Ηλεία

Πύργος: Αυξημένη κίνηση παρά τους ελάχιστους ετεροδημότες

Ακούστε το άρθρο

Δειλά-δειλά, οι πολίτες του Πύργου και όσοι ετεροδημότες έχουν έρθει στην πρωτεύουσα της Ηλείας, έχουν βγει από τα σπίτια τους και έχουν ξεκινήσει τα πασχαλινά ψώνια τους.

Αποτέλεσμα αυτής της «εορταστικής» διάθεσης είναι η αγοραστική κίνηση στις επιχειρήσεις του Πύργου να έχει αυξηθεί. Άλλωστε παρά τα προβλήματα που υπάρχουν, τόσο οικονομικά, όσο και υγειονομικά, με την έξαρση του ιού, οι μέρες της Μεγάλης Εβδομάδας, λίγο πριν το Πάσχα, αλλάζουν πάντα τη διάθεσή του κόσμου, που έστω και με μεγάλη εγκράτεια, επισκέπτεται τα τοπικά καταστήματα για να ψωνίσει κυρίως τα απολύτως απαραίτητα, όπως τρόφιμα για το πασχαλινό τραπέζι, αλλά και είδη ένδυσης και υπόδησης.

Πριν το lockdown σημαντικό ρόλο στην αγοραστική κίνηση είχαν και οι ετεροδημότες, οι οποίοι εμπιστεύονταν την τοπική αγορά για τα ψώνια τους.
Όμως πλέον, η κάθοδος από τις μεγάλες πόλεις έχει περιοριστεί αισθητά, με αποτέλεσμα να έχει περιοριστεί και η πώληση των προϊόντων. Ετεροδημότες φυσικά έχουν κατέβει στον Πύργο και στις γύρω περιοχές, αλλά σίγουρα δεν μπορούμε να μιλάμε για τις εποχές προ κορωνοιού, που γινόταν ένας μικρός …χαμός στην αγορά τον Πύργου.

Έστω όμως και χωρίς τους ετεροδημότες, οι επιχειρηματίες του Πύργου προσδοκούν να μπορέσουν να βγάλουν τα … σπασμένα των προηγούμενων ημερών και μηνών, προκειμένου να μείνουν ανοιχτές οι επιχειρήσεις τους και να μην έχουμε λουκέτα και δεκάδες υπαλλήλους άνεργους.

Για την αγοραστική κίνηση στον Πύργο μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, μίλησαν στην εφημερίδα «Πατρίς» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου κος Ηλίας Ξανθούλης, αλλά και επιχειρηματίες που αντιπροσωπεύουν σημαντικούς κλάδους της αγοράς της πόλης.

Που φυσικά ανέφεραν ότι με το άνοιγμα της εστίασης θα έχουμε και την αλλαγή ψυχολογίας των πολιτών οι οποίοι θα ψωνίζουν πλέον με καλύτερη διάθεση.

Ηλίας Ξανθούλης: «Μέρα με την μέρα η κίνηση στην αγορά αυξάνεται»

Ο κος Ηλίας Ξανθούλης πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Πύργου τόνισε για την αγοραστική κίνηση αυτών των ημερών: «Η κίνηση την Μεγάλη Εβδομάδα ξεκίνησε πολύ δειλά, όμως μέρα με την μέρα αυξάνεται. Βέβαια μας λείπουν οι ετεροδημότες, οι οποίοι λείπουν από την αγοραστική κίνηση της πόλης μας. Πιστεύουμε όμως ότι τα λίγα χρήματα που είναι να ξοδέψουν οι καταναλωτές, θα τα αφήσουν στην πόλη μας. Με το που θα ανοίξει η εστίαση αυτό θα βοηθήσει σίγουρα την αγορά, γιατί ο καθένας θα συνδυάζει να πάει για ψώνια και να πιει και ένα καφέ. Αυτό είναι σίγουρα προς την θετική κατεύθυνση. Τώρα το πώς θα κινηθεί η αγορά συνολικά, είναι λίγο δύσκολο να το πούμε γιατί δεν υπάρχουν χρήματα στους καταναλωτές. Υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα πάνω σε αυτό».

Τώρα όσον αφορά τα μέτρα ενίσχυσης που θα πρέπει να λάβει η πολιτεία για το λιανεμπόριο ο κος Ξανθούλης τόνισε.

«Από την πολιτεία περιμένουμε τώρα που τελειώνει η πανδημία, βάση των λεγόμενων ότι αποκτάμε τοίχος ανοσίας, να αρχίσει να κοίτα τα προβλήματα όλου του λιανεμπορίου, γιατί θέλει βοήθεια και αυτό. Μην ξεχνάμε ότι έχει χάσει ένα χρόνο, έχουμε εμπορεύματα μέσα, τα οποία είναι απούλητα. Με τις φιλότιμες προσπάθειες των επιχειρηματιών που έφεραν καινούργια εμπορεύματα, έχουμε καλές τιμές, αλλά μην ξεχνάμε ότι το περσινό Πάσχα έμειναν απούλητα τα πράγματα, το καλοκαίρι δεν πουλήθηκαν όλα, χάσαμε τις εκπτώσεις πριν τα Χριστούγεννα, χάσαμε τα Χριστούγεννα. Είναι πάρα πολλά τα προβλήματα… Άρα πρέπει αυτή τη βοήθεια που έδωσε στην εστίαση, να αρχίσει η πολιτεία να την δίνει και στο λιανεμπόριο. Γιατί παρ’ όλες τις φιλότιμες προσπάθειες των επιχειρηματιών, είναι δύσκολα τα πράγματα. Μην κρυβόμαστε… Όταν από τους 13 μήνες είμαστε τους 6 με 7 κλειστοί, που θα βρούνε οι επιχειρηματίες τα χρήματα; Μέρα που περνάει δεν ξαναγυρίζει για το εμπόριο. Αυτό είναι σίγουρο».

