Categories: Οικονομία

Πόσα χρόνια προϋπηρεσίας χρειάζεσαι πριν την…πρώτη σου δουλειά;

Share

Είδος υπό εξαφάνιση τείνουν να καταστούν οι θέσεις που απευθύνονται σε νέους εργαζομένους που ενδεχομένως μόλις έχουν αποφοιτήσει. Ενδεικτικά, το 35% αυτών των entry level θέσεων που αναρτήθηκαν από το 2017 στο Linkedin απαιτούσε χρόνια προϋπηρεσίας σε σχετικό αντικείμενο. Δημιουργείται λοιπόν ένας φαύλος κύκλος, όπου απαιτείται δουλειά τουλάχιστον entry level, προκειμένου να αποκτήσει κανείς δουλειά entry level.

Εκτός αυτού, όπως δηλώνει στο BBV ο Alan Seals, επίκουρος καθηγητής Οικονομικών στο Auburn University, η πρώτη δουλειά είναι και εξαιρετικά σημαντική. «Ο σημαντικότερος καιρός στην καριέρα σου είναι τα πρώτα τρία χρόνια. Η ποιότητα του πρώτου εργοδότη μετράει πραγματικά. Επομένως, πώς κατακτάς αυτή την πρώτη δουλειά;», αναρωτιέται ο ίδιος. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι στους οποίους οφείλεται η έλλειψη πραγματικών ευκαιριών σε entry level:

Η άνοδος των πρακτικών
Συνεχώς περισσότεροι είναι οι νέοι που ξεκινούν πρακτικές πριν ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. «Οι πρακτικές είναι πλέον το entry level. Οι περισσότεροι από τους φοιτητές στο πανεπιστήμιο κάνουν ή προσπαθούν να κάνουν πρακτικές, και πλέον είναι όλο και πιο σύνηθες να κάνουν περισσότερες από μία», τονίζει ο Seals.

Ως αποτέλεσμα, οι εταιρείες σώζουν χρήματα χρησιμοποιώντας πρακτικάριους με ελάχιστο ή καθόλου μισθό. Όσο περισσότερες θέσεις πρακτικής έχει μία εταιρεία τόσο λιγότερες θα είναι οι θέσεις entry level. Επίσης, επειδή οι αιτούντες με πειρσσότερες από μία πρακτικές στο βιογραφικό τους είναι πλέον σύνηθες φαινόμενο, όσοι δεν έχουν πρακτικές δυσκολεύονται να βρουν δουλειά. Επομένως, όσοι δεν μπορούν να κάνουν πρακτικές, διότι χρειάζονται περισσότερα χρήματα για να συντηρηθούν κατά τα φοιτητικά τους χρόνια επηρεάζονται δυσανάλογα. «Σε κάποιες περιπτώσεις πρέπει να έχεις κάνει πρακτική για να σε πάρουν σε πρακτική», λέει ο Seals.

Αυτοματοποιημένο γραφείο
Επίσης, σε οριμένες περιπτώσεις οι θέσεις entry level αντικαταστάθηκαν από τεχνολογίες και προτιμώνται από εταιρείες γιατί βέβαια δεν απαιτούν μισθό. «Σκεφτείτε πράγματα σαν την έρευνα αγοράς, προγραμματισμό ή παραγγελίες εξοπλισμού για το γραφείο. Η προετοιμασία παρουσιάσεων  – παλιότερα υπήρχαν ολόκληρες ομάδες που το έκαναν αυτό. Τώρα έχουμε το Microsoft PowerPoint», δήλωσε στο BBC ο Scott Dettman, διευθύνων σύμβουλος της Avenica που δίνει συμβουλές σε νέους αποφοίτους.

Η αγορά εργασίας
Όλα αυτά δημιουργούν μία αγορά εργασίας στην οποία δύσκολα βρίσκει κανείς δουλειά entry level. Επίσης, η αδυναμία να βρει κανείς δουλειά στον κλάδο που θέλει μπορεί να του δημιουργήσει πρόβλημα για πολύ καιρό. Ενδεικτικά, σχετική έρευνα καταδεικνύει ότι το 43% των αποφοίτων πανεπιστημίων δεν αποκτούν δουλειά entry level πανεπιστημιακού επιπέδου μετά την αποφοίτησή τους. Και περίπου τα δύο τρίτα αυτών είναι άνεργοι για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Επίσης, το μισθολογικό χάσμα μεταξύ αυτών που έχουν δουλειά πανεπιστημιακού επιπέδου σε σχέση με όσους κατακτούν διαφορετικούς εργασιακούς ρόλους ανέρχεται στο 22%. «Είναι πολύ περισσότερα από 100.000 δολάρια σε χαμένα εισοδήματα την πρώτη δεκαετία εργασίας», τονίζει στο BBC ο Dettman.

Προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα οι ειδικοί προτείνουν στους νέους αποφοίτους να απογεύγουν να βάζουν στο βιογραφικό τους δουλειές, οι οποίες είναι εντελώς εκτός του κλάδου τους, που συνήθως είναι σε ρόλο σερβιτόρου. Μάλιστα, ο Seals αναφέρει ότι μειώνει κατά πολύ τις πιθανότητες κάποιου να προσληφθεί. Επίσης, οι ειδικοί προτείνουν στους νέους αποφοίτους να κάνουν επαγγελματικές γνωριμίες και να κρατούν επαφή, διότι θα έχουν πολύ καλύτερες πιθανότητες να προσληφθούν εάν είναι συστημένοι από κάποιον εσωτερικό της εταιρείας.

moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC