Διατροφή

Πως να φας υγιεινά στις διακοπές, χωρίς να στερηθείς τίποτα

Ακούστε το άρθρο

Στις διακοπές η καθημερινότητά σου αλλάζει εντελώς. Κοιμάσαι και ξυπνάς άλλες ώρες, έχεις παντελώς διαφορετικές δραστηριότητες κατα τη διάρκεια της μέρας και τρως τελείως διαφορετικά απ’ ό,τι όλο τον υπόλοιπο χρόνο. Και πολύ καλά κάνεις. Έλα όμως που μπορεί να είσαι από αυτούς που θέλουν να προσέχουν τη διατροφή τους ακόμα και στο ταξίδι, για να μην επιστρέψουν με παραπανίσια βάρη (σωματικά και ψυχικά). Δεν είμαι διατροφολόγος και προφανώς δεν απευθύνομαι σε ανθρώπους που ακολουθούν έτσι κι αλλιώς ειδική διατροφή λόγω ασθενειών, αλλεργιών ή δυσανεξίας. Τώρα που έκανα αυτή τη δήλωση, μπορώ να σου προτείνω μερικούς απλούς τρόπους με τους οποίους μπορείς να φας σχετικά υγιεινά και στις διακοπές, δίχως να νιώσεις ότι στερείσαι κάτι. Γιατί οι διακοπές θέλουν χαλάρωση. Οπότε ακόμα και τις συμβουλές μου, ακολούθα τες χαλαρά. 

1. Τρώγε πρωινό

Ό,τι ώρα και να ξυπνήσεις (είναι διακοπές, κανείς δεν θα σε κρίνει), μην παραλείψεις μαζί με τον πρωινό σου freddo, να βάλεις λίγο φαγητό στο στομάχι σου. Δεν έχει σημασία που μετά θα πας για μπάνιο: μέχρι να βουτήξεις θα έχεις χωνέψει. Ένα γερό πρωινό θα σε σώσει απ’ το να τσακίσεις ό,τι τζανκίλα βρεις σε καντίνες της παραλίας. Μπορείς να το φτιάξεις στο κουζινάκι του δωματίου που θα μένεις, με ό,τι υλικά αγόρασες από το μίνι μάρκετ και τον μανάβη, να το αναζητήσεις σε γραφικό καφέ μιας πλατεΐτσας ή να ψωνίσεις κάτι χειροποίητο που σου γεμίζει το μάτι από κάποιο φούρνο. Κι αν έχεις παιδάκια, ιδού μερικές ιδέες.

2. Μην μένεις νηστικός μέχρι το βράδυ

Μπορεί να ψιλοέφαγες λίγο πρωινό, μετά πας στην παραλία, αρχίζεις το ατέρμονο άραγμα και τις in-between βουτιές και αποφασίζεις να μείνεις νηστικός μέχρι να “πάτε στην ταβέρνα” το βράδυ. Πολύ κακή ιδέα. Γιατί με το που ακουμπήσει στο τραπέζι της ταβέρνας το πιάτο με τις πατάτες θα ξυπνήσει μέσα σου το κτήνος. Θα χλαπακιάσεις πολύ γρήγορα και πολύ παραπάνω απ’ ό,τι θα ήθελες και οτιδήποτε φας θα κάτσει στο στομάχι σου σαν τούβλο. Γι αυτό τρώγε σνακς. Υγιεινά. Ακόμα και στην παραλία κάτι θα πάρεις μαζί σου να σε κρατήσει. Τοστάκια που έφτιαξες στο κουζινάκι του δωματίου, ανάλατα ξηροκάρπια, φρέσκα φρούτα και τέτοια.

