Αχαϊα Εκπαίδευση Ηλεία

Πύργος και Αίγιο για Πανεπιστημιακές Σχολές: Με νέα «όπλα» στη μάχη

Ακούστε το άρθρο

Έντονες αντιδράσεις σε Αίγιο και Πύργο προκαλεί η επίμονη στάση του Πρύτανη του Πανεπιστημίου της Αχαϊκής πρωτεύουσας Χρήστου Μπούρα και γενικότερα η ανυποχώρητη θέση της ακαδημαϊκής κοινότητας για την μεταφορά των τμημάτων που φιλοξενούνται στις δυο πόλεις σε Πάτρα (Μουσειολογίας Πύργου και Φυσικοθεραπείας Αιγίου) και Αγρίνιο (Γεωπονίας Αμαλιάδας).

Πάντως η επιδιωκόμενη… μεταρρύθμιση του Ακαδημαϊκού χάρτη δεν φαίνεται να είναι μια τελειωμένη υπόθεση, αφού οι δυο δήμοι επιστρατεύουν νέα «όπλα» δείχνοντας πως δεν θα μείνουν απαθείς στις δυσμενείς εξελίξεις…

Μπούρας: «Δημιουργήθηκαν περισσότερα Πανεπιστήμια από όσα η χώρα μπορεί να υποστηρίξει»…

Το άρθρο του Πρύτανη που δημοσιεύθηκε στα «Νέα» Σαββατοκύριακου με τίτλο «Η μεταρρύθμιση στα Πανεπιστήμια δεν είναι τόλμη είναι απλά αυτονόητη», αποτέλεσε την αιτία αντίδρασης από την πλευρά του δήμαρχου Πύργου και του δήμαρχου Αιγιαλείας…

Στο άρθρο μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι «O χάρτης της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στη χώρα διαμορφώθηκε χωρίς σχέδιο και με ευθύνη όλων μας, τα τελευταία 40 χρόνια. Σαν αποτέλεσμα δημιουργήθηκαν Πανεπιστήμια και Τμήματα χωρίς μελέτες βιωσιμότητας, με ελάχιστο προσωπικό, ελλιπείς υποδομές και δίχως επαρκή φοιτητική μέριμνα. Το ποιο σημαντικό όμως είναι ότι δημιουργήθηκαν περισσότερα Πανεπιστήμια από όσα η ίδια η χώρα μπορεί να υποστηρίξει και χρειάζεται πραγματικά και ταυτόχρονα αυξήθηκαν δραματικά οι εισακτέοι.

Κάναμε το λάθος να πιστεύουμε ότι η ύπαρξη μεμονωμένων τμημάτων σε πόλεις και τμημάτων που υπολειτουργούν είναι ανάπτυξη και ενισχύει τις τοπικές οικονομίες.

Αν δεν εξορθολογήσουμε άμεσα αυτή τη κατάσταση, θα βρεθούμε πολύ σύντομα προ δυσάρεστων εκπλήξεων. Σε λίγους μήνες από σήμερα θα βρεθούμε μπροστά σε θνησιγενή τμήματα, καθώς η ελάχιστη βάση εισαγωγής θα τα οδηγήσει σε λίγους εισακτέους, οπότε θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα.
Πρέπει να πούμε δυσάρεστες αλήθειες…

Για εισακτέους που δεν έχουν τη δυνατότητα να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, για Τμήματα που φυτοζωούν, για γνωστικά αντικείμενα μακριά από τις ανάγκες της χώρας, χωρίς ακαδημαϊκά κριτήρια και για την έλλειψη ισχυρής μεταλυκειακής εκπαίδευσης, στενά συνδεδεμένης με τις τοπικές οικονομίες.

Σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί το Πανεπιστήμιο Πατρών, να οδηγήσει τις εξελίξεις αναφορικά με τη μεταρρύθμιση. Θα ήταν άδικο και πολύ βαρύ φορτίο η μεταρρύθμιση να αφορά μόνο το Πανεπιστήμιο Πατρών. Η Κυβέρνηση οφείλει και πρέπει να πάρει γενναίες πρωτοβουλίες. Είναι χρέος και υποχρέωση της προς τις νέες γενιές και την κοινωνία…

Πρέπει να τολμήσουμε να ανοίξουμε το θέμα και να καταθέσουμε ένα Στρατηγικό Σχέδιο για τον Ακαδημαϊκό Χάρτη για τα επόμενα 30 χρόνια. Γιατί ακόμα έχουμε χρόνο, πριν βρεθούμε μπροστά σε μία μη διαχειρίσιμη κατάσταση, η οποία θα είναι καταστροφική για τη χώρα…».

Αντωνακόπουλος: «Δεν έχουμε τελειώσει με το συγκεκριμένο θέμα»

Σε δήλωση του στην εφημ. «ΠΑΤΡΙΣ» ο δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος ανέφερε πως «Η στάση του κ. Μπούρα είναι πραγματικά ακατανόητη. Σε συνδυασμό με δηλώσεις του πρόσφατου παρελθόντος από στελέχη του υπουργείου Παιδείας υπάρχει μια συντονισμένη προσπάθεια απαξίωσης των Τμημάτων που το ίδιο το υπουργείο και η Ακαδημαϊκή κοινότητα δε θέλησαν να στηρίξουν ποτέ ουσιαστικά.

Εμείς έχουμε πράξει παραπάνω από αυτά που μπορούσαμε, όχι μόνο συσκέψεις, αλλά πήγαμε και στην Πάτρα, αναδείξαμε πρώτο θέμα τα τμήματα σε Πύργο και Αμαλιάδα, συναντηθήκαμε με όλους τους πολιτικούς παράγοντες του νομού με επικεφαλής τον Μητροπολίτη. Διεκδικήσαμε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, όμως δεν κατέστη δυνατό να πραγματοποιηθεί. Ως Ηλεία μας αξιολόγησαν ότι δεν μπορούμε να δούμε τον Πρωθυπουργό κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να προβληματίσει τους κυβερνητικούς βουλευτές του νομού που σιωπούν.
Όπως έχω επαναλάβει δεν υπάρχει επιχείρημα για όσους είναι κατά της δυναμικής συλλογικής αντίδρασης… δεν έχουμε τελειώσει με το συγκεκριμένο θέμα».

Δήμαρχος Αιγίου: «Θα πληρώσετε ζημιές 20ετίας!»

Επίθεση προς την πρυτανική αρχή του Πανεπιστημίου Πατρών για την επίμονη στάση της να μεταφέρει το παράρτημα της Φυσικοθεραπείας από το Αίγιο στην Πάτρα, εξαπέλυσε προχθές, ο δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος.

Ο κ. Καλογερόπουλος επανέλαβε πως η παραμονή του τμήματος Φυσικοθεραπείας στο Αίγιο είναι ξεκάθαρο αίτημα της πόλης, θυμίζοντας ότι προ 20ετίας υπήρχε συμφωνητικό του τότε Δήμου Αιγίου με το ΤΕΙ Πάτρας, το οποίο περιελάμβανε υποχρεώσεις εκατέρωθεν (αφορούσε δωρεάν παραχώρηση κτιρίων και ανακαίνισή τους για στέγαση του Εκπαιδευτικού Ιδρύματος με τη ρητή δέσμευση ανάπτυξης 4 -5 συνολικά τμημάτων). Όπως υποστήριξε, οι Δήμοι Αιγίου και Αιγιάλειας τήρησαν σε πολύ μεγάλο βαθμό τη συμφωνία ενώ η πλευρά του ΤΕΙ και μετέπειτα ΑΕΙ ελάχιστα έκαναν.

«Είμαι υποχρεωμένος να προβώ σε νομικές κινήσεις για την οικονομική ζημιά που υπέστη ο Δήμος πληρώνοντας ενοίκια για να στεγάσει υπηρεσίες του. Τα χρήματα θα τα πάρουμε από εκείνους που δεν έχουν επιτελέσει τις υποχρεώσεις τους» δήλωσε ο κ. Καλογερόπουλος.

Όλη η επικαιρότητα