Νίκος Τσίτσος: «Βλέπουμε ευτυχώς ότι ο κόσμος έχει όρεξη να ψωνίσει»

Ο κος Νίκος Τσίτσος από το κατάστημα Τσίτσος Men’s Store δήλωσε και αυτός ότι σιγά – σιγά αυξάνεται η αγοραστική κίνηση και λόγω των ημερών: «Τη Δευτέρα και την Τρίτη ήταν αρκετά ικανοποιητική η κίνηση μπορώ να πω. Ο κόσμος έχει την ανάγκη να ψωνίσει, είναι λογικό αυτό και το βλέπουμε. Υπάρχει μία σχετική κίνηση, το θέμα είναι ότι δεν έχει κατέβει πολύς κόσμος από την Αθήνα, δηλαδή οι ετεροδημότες που παραδοσιακά έρχονταν και έκαναν κάποια ψώνια στην αγορά, είτε είναι ρούχο, είτε οτιδήποτε άλλο. Μέχρι στιγμής βλέπουμε ευτυχώς ότι ο κόσμος έχει όρεξη να ψωνίσει. Από την μη κάθοδο των ετεροδημοτών, η λογική λέει ότι δεν θα έχουμε τον τζίρο που θα θέλαμε, αλλά καλύτερα ας δούμε τι θα γίνει έως το τέλος της εβδομάδας. Το θέμα είναι να παραμείνει η αγορά ανοιχτή , να προστατεύσουμε και εμείς όσο μπορούμε τον εαυτό μας, αλλά και τους πελάτες, έτσι ώστε να μην ξανά κλείσουμε. Αν κλείσουμε ξανά, πιστεύω δεν θα αντέξει κανένας. Το άνοιγμα της εστίασης θα παίξει σημαντικό ρόλο και στην αγορά, γιατί το ρούχο, είναι και θέμα ψυχολογίας. Δεν είναι ανάγκη, τουλάχιστον είναι μία δευτερεύουσα ανάγκη».

Ξένια Ζούβελου: «Έχουμε μεγαλύτερη κίνηση, αλλά είναι δύσκολο να καλυφτεί η ζημιά των προηγούμενων μηνών»

Από την πλευρά της η κα Ξένια Ζούβελου από τα υποδήματα Μπαξιβάνη, δήλωσε και αυτή πως έχει αυξηθεί η κίνηση, αλλά είναι δύσκολο να καλυφτεί η ζημιά των προηγούμενων μηνών: «Δεν θεωρώ, έστω και αν έχει αυξηθεί ο τζίρος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ότι η αγοραστική κίνηση που έχουμε πλέον, μπορεί να καλύψει τα …σπασμένα που μας άφησε η καραντίνα και να διατεθεί όλο το στοκ εμπόρευμα που έχει μείνει από τις προηγούμενες σεζόν. Αυτό δεν γίνεται… Σίγουρα όμως έχει αυξηθεί η κίνηση, ο κόσμος έχει βγει να ψωνίσει για τις ημέρες του Πάσχα. Καταλαβαίνουμε την διαφορά. Το ενδιαφέρον του κόσμου είναι έντονο και ευελπιστούμε ότι από δω και πέρα θα συνεχίσουμε ανοδικά και όχι ξανά καθοδικά. Θεωρώ ότι έχουν κατέβει αρκετοί ετεροδημότες, βλέπουμε ξένο κόσμο, υπάρχει κόσμος ο οποίος μας προτιμάει και μας λέει ότι έχει έρθει από άλλες περιοχές. Για το άνοιγμα της εστίασης είναι αυτό που περιμένουμε ως καταστήματα για να δουλέψουμε παραπάνω. Με το να ανοίξει η εστίαση, να αρχίσουν οι γάμοι, αυτό είναι το οποίο θα μας δώσει μία ανάσα, θα κυκλοφορήσει ο κόσμος και θα μπορέσει να ψωνίσει για να έχει κάπου να πάει. Γιατί τουλάχιστον στο δικό μας το είδος, αν ο κόσμος δεν έχει κάπου να πάει δεν θα αγοράσει. Οπότε το άνοιγμα της εστίασης θα μας βοηθήσει».

Χαράλαμπος Βαλσαμίδης: «Η κίνηση θα κορυφωθεί τη Μεγάλη Παρασκευή και το Μεγάλο Σάββατο»

Επίσης ο κος Χαράλαμπος Βαλσαμίδης κρεοπώλης τόνισε ότι υπάρχει αύξηση της αγοραστικής κίνησης αυτές τις ημέρες: «Σίγουρα υπάρχει κίνηση και βλέπουμε ότι υπάρχει και η κάθοδος κάποιων ετεροδημοτών. Πιστεύω ότι θα τα πάμε καλά αυτές τις ημέρες. Σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα έχουμε μεγαλύτερη κίνηση και βλέπουμε να έχουμε αύξηση των παραγγελιών. Αυτή η κίνηση θα κορυφωθεί κυρίως τη Μεγάλη Παρασκευή και το Μεγάλο Σάββατο. Το άνοιγμα της εστίασης σίγουρα παίζει κάποιο ρόλο στην αύξηση της αγοραστικής κίνησης, αλλά αν δεν καταπολεμήσουμε αυτόν τον ιό δεν πρόκειται να δούμε άσπρη μέρα».

Όλη η επικαιρότητα