοχή της Ηλείας κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών. Μαγειρεύοντας χιλιάδες μερίδες φαγητού καθημερινά προσέφεραν ένα «γεύμα αγάπης» στους συμπολίτες μας που αντιμετώπιζαν δυσκολία λόγω της υφιστάμενης κατάστασης. Αν μη τι άλλο, συγκινητικές είναι οι ιστορίες εθελοντισμού και αλληλεγγύης, με εκατοντάδες συνανθρώπους μας να βρίσκονται στο πλευρό των πυρόπληκτων, με όποιο τρόπο μπορούν.