Ηλεία

Διχάζει η απόφαση για μετατροπή του 1ου Δημ. Σχολείου Πύργου & του 3ου Νηπ. Πύργου σε Πειραματικά

Ακούστε το άρθρο

Μάθε παιδί μου… πειράματα!

Ο θεσμός των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων (ΠΠΣ) στην Ελλάδα διευρύνεται, καθώς σχεδόν διπλασιάζεται ο αριθμός τους. Από την επόμενη σχολική χρονιά 2021-2022 θα λειτουργήσουν συνολικά 50 νέα Πρότυπα (Π.Σ.) και Πειραματικά Σχολεία (ΠΕΙΣ), τα οποία θα προστεθούν στα 62 ΠΠΣ σήμερα.  Ανάμεσα τους και το 1ο Δημοτικό σχολείο Πύργου αλλά και το 3ο Νηπιαγωγείο, όπως αποφάσισε και δημοσίευσε στην σχετική λίστα το υπουργείο Παιδείας.

Η συγκεκριμένη απόφαση προς το παρόν έχει μπερδέψει δασκάλους, μαθητές και γονείς αφού ακόμα και κάποιοι  που τάσσονται υπέρ των Πειραματικών, χαρακτηρίζουν την συγκεκριμένη απόφαση, βιαστική μιας και δεν υπάρχουν ακόμα το υπόβαθρο και οι υποδομές τουλάχιστον στην περιοχή μας ενώ αντίπαλος προς το παρόν είναι και η άγνοια αφού λίγοι είναι οι εμπλεκόμενοι που γνωρίζουν επακριβώς τι είναι και τι περιλαμβάνει ένα Πειραματικό σχολείο.

Ειδικότερα, σχεδόν ένα δίμηνο μετά την πρόσκληση που απηύθυνε –στις 26 Φεβρουαρίου– το υπουργείο Παιδείας προς τα δημόσια σχολεία να ζητήσουν να μετατραπούν σε Πρότυπα ή Πειραματικά, η επιλογή έχει ολοκληρωθεί. Πρόκειται να δημιουργηθούν 41 Πειραματικά και 9 Πρότυπα.

Σύμφωνα με το υπουργείο, η μεταξύ τους διάκριση έγκειται στο ότι τα μεν Πρότυπα είναι σχολικές μονάδες της δευτεροβάθμιας δημόσιας εκπαίδευσης, οι οποίες στοχεύουν στην καλλιέργεια και στη διάχυση της ιδέας και των πρακτικών της αριστείας στο εκπαιδευτικό σύστημα, τα δε Πειραματικά είναι σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας δημόσιας εκπαίδευσης, οι οποίες στοχεύουν στην υποστήριξη του πειραματισμού και της πιλοτικής εφαρμογής εκπαιδευτικών καινοτομιών στο εκπαιδευτικό σύστημα, σε τυχαίο δείγμα του μαθητικού πληθυσμού.

Προστίθενται 50 στα 62

Σήμερα λειτουργούν 62 Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία: 34 Πειραματικά και 28 Πρότυπα. Με την προσθήκη των 50 νέων ο αριθμός θα αυξηθεί σε 112. Από αυτά, τα 75 θα είναι Πειραματικά και τα 37 Πρότυπα. Μετά τη δημιουργία των 50 νέων ΠΠΣ, Πειραματικά θα υπάρχουν πλέον και στις 13 περιφέρειες της χώρας (από 10 τώρα) και Πρότυπα στις 10 από τις 13 περιφέρειες (από 5 τώρα). Πρότυπο Σχολείο δεν θα υπάρχει στις Περιφέρειες Ιονίων Νήσων, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και Νοτίου Αιγαίου.

Τα Πρότυπα Σχολεία είναι σχολικές μονάδες της δευτεροβάθμιας δημόσιας εκπαίδευσης, οι οποίες στοχεύουν «στην καλλιέργεια και τη διάχυση της ιδέας και των πρακτικών της αριστείας στο εκπαιδευτικό σύστημα, καθώς και στην ανάδειξη και ενθάρρυνση μαθητών με ταλέντα και ιδιαίτερες μαθησιακές δυνατότητες», σημειώνει το Υπουργείο Παιδείας.

