Ηλεία

Πύργος: Έφυγε από τη ζωή ο Λάμπρος Τσίκας

Ακούστε το άρθρο

Πιο φτωχή είναι από χθες η Ηλεία αφού έφυγε από τη ζωή ένας άνθρωπος της προσφοράς στην τοπική αυτοδιοίκηση και στην εκπαιδευτική κοινότητα, ο διαπρεπής μαθηματικός Λάμπρος Τσίκας.

O Λάμπρος Τσίκας, υπήρξε σημαντικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ στην Ηλεία, ενώ θήτευσε και ως Νομάρχης Φωκίδας. Συμμετείχε στις νομαρχιακές εκλογές του 1994.

Ο Λάμπρος Τσίκας, γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πύργο. Σπούδασε Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έγραψε πολλά μαθηματικά βιβλία.

Ήταν από τους ανθρώπους που δημιούργησαν το “Ηλειακό Εκπαιδευτήριο” ενώ ήταν και ιδρυτής του Παραρτήματος Ηλείας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρίας. Πολλές γενιές μαθητών Πυργιωτών και Ηλείων, πέρασαν από τα χέρια του ως εκπαιδευτικού και έχουν να θυμούνται πολλές ιστορίες μαζί του.

Ήταν παντρεμένος με την Βούλα Τσίκα, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά, τον Άγγελο και την Αλίνα.

Η κηδεία του έγινε, σήμερα Τετάρτη 27 Ιανουαρίου στις 4 το απόγευμα στον Ι.Ν. Αγ. Πάντων στο Α’ Κοιμητήριο Πύργου.

Το Patrisnews εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του.

Δήλωση Πρύτανη του ΕΜΠ, Ανδρέα Μπουντουβή

O Λάμπρος Τσίκας υπήρξε «μορφή», ως δάσκαλος, μέντορας, μαθηματικός. Γενιές μαθητών του Πύργου του οφείλουν τη στέρεη βάση, τη δημιουργική ενασχόληση έως και το πάθος τους για τα μαθηματικά. Τιμώ τη μνήμη του και υποκλίνομαι στο έργο και την προσφορά του.

Ανδρέας Μπουντουβής

Πρύτανης Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου

Συλλυπητήριο μήνυμα Ν.Ε. ΚΙΝ.ΑΛ. / ΠΑΣΟΚ Ηλείας

Για την απώλεια του Λάμπρου Τσίκα η Ν.Ε. ΚΙΝ.ΑΛ. / ΠΑΣΟΚ Ηλείας έβγαλε την εξής ανακοίνωση:

«Σήμερα έφυγε από κοντά μας για το μεγάλο ταξίδι ο σύντροφος Λάμπρος Τσίκας.

Μια πολυδιάστατη προσωπικότητα με πολιτικό και κοινωνικό αφήγημα στην ευρύτερη περιοχή της Ηλείας. Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ και νομάρχης, αλλά και ένας απλός στρατιώτης της παράταξης όλα τα χρόνια μέχρι και σήμερα.

Είναι αδύνατον να χωρέσει κανείς σε ένα κείμενο την προσφορά του συντρόφου, Λάμπρου Τσίκα.

Θα σε θυμόμαστε για πάντα σύντροφε για τους αγώνες σου, τις διδαχές σου και την αγάπη για τον άνθρωπο που είχες μέσα στην καρδιά σου.

Τα μέλη της Ν.Ε. Κιν. Αλ. / ΠΑΣΟΚ Ηλείας εκφράζουν τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια στη σύζυγο του Βούλα και στα δύο του παιδιά Άγγελο και Αλίνα».

Το συλλυπητήριο μήνυμα του βουλευτή του ΚΙΝ.ΑΛ. Ηλείας, Μιχάλη Κατρίνη

Ο δάσκαλος, ο άνθρωπος, ο αγωνιστής Λάμπρος Τσίκας δεν είναι πια μαζί μας. Η δημοκρατική Ηλεία  και ολόκληρη  η Ελλάδα που γνώρισε και αναγνώρισε την δράση του, την προσφορά του, την συνέπεια του και την πίστη του στους αγώνες ,σε αρχές και αξίες, θρηνεί την απώλεια του και υπερηφανεύεται για την προσφορά του. Οι χιλιάδες μαθητές που γαλούχησε για πολλά χρόνια, αποχαιρετούν   με σεβασμό τον άξιο δάσκαλό τους και τιμούν την πολύχρονη προσφορά του. Ο Πύργος ολόκληρος θρηνεί  για την απώλεια ενός αληθινού ευπατρίδη, που υπηρέτησε την πόλη του αθόρυβα, ουσιαστικά και αποτελεσματικά για πολλές δεκαετίες . Η δημοκρατική παράταξη νιώθει φτωχότερη από την απουσία του συνεπούς αγωνιστή, του σεμνού στελέχους πρώτης γραμμής, αταλάντευτης συνέπειας και απόλυτης προσήλωσης στις αρχές της.

