Ηλεία Οικονομία

Πύργος: Η αγορά εκπέμπει SOS- Φοβούνται νέο απαγορευτικό

Ακούστε το άρθρο

Θετικά υποδέχθηκαν την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου οι καταναλωτές του Πύργου, αφού η κίνηση σύμφωνα με τους επιχειρηματίες μέχρι τώρα ήταν ικανοποιητική μετά από τόσο μεγάλο διάστημα αποχής και αν αναλογιστεί κανείς την κατάσταση που βιώνει η κοινωνία με την πανδημία του κορωνοϊού.  Επωφελημένο το καταναλωτικό κοινό από τις εκπτώσεις, στήριξε τα
τοπικά καταστήματα.

Το καταναλωτικό κοινό υπάκουσε στην προσεκτική έξοδο και δεν δημιουργήθηκαν εικόνες συνωστισμού, ικανοποιώντας έτσι και το αίτημα του Εμπορικού Συλλόγου και των καταστηματαρχών για ασφαλή είσοδο στα καταστήματα και πιστή τήρηση των υγειονομικών μέτρων προκειμένου να μη δοθεί αφορμή να κλείσουν και πάλι τα μαγαζιά.

Όπως φαίνεται όμως δεν έλειψε μόνο στους καταναλωτές η λειτουργία του λιανεμπορίου, αφού και οι επιχειρηματίες ήταν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που εισακούστηκαν μετά από αρκετό διάστημα. Το στοιχείο που βασίζονταν ανέκαθεν ήταν αυτό της άμεσης επαφής με τον κόσμο, κάτι που είχε χαθεί και επανήλθε και πάλι. Γι΄ αυτό τον λόγο ο επιχειρηματικός κόσμος φρόντισε να ανταμείψει τον κόσμο με μεγάλα ποσοστά εκπτώσεων που ξεπερνούσαν σε αρκετές περιπτώσεις το 50% και σε άλλες έφταναν ακόμα και το 70%.

Να μη δοθεί λαβή για νέο κλείσιμο

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου Ηλίας Ξανθούλης δήλωσε ευχαριστημένος από την καλή και χαμηλή κίνηση μιας και με αυτό τον τρόπο αποφεύγεται ο συνωστισμός, δείγμα ότι ο κόσμος όλο αυτό το διάστημα άκουσε με προσοχή τις εκκλήσεις. Αναφέρθηκε ακόμα και στις εκπτώσεις που είναι μεγαλύτερες από κάθε άλλη χρονιά λόγω του μεγάλου διαστήματος που ήταν κλειστές οι επιχειρήσεις, εκτιμώντας πώς ήταν κάτι που ο κόσμος είχε ανάγκη και παράλληλα τους κάλεσε να συνεχίσουν να τηρούν πιστά τα υγειονομικά μέτρα και τις αποστάσεις και τους επιχειρηματίες να μη δώσω καμία λαβή ώστε να επιβληθεί εκ νέου lockdown. Θέλησε δε να διευκρινίσει πως η αγορά του Πύργου δεν έχει καμία σχέση με αυτή των μεγαλουπόλεων και εξέφρασε την ελπίδα πώς οι εικόνες των προηγούμενων ημερών σε αυτές δεν θα σταθούν αφορμή για νέο κλείσιμο. Τέλος, σημείωσε πως ήδη έχουν κληθεί από τον εμπορικό σύλλογο οικονομολόγοι και κατασκευαστές e-shop προκειμένου να έρθουν σε επικοινωνία και να επιχειρήσουν να λάβουν εκπτώσεις για τα μέλη τους, έτσι ώστε να έχουν καλύτερη τελική τιμή και να προωθηθούν οι σελίδες τους.

Θέλουν μέτρα ενίσχυσης και όχι νέο lockdown

Ζητούμενο για τους ίδιους είναι να συνεχίσουν τη λειτουργία των καταστημάτων τους χωρίς το φόβο νέου lockdown, ενώ όπως έχουν τονίσει επανειλημμένα κρίνεται αναγκαία η λήψη περισσότερων μέτρων ενίσχυσης προκειμένου να μπορέσουν να διαχειριστούν τη δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει από την εμφάνιση του κορωνοϊού και μετά.

Μάριος Ντεβενέζος-«Devenezos»: «Λογικό ήταν μετά από τόσο μεγάλη διάρκεια εγκλεισμού που είχε ο κόσμος να βγει στην αγορά και να κάνει τις απαραίτητες αγορές. Το είχαν ανάγκη και έτσι η πρώτη βδομάδα είχε μία θετική κίνηση, με τις εκπτώσεις να βοηθούν σημαντικά μιας και κυμαίνονται πάνω από το 50%. Η αγορά πρέπει να αντεπεξέρχεται στα δεδομένα. Το ζητούμενο είναι να κρατήσουμε και να μη μας ξανακλείσουν και μακάρι να πάνε καλά τα πράγματα».

Εύη Ρουμπάνη-«Ρουμπάνη υποδήματα»: «Ο κόσμος το είχε ανάγκη αρχικά ψυχολογικά και δεύτερον επειδή είχαν πάρα πολλές ελλείψεις. Βγήκε στην αγορά τηρώντας τα μέτρα, όπως κάναμε και εμείς από πλευράς μας. Υπήρξε ικανοποίηση και στις δύο πλευρές. Ο κόσμος ψώνιζε επειδή είχε ανάγκη, αλλά και από φόβο ενός νέου ενδεχόμενου κλεισίματος της αγοράς, κάτι που δεν εύχεται κανείς».

Νίκος Τσίτσος-«Tsitsos Mens Clothes»: «Αν πούμε ότι ο κόσμος δεν είχε ανάγκη να ψωνίσει, θα πούμε ψέματα. Ήταν λίγο παράξενη εβδομάδα όσον αφορά τις καιρικές συνθήκες, όμως αυτοί που είχαν ανάγκη να κάνω αγορές το κατάφεραν. Το ρούχο μπορεί να μην αποτελεί πρωταρχική ανάγκη όπως τα διατροφικά, αλλά δεν παύει να είναι ανάγκη και σίγουρα βοηθάει στην ψυχολογία. Φαίνεται ότι υπάρχει ενδιαφέρον. Ευχή όλων είναι να μην κλείσει ξανά η αγορά από όσους ορίζουν την κατάσταση. Ελπίζουμε σε μία καλύτερη συνέχεια και αυτό εκτιμώ ότι θα γίνει μόνο σε περίπτωση που δεν κλείσουμε ξανά. Αλλιώς δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο τα πράγματα».

Σπύρος Βασιλακόπουλος-«Shortcuts»: «Συνδυαστικά, λόγω των εκπτώσεων αλλά και της μεγάλης εποχής του κόσμου από τα καταστήματα, υπήρχε μία έντονη κινητικότητα την πρώτη εβδομάδα αφότου ανοίξαμε. Οι τιμές είναι σε πολύ καλά επίπεδα. Ο κόσμος έχει ανάγκες. Του είχε λείψει η είσοδος στα καταστήματα και θεωρώ πως αν όλα κυλήσουν ομαλά αυτά θα έχουν μία σημαντική κινητικότητα ανάλογα με τη δυναμική τους. Οι εκπτώσεις από την πρώτη μέρα ήταν καλές και καλούμε τον κόσμο να ψωνίσει από τότε που έκανα καταστήματα και ως επιχειρηματίες θα κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε».

Όλη η επικαιρότητα