Ηλεία

Πύργος: Αναγκαία… η ταλαιπωρία – Με τη μάσκα στην αγορά

Ακούστε το άρθρο

Υποχρεωτική πλέον η χρήση της μάσκας στους περισσότερους επαγγελματικούς χώρους – Πρόστιμο 150 ευρώ στους παραβάτες…

Υποχρεωτική είναι από χθες η χρήση της μάσκας για την προστασία, αλλά και την αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού, στους περισσότερους επαγγελματικούς χώρους και για τους πελάτες, αλλά και για τους εργαζομένους και όσοι δεν συμμορφώνονται θα καλούνται να πληρώσουν πρόστιμο 150 ευρώ.

Η μάσκα είναι υποχρεωτική πλέον για όλους στα σούπερ μάρκετ και τα λοιπά καταστήματα τροφίμων, στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στα ταξί, στα νοσηλευτικά ιδρύματα και στα διαγνωστικά κέντρα, στα καταστήματα λιανικής, στα κομμωτήρια και στα κέντρα αισθητικής και στα ασανσέρ.

Επίσης μάσκα πρέπει να φορούν υποχρεωτικά και οι εργαζόμενοι στην εστίαση, ενώ απευθύνεται σύσταση για χρήση της από όλον τον πληθυσμό, ειδικά σε κλειστούς χώρους και όπου δεν μπορούν να τηρηθούν οι αποστάσεις.

Μάλιστα, με την αύξηση που παρατηρείται στα κρούσματα, αναμένεται να συνεχιστούν και να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι για τους παραβάτες, καθώς υπάρχει πλέον προβληματισμός στην κυβέρνηση και στους λοιμωξιολόγους από τα φαινόμενα χαλάρωσης.

Οι έλεγχοι αναμένεται να είναι εντατικοί έως το τέλος του καλοκαιριού και δεν θα υπάρξει χαλαρότητα, ενώ αναμένεται να κληθούν να πληρώσουν και όσοι φορούν τη μάσκα σαν αξεσουάρ και όχι όπως πρέπει για να προφυλαχθούν οι ίδιοι, αλλά και οι υπόλοιποι που βρίσκονται στο χώρο. Οπότε μάσκες περασμένες στο πιγούνι, στον λαιμό ή κρεμασμένες στο αυτί θα είναι αιτία για το πρόστιμο των 150 ευρώ.

Εκτός λίστας είναι προς το παρόν οι εκκλησίες, κάτι που δεν αποκλείεται, όμως, να αλλάξει εάν διαπιστωθεί ότι δεν τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα.

Οι δηλώσεις πολιτών και επιχειρηματιών για το μέτρο

Τι λένε όμως οι πολίτες και οι επιχειρηματίες για την χρήση της μάσκας σε όλους σχεδόν τους κλειστούς χώρους;

Ρούλα Ατσέλ πολίτης

«Το μέτρο με την μάσκα βοηθά για να μην κολλήσουμε κορωνοιό ή κάποιο μικρόβιο. Βέβαια μέσα στην ζέστη είναι δύσκολο να φοράς την μάσκα αλλά πρέπει να προστατευτούμε. Καθημερινά δεν φοράω την μάσκα, αλλά όταν πηγαίνω στα μαγαζιά και επειδή έχουν έρθει πολλοί ξένοι, φοβόμαστε και την φοράμε. Και πλένουμε πολύ καλά τα χέρια μας».

Παύλος Αγγελόπουλος πολίτης

«Συμφωνώ με το μέτρο, αφού η μάσκα βοηθά πολύ να μην κολλήσουμε κορωνοιό. Την φοράω στις υπηρεσίες, παρότι με την ζέστη υπάρχει ένα μικρό πρόβλημα. Ιδρώνουμε περισσότερο, αλλά πρέπει να την φοράμε πάντα για λόγους προφύλαξης».

Βασίλης Βαχλιώτης πολίτης

«Τις μάσκες πρέπει να τις φοράμε όλοι, διότι πρέπει να υπάρχει ατομική προστασία και να μην κολλήσουμε τους συνανθρώπους μας. Τώρα είναι κουραστικό να την φοράς στη ζέστη, αλλά πάνω απ’ όλα πρέπει να προφυλάξουμε την υγεία μας. Στους κλειστούς χώρους πάντα φορώ μάσκα λόγω του κορωνοιού».