Τα Πειραματικά Σχολεία είναι σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας δημόσιας εκπαίδευσης, οι οποίες στοχεύουν «στην υποστήριξη του πειραματισμού και της πιλοτικής εφαρμογής εκπαιδευτικών καινοτομιών στο εκπαιδευτικό σύστημα, σε τυχαίο δείγμα του μαθητικού πληθυσμού ΠΕΙ.Σ. που εισάγεται σε αυτά με κλήρωση. Επιπλέον, επιδιώκεται η εξοικείωση των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών με τη διδασκαλία των επιμέρους γνωστικών αντικειμένων, σε συνεργασία με τμήματα και σχολές Α.Ε.Ι. και το Ι.Ε.Π.».
Οι παραπάνω σχολικές μονάδες θα λειτουργήσουν ως Πρότυπα ή Πειραματικά από το σχολικό 2021-2022.

Κριτήρια

Μεταξύ των κριτηρίων αξιολόγησης των αιτήσεων των συλλόγων διδασκόντων σχολείων για να μετατραπούν σε Π.Σ. ή ΠΕΙΣ ήταν: α) τα προσόντα και η επάρκεια του εκπαιδευτικού προσωπικού, β) η εμπειρία του σχολείου στο πεδίο της πρακτικής άσκησης φοιτητών, γ) η διοργάνωση δράσεων επαγγελματικής ανάπτυξης εκπαιδευτικών, δ) η λειτουργία μαθητικών ομίλων, ε) η υλοποίηση καινοτόμων σχολικών δραστηριοτήτων όπως περιβαλλοντικά, πολιτιστικά προγράμματα και προγράμματα αγωγής υγείας, στ) οι ετήσιες απολογιστικές εκθέσεις και οι εκθέσεις εξωτερικής αξιολόγησης του σχολείου.
Η εισαγωγή στα Πειραματικά γίνεται με κλήρωση, ενώ στα Πρότυπα με εξετάσεις στην Α΄ Γυμνασίου και στην Α΄ Λυκείου. Ήδη, αναμένεται άμεσα η έκδοση της Υπουργικής Απόφασης, η οποία θα δίνει το εναρκτήριο λάκτισμα για την υποβολή των αιτήσεων των γονέων.
Η κλήρωση για τα Πειραματικά Σχολεία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 24 Ιουνίου και οι εξετάσεις για τα Πρότυπα τη Δευτέρα 28 Ιουνίου 2021.

Νίκη Κεραμέως, υπουργός Παιδείας

«Η ελληνική κοινωνία έχει αγκαλιάσει τα Πειραματικά σχολεία»
«Τα Πρότυπα και τα Πειραματικά Σχολεία συνιστούν εργαστήρια εθνικών διαστάσεων για την υλοποίηση καινοτόμων, διαφοροποιημένων εκπαιδευτικών μεθόδων και εργαλείων, που στοχεύουν στη συνολική αναβάθμιση της ποιότητας του δημόσιου σχολείου και στη διάχυση καλών πρακτικών σε όλο το δίκτυο των σχολικών μονάδων της χώρας. Η ελληνική κοινωνία έχει διαχρονικά αγκαλιάσει με θέρμη τον θεσμό των Προτύπων και Πειραματικών Σχολείων. Εξαρχής επιδιώξαμε τη διεύρυνση του δικτύου τους, ώστε να παρέχουμε τη δυνατότητα σε ολοένα και περισσότερα παιδιά όλης της χώρας να γίνουν μέλη μιας σχολικής κοινότητας που αποσκοπεί στη συνολική βελτίωση της δημόσιας εκπαίδευσης»

Αντωνία Μπρη, Πρόεδρος Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πύργου

«Εμποδίστηκαν οι ενέργειές μας»

«Δεν ήμασταν καθόλου προετοιμασμένοι γι’ αυτή την εξέλιξη και αυτό γιατί δεν έγιναν οι κατάλληλες ενέργειες από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ώστε να ενημερωθούμε εγκαίρως για το ποια σχολεία επρόκειτο να γίνουν πειραματικά.

Μπορεί η περιρρέουσα ατμόσφαιρα και οι όποιες πληροφορίες είχαμε στα χέρια μας να μας προετοίμαζαν γι’ αυτή την εξέλιξη ωστόσο το γεγονός ότι δεν είχαμε κάτι χειροπιαστό, εμπόδισε και τις δικές μας ενέργειες.