Ο Λάμπρος Τσίκας ως φυσική παρουσία αφήνει ένα ουσιαστικό κενό στον Πύργο και την Ηλεία, αλλά και ένα ανεξίτηλο αποτύπωμα στην κοινωνική, εκπαιδευτική και πολιτική ζωή του τόπου μας. Τα θετικά χνάρια του θα είναι πάντα ζωντανά και αξιομνημόνευτα σε όλους όσοι τον γνώρισαν και τον έζησαν από κοντά ως δάσκαλο, ως άνθρωπο και ως σύντροφο στους κοινούς αγώνες

Τα πιο θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Καλό ταξίδι Λάμπρο

Εις μνήμη του μαθηματικού, Λάπρου Τσίκα:

Πιστεύω κ. καθηγητά ότι σου ταιριάζει απόλυτα η εξής ρήση του Καζαντζάκη:

“H AIΩNIOTHTA EINAI ΠOIOTHTA, OXI ΠOΣOTHTA. AYTO EINAI TO MEΓAΛO MYΣTIKO”

Θα σε θυμάμαι πάντα, όπως και όλοι οι μαθητές σου.

Δημήτρης Λιαρόπουλος

«Ζούμε για να παράγουμε ίχνη» (Βάλτερ Μπένγιαµιν)

Ο Λάμπρος ο Τσίκας σε όλη του τη ζωή άλλο δεν έκανε παρά να αφήνει ίχνη.

Τον γνωρίσαμε το 1962, όταν ξεκίνησε με εμάς το «ΗΛΕΙΑΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΟ». Είχαμε την τύχη όσοι βρεθήκαμε εκεί να ζήσουμε όχι μόνο μια ιδιαίτερη ποιότητα εκπαιδευτικής διαδικασίας αλλά κυρίως να ζήσουμε την εφηβεία μας σε ένα προστατευόμενο και προνομιούχο κουκούλι ελευθερίας, σε σχέση με τη μιζέρια και τους καταναγκασμούς του Δημόσιου σχολείου.

Αυτό ήταν το μεγάλο έργο και η μεγάλη προσφορά στους μαθητές του, τα ίχνη που άφησε μαζί με τον άλλο δάσκαλό μας τον Γεράσιμο Μπερτσάτο. Μας αγάπησαν και τους αγαπήσαμε. Λάμπρο πονάμε για την απουσία σου!

Πάνος Βεργέτης

Ψήφισμα Δήμου Πύργου

Το Δημοτικό Συμβούλιο Πύργου μετά από πρόσκληση του προέδρου του συνήλθε εκτάκτως σήμερα 26 Ιανουαρίου 2021 μετά τη θλιβερή είδηση του αδόκητου θανάτου του πρώην δημοτικού συμβούλου – επικεφαλής μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου, επιφανούς δασκάλου και εκλεκτού συμπολίτη ΛΑΜΠΡΟΥ ΤΣΙΚΑ και αφού εξήρε την επί σειρά ετών προσφορά του στα κοινά της πόλης και του νομού καθώς και τη μακρόχρονη παρουσία του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αποφάσισε ομόφωνα:

  • Να εκφράσει τα ειλικρινή συλλυπητήρια στους οικείους του.
  • Να επιδοθεί το παρόν στην οικογένειά του.
  • Να κατατεθεί στέφανος στη σωρό του.  
  • Να παραστεί αντιπροσωπεία του Δημοτικού Συμβουλίου κατά την εξόδιο ακολουθία.
  • Να δημοσιευθεί το παρόν ψήφισμα στον τοπικό τύπο.

Ψήφισμα Δήμου Ήλιδας

Ο Δήμαρχος  και το Δημοτικό Συμβούλιο  Ήλιδας  στο άγγελμα του θανάτου του   ΛΑΜΠΡΟΥ  ΤΣΙΚΑ, πρώην Νομάρχη Φωκίδας , υποψήφιου  Νομάρχη Ηλείας   με μακρόχρονη θητεία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση  και καθηγητή Μαθηματικών, ομόφωνα αποφασίζουν:

  1. Να εκφράσουν τα θερμά συλλυπητήριά τους στους οικείους του.
  2. Να παραστεί μέλος του Δ.Σ  Ήλιδας στην ακολουθία κήδευσής του.

Συλλυπητήριο Μαθηματικής Εταιρείας 

Στην είδηση του θανάτου του Λάμπρου Τσίκα ,μαθηματικού ,συγγραφέα, ιδρυτικού μέλους και πρώτου Προέδρου του Παραρτήματος της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας Ν. Ηλείας «ΙΠΠΙΑΣ Ο ΗΛΕΙΟΣ» ,η Διοικούσα Επιτροπή του Παραρτήματος εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη της. Ο Λάμπρος Τσίκας υπήρξε σπουδαίος μαθηματικός, με πολύχρονη και διαρκή προσφορά στα Μαθηματικά, και στην Εκπαίδευση. Η αγάπη του για τα Μαθηματικά υπήρξε μοναδική και διαχρονική .Τον ευχαριστούμε για όλα και θα τον θυμόμαστε πάντα. Στην οικογένειά του Λάμπρου Τσίκα εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια .

Για την Δ.Ε του Παραρτήματος Ε.Μ.Ε Ν. Ηλείας

Ο Πρόεδρος                                                      Η Γραμματέας

Τσόπελας Ιωάννης                                               Δεδότση Βασιλική

Όλη η επικαιρότητα