Χριστίνα Λιβανού πολίτης

«Συμφωνώ δεν συμφωνώ επιβάλλεται να φοράμε μάσκα. Για μένα δεν μπορώ να πω ότι φοβάμαι και την φορώ πάντα στις υπηρεσίες, άλλωστε δουλεύω σε υπηρεσία και είμαι εξοικειωμένη. Πρέπει να φοράμε την μάσκα γιατί προστατευόμαστε και εμείς, αλλά προστατεύουμε και τους άλλους».

Αθανασία Γυφτοπούλου πολίτης

«Το θεωρώ σωστό ως μέτρο, με τον συνωστισμό που υπάρχει τώρα το καλοκαίρι. Για λόγους ασφάλειας και υγείας πάνω απ’ όλα. Άλλα να ισχύει για όλους. Όχι μερικοί να φορούν μάσκα και κάποιοι άλλοι να μην φορούν».

Δημήτρης Βασιλόπουλος

«Είναι ένα σωστό μέτρο, παρά την ταλαιπωρία που έχουμε. Αν νομίζουν οι επιστήμονες ότι βοηθά, βοηθά για μένα. Πάντως κάποιες φορές θεωρώ ότι είναι και περιττό»

Παντελής Βασιλόπουλος πολίτης

«Και εγώ θεωρώ ότι είναι σωστό ως μέτρο, αφού μας προστατεύει κάπως. Μπορεί να μας κουράζει κάπως, αλλά αν είναι λογικό μέτρο, πρέπει να το ακολουθούμε».

Σπύρος Μπλάθρας επιχειρηματίας ΜΠΛΑΘΡΑΣ SPORΤ

«Ο κόσμος ανταποκρίνεται, αν και έχουμε κάποια παράπονα από ορισμένους, γενικά όμως δεν υπάρχουν πρόβλημα, ο κόσμος έχει ευαισθητοποιηθεί, έχει καταλάβει τον κίνδυνο που υπάρχει, αφού στην αρχή κάποιοι πίστευαν ότι δεν είναι τόσο σοβαρά τα πράγματα. Τώρα όμως το έχουν καταλάβει και έρχονται με τις μάσκες τους. Με τις υπάρχουσες θερμοκρασίες δεν είναι εύκολο να πείσεις τον πελάτη να φορέσει μάσκα. Όμως κάποια πράγματα πρέπει να γίνονται. Πρέπει να το καταλάβουμε όλοι για να είμαστε γεροί μέχρι να έρθει το εμβόλιο».

Νίκος Αντωνόπουλος επιχειρηματίας Allegro Cafe

«Με τις θερμοκρασίες που υπάρχουν είναι δύσκολο να φοράς μάσκα και ήδη από την αρχή που χρησιμοποιούμε εμείς μάσκες είναι δύσκολο, και με την ζέστη γίνεται δυσκολότερο. Ο κόσμος έχει αρχίσει να αντιδρά, ακούει για τον κορωνοιό, φοβάται περισσότερο να βγαίνει, έχουμε γενικότερα πρόβλημα. Οι πελάτες στους εσωτερικούς χώρους πρέπει να φοράνε μάσκες, οπότε το πρόβλημα θα είναι ακόμη μεγαλύτερο. Εμείς σαν επιχειρήσεις οφείλουμε να συστήσουμε στους πολίτες να φορέσουν την μάσκα, αλλά και από κει πέρα ερχόμαστε σε δύσκολη θέση, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο. Δεν συμφωνώ με τα μέτρα σε αυτό το βαθμό. Είναι υπερβολικό το μέτρο και ο κόσμος με τις συστάσεις φοβάται περισσότερο».

Σωτήρης Αχαμνός

«Ξεκίνησε η παράταση για μας για να φοράνε υποχρεωτικά οι πελάτες μάσκα, μέχρι τις 31 Αυγούστου, και βλέπω ότι κόσμος έχει συνετιστεί, όχι όμως όλοι. Υπάρχει μια σχετική δυσφορία και δυσανασχέτηση από τον κόσμο, αλλά ελπίζω να συνετιστούν για το καλό όλων μας. Όποιος δεν φοράει μάσκα έχει πρόστιμο 150 ευρώ και μπαίνει με την δική του ευθύνη στο κατάστημα. Η ενημέρωση για την χρήση μάσκας γίνεται αμέσως μόλις μπουν μέσα στο κατάστημα».

Όλη η επικαιρότητα