Μεγαλύτερη έκπληξη ωστόσο δεν μας προκαλεί, το γεγονός πως το 3ο Νηπιαγωγείο και το 1ο Δημοτικό αποφασίσθηκαν να γίνουν πειραματικά αλλά το γεγονός πως στη λίστα δεν υπάρχει κανένα εκπαιδευτικό ίδρυμα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Αυτό σημαίνει πως η άμεση αντίδραση της Δευτεροβάθμιας έφερε αποτέλεσμα σε αντίθεση με την πρακτική που ακολούθησε η Πρωτοβάθμια. Οι ενστάσεις μας είναι εδώ και καιρό γνωστές όμως τώρα και μετά από την ανακοίνωση μιλάμε για κάτι πραγματικό. Και αυτή την στιγμή, οι μαθητές αλλά και γονείς αγνοούν τι σημαίνει αυτό στην πράξη!»

Mάρθα Ιακωβίδου, Πρόεδρος Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων 1ου Δημοτικού Σχολείου Πύργου

«Καλή απόφαση αλλά βιαστική…»

«Η ιδέα της δημιουργίας ενός πειραματικού σχολείου είναι καλή αρκεί να υπάρχει το σωστό υπόβαθρο και οι κατάλληλες υποδομές.

Θα ήταν προτιμότερο ένα κλειστό κτίριο να μετατραπεί σε πειραματικό και να επιλέξουν τα παιδιά να ενταχθούν σε αυτό από το να παίρνονται αυτές οι αποφάσεις ‘’στο πόδι’’.

Θα έπρεπε πρώτα να ξεκινήσει δοκιμαστικά, να καταλάβουν και οι γονείς και τα παιδιά στην πράξη τι σημαίνει αυτό και ύστερα να προχωρήσει.

Οι Έλληνες όταν ξεκινάμε κάτι χωρίς υποδομές, το παρατάμε ενώ όταν ξεκινάει κάτι σωστά το αγκαλιάζουμε…

Είναι κρίμα και καθηγητές να χάσουν την δουλειά τους αλλά και μαθητές να ψαχτούν από τη νέα χρονιά να αλλάξουν σχολείο αφού είναι πολύ πιθανό, κάποια από τα παιδιά του 1ου Δημοτικού και οι γονείς τους να μην θέλουν να συνεχίσουν να έρχονται κάτω από αυτές τις συνθήκες».

Αθανάσιος Κατσίμπελης, Γενικός Γραμματέας ΣΕΠΕ Πύργου-Αρχαίας Ολυμπίας, Ταμίας Ν.Τ ΑΔΕΔΥ Ηλείας, Διευθυντής Δημοτικού σχολείο Σκοπυροχωρίου

«Το μέλλον αρχίζει εδώ και τώρα»

«Μέρα χαράς και δικαίωσης η σημερινή για την πρωτεύουσα της Ηλείας τον Πύργο. Το Υπουργείο Παιδείας αποφάσισε τον χαρακτηρισμό του 3ου Νηπιαγωγείου Πύργου και του 1ου Δημοτικού Σχολείου Πύργου ως Πειραματικών. Επειδή το Πειραματικό Σχολείο είναι σχολείο της Επιστήμης δεν νοείται να μη συνδεθεί με το Πανεπιστημιακό Τμήμα της πόλης μας, αυτό της Μουσειολογίας.

Ο Δήμος Πύργου οφείλει να θέσει άμεσα το θέμα στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και να απαιτήσει την παραμονή του τμήματος. Από το 2014 αρθρογραφώ και αγωνίζομαι για την ίδρυση Πειραματικού Σχολείου στον Πύργο και αισθάνομαι περήφανος που τόσο οι προσωπικοί συνδικαλιστικοί αγώνες αλλά και της Παράταξης της Ανεξάρτητης Κίνησης Εκπαιδευτικών Πύργου δικαιώθηκαν.

Η απόφαση της Υπουργού Παιδείας είναι προς όφελος των μαθητών αλλά και της τοπικής κοινωνίας, θα αναβαθμίσει την εκπαίδευση στον Δήμο Πύργου αλλά και σε ολόκληρη την Ηλεία και θα συνδέσει τις Πανεπιστημιακές μας σχολές με την υπόλοιπη εκπαιδευτική κοινότητα.

Το μέλλον αρχίζει εδώ και τώρα…»

Όλη η επικαιρότητα