Παιδί

Πότε το μωρό αρχίζει να βλέπει τα χρώματα;

Ακούστε το άρθρο

Έχοντας αφήσει τις ανέσεις της ζεστής, σκοτεινής μήτρας σας, η αρχική όραση του μωρού σας είναι φωτεινή και λίγο συγκεχυμένη.

Τα ματάκια του δεν έχουν εκτεθεί ποτέ στο φως, οπότε ο εγκέφαλός του πρέπει να μάθει πώς να ερμηνεύει τα σήματα που του στέλνουν τα μάτια.

Και αυτή είναι μόνο η αρχή. Από την αναγνώριση οικείων προσώπων έως την ανάπτυξη συντονισμού χεριών-ματιών, η όραση του μωρού σας εξελίσσεται σημαντικά τους πρώτους 12 μήνες.

Πότε το μωρό αρχίζει να βλέπει τα χρώματα;

Σύμφωνα με σχετικές μελέτες, υπάρχει η πεποίθηση ότι τα μωρά μπορούν να διακρίνουν τα χρώματα ήδη από τους 3-4 πρώτους μήνες της ζωής τους

Ερευνητές στην Ιαπωνία παρακολούθησαν την εγκεφαλική δραστηριότητα των μωρών καθώς έβλεπαν γεωμετρικά σχήματα διαφορετικών χρωμάτων και διαπίστωσαν ότι είναι παρόμοιο με αυτό των ενηλίκων που επίσης έβλεπαν τα ίδια γεωμετρεικά σχήματα. Όταν το χρώμα άλλαξε (ας πούμε από κόκκινο σε μπλε), είδαν αυξημένη δραστηριότητα στην περιοχή του εγκεφάλου που επεξεργάζεται οπτικά ερεθίσματα. Όταν παρέμεινε σταθερό (για παράδειγμα, από ανοιχτό πράσινο σε ένα πιο σκούρο πράσινο), το επίπεδο δραστηριότητας ήταν σταθερό.

Πώς εξελίσσεται η όραση του μωρού;

*Νεογέννητο

Ένα νεογέννητο μωρό μπορεί να δει περίπου 20-25 εκατοστά μακριά, κάτι που ισοδυναμεί με την απόσταση μεταξύ του προσώπου σας και των ματιών του. Ενώ τα μάτια των μωρών είναι σε θέση να εστιάζουν σε μακρινές αποστάσεις, τα άλλα μέρη του οπτικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου και του αμφιβληστροειδούς, δεν έχουν ωριμάσει αρκετά για να επεξεργαστούν ερεθίσματα που ξεπερνούν αυτό το σημείο.

*2 έως 8 εβδομάδων

Αν και το μωρό σας σε αυτή τη φάση θα αφιερώνει πολύ χρόνο στον ύπνο, θα βιώσει μια σταθερή ανάπτυξη στην όρασή του, είτε είναι ξύπνιο είτε κοιμάται. Η ικανότητά του να εστιάζει, να ερμηνεύει τα χρώματα και να διακρίνει μεταξύ των αντιθετικών χρωμάτων θα βελτιωθεί γρήγορα τον πρώτο μήνα.

Ωστόσο, είναι απολύτως φυσιολογικό εάν τα μάτια του δεν έχουν συντονιστεί ακόμη μεταξύ τους. Σε πολλά βρέφη τα μάτια περιπλανιούνται ή δεν παραμένουν ευθυγραμμισμένα μεταξύ τους κατά τους πρώτους μήνες της ζωής τους επειδή οι μύες των ματιών τους εξακολουθούν να αναπτύσσονται και να μαθαίνουν πώς να συντονίζονται.

*2 έως 5 μηνών

Η όραση του μωρού σας έχει γίνει σημαντικά λιγότερο θολή και γενικά έχει βελτιωθεί. Σε αυτήν την ηλικία, θα πρέπει επίσης να μπορεί να παρακολουθεί ένα αντικείμενο που κινείται από πλευρά σε πλευρά.

Για να τσεκάρετε την όραση του μικρού σας, καθίστε απέναντί του και στη συνέχεια μετακινηθείτε από αριστερά προς τα δεξιά στο οπτικό πεδίο του. Ο στόχος είναι να διατηρήσει τα μάτια του στραμμένα στο πρόσωπό σας καθ’ όλη τη διάρκεια της άσκησης.

*6 έως 12 μηνών

Μέχρι την ηλικία των 6 μηνών, το μωρό σας μπορεί να δει σχεδόν τόσο καλά όσο εσείς. Θα μπορεί να διακρίνει ένα ευρύ φάσμα χρωμάτων και επιπέδων αντίθεσης, να εστιάζει σε διάφορες αποστάσεις και να παρακολουθεί αντικείμενα με τα μάτια του. Καθώς αναπτύσσει την κινητικότητά του και αρχίζει να μπουσουλάει, και τελικά να περπατά, τα μάτια του θα γίνουν ζωτικής σημασίας για την αντίληψη του βάθους και θα το βοηθήσουν στην ενίσχυση του συντονισμού και της ισορροπίας του.

via

Όλη η επικαιρότητα