3. Όσο γίνεται τρώγε σε συγκεκριμένες ώρες

Καταλαβαίνω ότι είναι διακοπές και το “χρονοδιάγραμμα” γευμάτων που ακολουθείς πίσω στην πόλη αλλάζει εντελώς, ειδικά αν διακοπάρεις με μεγάλη παρέα. Πάντως είναι καλό, ακόμα κι αν δεν ξέρεις που και πότε θα κανονίσετε το επόμενο γεύμα, να πλανάρεις αναλόγως. Δεν πεινούν όλοι οι άνθρωποι τις ίδιες ώρες και δεν έχουν όλοι τις ίδιες ανάγκες. Μπορεί να βρίσκεσαι μεσημέρι στην παραλία και ξαφνικά να νιώθεις έντονα γουργουρητά: εάν δεν έχεις προνοήσει με υγιεινά σνακς, πρότεινε σε κάποιον να πάτε μέχρι το κοντινότερο ταβερνάκι και να απολαύσετε ένα ντάκο και καμιά μπυρίτσα. Δεν χρειάζεται να συντονιστείτε όλοι. Για να μπορείς να αράξεις παραπάνω στην παραλία δίχως νεύρα, ξέρω τι σου λέω.

4. Τα πάντα στη μέση και λίγο απ’ όλα στο πιάτο σου

Το πιθανότερο είναι ότι αυτό το κάνεις ήδη. Διάφορα μεζεδάκια στην αρχή κι ακόμα κι αν πάρετε από τα κυρίως, είναι πάντα στη μέση για να δοκιμάσουν όλοι.

Εδώ έχω να συμβουλεύσω δύο πράγματα. Το ένα είναι να φροντίζεις να υπάρχει πάντα μια ισορροπία ανάμεσα στα πιο βαριά/λιπαρά πιάτα (π.χ. τηγανητά ορεκτικά, πίτες ή κρέατα) και στα πιο υγιεινά, πλην νόστιμα (π.χ. χωριάτικη, βλήτα κ.λ.π.).  Όχι αγαπητέ μου, οι τηγανητές πατάτες δεν μετράνε ως άλλο ένα πιάτο λαχανικών!

Το δεύτερο είναι το πιο δύσκολο, αλλά με λίγη εξάσκηση γίνεται. Αντί να τσιμπολογάς κατευθείαν από τα πιάτα που μοιράζεσαι -ακόμα κι αν οι συνδαιτημόνες είναι πολύ δικοί σου άνθρωποι-, να βάζεις από την αρχή λίγο απ’ όλα στο πιάτο σου. Για να ελέγχεις την ποσότητα. Άσε που έτσι μπορείς να αφήσεις τον κολοκυθοκεφτέ για το τέλος, με το πάσο σου, χωρίς να φοβάσαι ότι αν δεν τον χλαπακιάσεις από το κοινό πιάτο θα εξαφανιστεί μέχρι να πας τουαλέτα.

Όσο για το ψωμί, τα ξέρεις, δεν χρειάζεται να φας μισό καρβέλι. Μια ή δύο φέτες αρκούν.

5. Πακετάκι για το “σπίτι” των διακοπών

Εάν διακοπάρεις σε camping αυτό μάλλον ξέχνα το. Εκτός εάν βρίσκεσαι σε πολύ οργανωμένο camping με κοινή κουζίνα, όπου ο καθένας μπορεί να αποθηκεύει τα φαγητά του σε ψυγείο. Εάν όμως μένεις σε ενοικιαζόμενο δωμάτιο με κουζίνα ή ξενοδοχείο με ψυγειάκι ή εξοχικό, τότε μπορείς πάντα να ζητάς από το εστιατόριο ή την ταβέρνα να σας πακετάρει όσο φαγητό περίσσεψε. Έτσι αντιμετωπίζεις το food waste και έχεις “καβάτζα” ένα μικρογεύμα με νόστιμα leftovers για την επόμενη μέρα. Μην το ντρέπεσαι, αφού τα πλήρωσες, κρίμα είναι να τα αφήσεις πίσω.

Και μην ξεχνάς: διακοπές είναι! Ακόμα κι αν ξεφύγεις λίγο από τους κανόνες που έχεις θέσει στον εαυτό σου, δεν χάθηκε ο κόσμος. Και καμιά υπερβολή που και που, μέσα στο πρόγραμμα είναι.

Πηγή: madameginger 

Όλη η επικαιρότητα