Ηλεία

Πύργος: Βροχή… βροχή… βροχή… και μετά πλημμύρες – Σημαντικά προβλήματα σε πολλές περιοχές (pics)

Ακούστε το άρθρο

Τo «στίγμα» της άφησε η πολύωρη βροχόπτωση της Δευτέρας στην περιοχή του Πύργου.

Αν και υπήρξαν διαστήματα που η βροχόπτωση ήταν ιδιαίτερα έντονη οι ζημιές που προκάλεσε –σε σχέση με ανάλογα καιρικά φαινόμενα του παρελθόντος- ήταν αρκετά πιο περιορισμένες και καταγράφηκαν σε σημεία όπου έχουν ξαναπαρουσιαστεί προβλήματα στο παρελθόν…

Η βροχόπτωση ξεκίνησε από το βράδυ της περασμένης Κυριακής και εντάθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας. Μάλιστα η διάρκεια της νεροποντής πλησίασε τις έξι ώρες προκαλώντας προβλήματα.

Εντός της πόλης του Πύργου πλημμύρισαν αρκετά υπόγεια και αυλές ενώ και σε κάποιους δρόμους τα νερά «φούσκωσαν» με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν και ορισμένα ισόγεια σπίτια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα κατοικία επί της οδού Παπαγεωργίου…

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Πύργου πραγματοποίησε δεκάδες αντλήσεις υδάτων κατά την διάρκεια της χθεσινής ημέρας.

Προβλήματα αντιμετώπισαν και περιοχές περιμετρικά της πόλης του Πύργου που συγκεντρώνουν «παραδοσιακά» -λόγω και του ανάγλυφου της περιοχής- μεγάλες ποσότητες νερού. Στις συγκεκριμένες περιοχές (Αλφειού πριν τη γέφυρα, Ροφιά, Κεραία, Καταράχι, «Παλάτα» Αγίου Ιωάννη, Λαμπέτι), πλημμύρισαν χωράφια (σε κάποιες περιπτώσεις με καλλιέργειες)…

Αιτία για τις εκτός πόλεως πλημμύρες αποτέλεσαν οι ελλιπείς καθαρισμοί καναλιών αλλά και οι συνδετήριες γέφυρες που «φράκαραν» από φερτά υλικά (κυρίως καλάμια). Αποτέλεσμα ήταν η υπερχείλιση τους ενώ σε κάποια σημεία (όπως στη τοπική κοινότητα Σκαφιδιάς), παρά λίγο να συμβεί το ίδιο…

Δείτε Φωτογραφίες: 

Σοβαρότερα προβλήματα σε τοπικές κοινότητες

Τα πιο σοβαρά προβλήματα καταγράφηκαν σε πιο ορεινές τοπικές κοινότητες του δήμου Πύργου όπως στο Λατζόι, στο Γούμερο και την Αγία Άννα. Σύμφωνα με πληροφορίες στο Γούμερο σημειώθηκαν κατολισθήσεις, «κόπηκαν» αγροτικοί δρόμοι και έχουν «σπάσει» γεφύρια με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η πρόσβαση από αγρότες και κτηνοτρόφους. Ζημιές επίσης καταγράφηκαν σε λιοστάσια και καλλιέργειες…

Στο Λατζόι ο ποταμός Ενιπέας «φούσκωσε» στη γέφυρα προς Βιλαέτι, πλημμυρίζοντας χωράφια και βοσκοτόπια. Μάλιστα κοπάδι από 13 πρόβατα εγκλωβίστηκε σε απόκρημνο σημείο του ποταμού με αποτέλεσμα στο σημείο να επιχειρήσει δύναμη της 6ης ΕΜΑΚ για τον απεγκλωβισμό τους.

Βασίλης Γεωργίου (Ιδιοκτήτης κατοικίας επί της οδού Παπαγεωργίου στον Πύργο)


«Χθες το πρωί ήμουν για δουλειά και κατόπιν πήγα για ψώνια. Όταν γύρισα αντίκρισα το σπίτι μου να έχει πλημμυρίσει. Πρόκειται για κάτι που έχει ξαναγίνει άλλες τρείς φορές στο παρελθόν. Όπως παρατήρησα αρχικά τα φρεάτια δεν τραβούσαν νερό.
Το ύψος του νερού έφτασε τους 35 πόντους μέσα στο εσωτερικό του σπιτιού που πλημύρισε… ρούχα, τρόφιμα, έπιπλα, οι πόρτες που είναι ξύλινες, έπαθαν ζημιά.
Πριν μερικά χρόνια είχα προτείνει να γίνει κάτι και η απάντηση που πήρα ήταν ότι δεν θα ξανασυμβεί κάτι ανάλογο… έγινε όμως ξανά και ξανά».

