WEB tv Ηλεία Οικονομία

Πύργος: Αντιδρούν οι παραγωγοί των λαϊκών στο νέο νομοσχέδιο (vid)

Ακούστε το άρθρο

Οι παραγωγοί πού πωλούν τα προϊόντα τους στις λαϊκές αγορές, αντιδρούν έντονα στο νέο νομοσχέδιο που προετοιμάζει η κυβέρνηση, αφού θεωρούν ότι αν τελικά αυτό ψηφιστεί, θα μείνουν χωρίς αντικείμενο εργασίας, κάτι που σημαίνει ότι δεκάδες οικογένειες θα αντιμετωπίσουν τεράστιο πρόβλημα επιβίωσης.

Ζητούν λοιπόν από την πολιτεία να πάρει πίσω αυτό το νομοσχέδιο και να μην τους …κλέψει τον ιδρώτα τους, δίνοντας τις άδειες σε μεγάλες εταιρείες που καμία σχέση δεν έχουν με τον απλό παραγωγό. Κάτι που θα οδηγήσει και στην αύξηση του κόστους για τον απλό πολίτη, που  αγοράζει κυρίως αγροτικά προϊόντα από τις λαϊκές αγορές του τόπου του.

Η εφημερίδα «Πατρίς» βρέθηκε την λαϊκή αγορά του Πύργου και μίλησε με τους παραγωγούς, οι οποίοι είναι κάθετα αντίθετοι φυσικά στην ψήφιση του νέου νομοσχεδίου.

Διονύσης Δρακόπουλος αντιπρόεδρος  του Συλλόγου  παραγωγών αγροτικών προϊόντων – πωλητών λαϊκών αγορών Ν. Ηλείας “Η Δήμητρα”

«Με το καινούργιο νομοσχέδιο κοιτάνε να αφανίσουν τους παραγωγούς και να μας ζημιώσουν και φαίνεται ότι προσπαθούν να μας διώξουν από τις λαϊκές. Το νέο νομοσχέδιο περιλαμβάνει πολλά άρθρα, όπως ότι θα αναλάβουν εταιρείες, θα υπάρχει μοριοδότηση, ακόμη και πλειστηριασμούς των θέσεων περιλαμβάνει. Το νομοσχέδιο είναι 18 σελίδες και περιλαμβάνει πάρα πολλά. Πολλοί θα είναι οι παραγωγοί που θα χάσουν τη θέση τους λόγω των κριτηρίων που ζητάει αυτό νομοσχέδιο, πού δεν πρέπει να περάσει με τίποτα και πρέπει να το καταλάβει αυτό η κυβέρνηση. Αν περάσει εμείς τελειώσαμε».

Γιώργος Μανώλης παραγωγός

«Το νέο νομοσχέδιο είναι ένας θάνατος για μας! Γιατί δεν θα μπορούμε να ανταπεξέλθουμε σε τίποτα. Όταν λέει το υπουργείο ότι οι καλές θέσεις θα δοθούν σε αυτούς που έχουν κάνει μεταπτυχιακά, θα γίνονται δημοπρασίες και θα φεύγουν από τους δήμους οι λαϊκές και θα δίνονται σε ιδιώτες, δεν θα είναι καλά τα πράγματα για εμάς τους παραγωγούς. Η λαϊκή είναι κυρίως για τους ανθρώπους του μόχθου, αυτούς που είμαστε μέσα στη λάσπη συνέχεια. Θα πρέπει να το ξαναδεί η κυβέρνηση, που στην ερώτηση που έχουν κάνει κάποια κόμματα, απάντηση δεν έχει δώσει ακόμη. Ευελπιστούμε για κάτι το καλύτερο για εμάς».

Αναστάσιος Παπαγγίννης παραγωγός

«Το νέο νομοσχέδιο μας βρίσκει εντελώς αντίθετους, αφού είναι για να εξουδετερώσει όλους τους παραγωγούς και πωλητές λαϊκών αγορών και να πάψει έτσι το θεσμό της λαϊκής αγοράς, που σημαίνει πώληση αγροτικών προϊόντων από παραγωγούς. Κατά δεύτερον οι θέσεις στις λαϊκές δίνονται με κριτήρια που έχει ορίσει ο νόμος ποια είναι αυτά. Εμείς δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε σε πλειστηριασμούς που θα πάνε σε εταιρείες. Μπορούν να κάνουν κάποιο άλλο παζάρι, κάποια Δημοτική αγορά, κάποιο κυριακάτικο παζάρι που να είναι μέσα αυτοί οι άνθρωποι. Αλλά όχι στις λαϊκές. Στις λαϊκές αν μπουν οι εταιρείες θα εξοντωθούν όλοι οι παραγωγοί. Ζητάμε λοιπόν άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου και να παρθούν μέτρα για την προφύλαξη του μεροκάματου του παραγωγού. Και όχι να γίνεται αυτή η ασυδοσία που γίνεται στις λαϊκές. Με την είσοδο των εταιρειών θα πάψει ο κόσμος να έχει φθηνά και καλά πράγματα».

Γιώργος Τασσόπουλος παραγωγός

«Η λαϊκή γίνεται για τους απλούς ανθρώπους και αν μπουν οι μεγάλες εταιρείες μέσα, τότε ο παραγωγός που είναι στη λαϊκή τι θα γίνει; Θα χάσουμε τις θέσεις μας και αυτό πιστεύω ότι δεν είναι σωστό, υπάρχουν κοινωνικά κριτήρια για να έρθεις στη λαϊκή. Δεν μπορεί κάποιος ο οποίος είναι εκτός της πόλης του να έρθει και να πάρει τις θέσεις και μετά να τις μεταπωλήσει σε όποιον θέλει. Ο κάθε τόπος έχει τη δική του λαϊκή, η κάθε πόλη έχει τη δική της λαϊκή».

Νεκτάριος Σταμόπουλος παραγωγός

«Δεν με βρίσκει σύμφωνο το νέο νομοσχέδιο, αφού είμαστε σε μία δύσκολη κατάσταση και λόγω του κορωνοιού, αλλά και επειδή δεν υπάρχει δουλειά, αφού δεν ψωνίζει ο κόσμος. Αν προχωρήσει αυτό το νομοσχέδιο, τότε θα χαθούν θέσεις εργασίας, αφού από αυτήν την άδεια που έχουμε, δουλεύουν τρία άτομα, δηλαδή τρεις οικογένειες. Δηλαδή δεν θα μπορούμε να έχουμε δουλειά για 10 άτομα. Θα μείνουν δηλαδή άνεργοι 100 – 150 άνθρωποι που ασχολούνται με τη λαϊκή αγορά. Εμείς πρέπει να ξεσηκωθούμε και να μην αφήσουμε την κυβέρνηση να περάσει αυτήν την απόφαση. Πρέπει να βγούμε και να φωνάξουμε, αν και αυτό δεν είναι μόνο στο δικό μας χέρι. Δυστυχώς οι μεγάλοι κάνουν πολλά μεγάλα, που δεν είναι για μας».

Όλη η επικαιρότητα