Categories: Ηλεία

Εορτασμός Αγίου Χαραλάμπους στον Πύργο: Με περιορισμούς για πρώτη φορά

Share

Ολοκληρώθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης οι θρησκευτικές εκδηλώσεις για τον Πολιούχο του Πύργου Άγιο Χαράλαμπο που για πρώτη φορά -στην νεότερη ιστορία της πόλης- πραγματοποιήθηκαν με περιοριστικά μέτρα. Μέτρα που αφορούσαν την προσέλευση των πιστών -εντός και εκτός του ιερού ναού της Αγίας Κυριακής- καθώς και την μη πραγματοποίηση λιτανείας…

Όλα τα παραπάνω όπως ήταν φυσικό περιόρισαν την μαζική συμμετοχή των πολιτών στις εκδηλώσεις και κατ` επέκταση την  λαμπρότητά τους. Παρ` όλα αυτά ο κόσμος με περίσσια υπομονή και τηρώντας τα μέτρα προστασίας (φορώντας μάσκες και διατηρώντας αποστάσεις ασφαλείας), επισκέφθηκε την Αγία Κυριακή για να προσκυνήσει την ιερή εικόνα του Αγίου Χαράλαμπου που βρισκόταν στο εσωτερικό του ναού. Εικόνα –μαζί με τις υπόλοιπες της Αγίας Κυριακής- που προσωπικό του ναού φρόντιζε επιμελώς για τον καθαρισμό τους. Η προσέλευση γινόταν υπό τη διακριτική παρουσία Αστυνομικής δύναμης, ενώ στην κεντρική είσοδο του ναού υπήρχε σεκιούριτι που επιτηρούσε την ροή των προσερχόμενων.

Η ουρά έξω από τον ναό τόσο την παραμονή του εορτασμού όσο και ανήμερα ήταν αρκετά μεγάλη…

Νωρίτερα το πρωί της Τετάρτης στον ιερό ναό της Αγίας Κυριακής οι εορταστικές εκδηλώσεις κορυφώθηκαν, με την τέλεση της Αρχιερατική Θείας Λειτουργίας χοροστατούντων του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ. Γερμανού και του Θεοφιλέστατου Επίσκοπου Ωλένης κ. Αθανάσιου, παρουσία περιορισμένου αριθμού πιστών καθώς και εκπροσώπων της Πολιτείας και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Τη Θεία Λειτουργία παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές Ηλείας Διονύσης Καλαματιανός, Μιχάλης Κατρίνης, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού, Εθελοντισμού και Ολυμπισμού Δημήτρης Νικολακόπουλος, ο δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νώντας Κυριαζής, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι του δήμου Πύργου, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ηλείας Παναγιώτης Μάνδαλος, ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηλείας Βασίλης Σολδάτος, ο Δασάρχης Πύργου Παναγιώτης Λάττας.

Λόγω των περιοριστικών μέτρων δεν πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη λιτανεία της εικόνας του Αγίου Χαραλάμπους στους κεντρικούς δρόμους του Πύργου στερώντας από την πόλη -και τους κατοίκους της- τη μαζική συμμετοχή στον εορτασμό του Πολιούχου. Σημειώνεται πάντως ότι στο παρελθόν έχουν υπάρξει περιπτώσεις που δεν πραγματοποιήθηκε η λιτανεία της εικόνας του Αγίου, πλην όμως αυτό οφειλόταν σε αντίξοες καιρικές συνθήκες (έντονη βροχόπτωση).

Οι εορταστικές εκδηλώσεις για τον Πολιούχο του Πύργου ολοκληρώθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης, όπου στον ναό της Αγίας Κυριακής τελέστηκε ιερά παράκληση προς τον Άγιο Χαράλαμπο υπέρ της υγείας των Χριστιανών και της ταχείας απαλλαγής από την νόσο του κορωνοϊού.