Γιώργος Μπάστας (Ιδιοκτήτης επιχείρησης στην οδό Αλφειού)

«Για μια ακόμα φορά αντιμετωπίζουμε την ίδια κατάσταση όταν βρέχει πολύ. Έχουμε πάθει ολική καταστροφή αφού τα μηχανήματα μας έπαθαν ανεπανόρθωτη ζημιά, όπως και τα ξύλα που έχουμε, αφού το νερό ξεπέρασε το ένα μέτρο. Και δεν υπάρχει περίπτωση να αποζημιωθούμε αφού ποτέ δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο.
Εδώ το πρόβλημα είναι ότι τα νερά από το κανάλι γυρίζουν πίσω και πλημμυρίζουν την περιοχή. Αντί τα νερά να φεύγουν για τη θάλασσα, μέσω του Αλφειού, τα έρχονται πάλι πίσω αφού υπάρχει και υψομετρική διαφορά της κοίτης του ποταμού με το κανάλι.
Δεν έχουν προσπαθήσει ποτέ οι αρμόδιοι να καταλάβουν το συγκεκριμένο θέμα με αποτέλεσμα να πλημμυρίζει όλη η περιοχή. Μιλάμε για ένα θέμα που έπρεπε να έχει λυθεί εδώ και χρόνια, προσωπικά έχω κάνει πολλές αιτήσεις για να καθαριστούν όπως πρέπει τα αυλάκια-κανάλια αλλά κανείς δεν μας ακούει…».

Δημήτρης Κωνσταντούρας (Κάτοικος Αλφειού)


«Το κανάλι έχει ανέβει και στο παρελθόν τόσο ψηλά. Καθαρίστηκε πριν την 5Τ και μέχρι την 6Τ, μια απόσταση 1200 μέτρων έμεινε ακαθάριστο. Αποτέλεσμα ήταν στα σημεία που υπάρχουν γεφύρια να φρακάρει από φερτά υλικά και καλάμια κυρίως και το νερό να γυρίζει πίσω με αποτέλεσμα να φουσκώνει το κανάλι και να πλημμυρίζει η πέριξ περιοχή».

Νώντας Μπαρτζάκος (Πρόεδρος τοπικής κοινότητας Λαντζοϊου)

«Είχαμε πάρα πολλές ζημιές με πολλές πλημμύρες και κατολισθήσεις. Στη γέφυρα του Ενιπέα –προς Βιλαέτι- υπάρχει το μόνιμο πρόβλημα που φρακάρει και γυρίζουν τα νερά πίσω πλημμυρίζοντας χωράφια και βοσκοτόπια.
Το ποτάμι και όλοι οι παρά-αύλακες είχαν καθαριστεί το καλοκαίρι αλλά το νερό ήταν πάρα πολύ με αποτέλεσμα να φρακάρει η γέφυρα από τα φερτά υλικά. Η συγκεκριμένη γέφυρα χρειάζεται ανακατασκευή διότι είναι χαμηλή κι έχει και διάζωμα στη μέση που εμποδίζει τα φερτά υλικά. Κάθε χρόνο συμβαίνει το ίδιο πράγμα και μετράμε ζημιές… και μάλλον θα έχουμε πρόβλημα και με τον αγωγό ύδρευσης που έχει βγει έξω και είναι πιθανό να σπάσει».

Χρήστος Ρηγόπουλος (Ιδιοκτήτης Πτηνοτροφείου στον Άγιο Γεώργιο Πύργου)

«Δυστυχώς παρ` ότι προ ολίγου καιρού είχαμε πλημμυρίσει τα κανάλια στην περιοχή έχουν μείνει ακαθάριστα. Και με την χθεσινή νεροποντή λίγο έλλειψε να συμβεί το ίδιο. Οι Υπηρεσίες ρίχνουν την αρμοδιότητα η μια στην άλλη και δεν γίνεται αποκατάσταση ενώ πρόβλημα αποτελεί και το ιδιοκτησιακό σε κάποια χωράφια όπου οι ιδιοκτήτες δεν συναινούν στις παρεμβάσεις. Πρέπει όμως κάτι να γίνει γιατί είμαστε επαγγελματίες και οι ζημιές που μπορεί να ξανασυμβούν είναι πολύ κοστοβόρες».

Διαβάστε ακόμη:

Κακοκαιρία – Ηλεία: Υπερχείλισε ο ποταμός Ενιπέας (PHOTOS-VIDEO)

Σε πλήρη ετοιμότητα οι μηχανισμοί του Δήμου Πύργου – Αυτοψία δημάρχου στις ζημιές από την κακοκαιρία

Όλη η επικαιρότητα