Ηλεία

Πύργος: Πρεμιέρα για το Κτηματολογικό Γραφείο Δυτικής Ελλάδας

Ακούστε το άρθρο

Τη θέση δύο από των παλαιοτέρων υποθηκοφυλακείων της χώρας, του Πύργου και της Ολυμπίας που έπαυσαν να λειτουργούν, πήρε το Υποκατάστημα Πύργου του Κτηματολογικού Γραφείου Δυτικής Ελλάδας, το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του χθες.

Αυτό συνεπάγεται μία σειρά αλλαγών τόσο για τους πολίτες που εξυπηρετούνταν από αυτά, όσο και για τους ελεύθερους επαγγελματίες, κυρίως δικηγόρους, συμβολαιογράφους, δικαστικούς επιμελητές, αλλά και μηχανικούς των οποίων οι δραστηριότητες συνδέονται με τη λειτουργία των Κτηματολογικών Γραφείων.

Τα γραφεία του νεοσύστατου Υποκαταστήματος Πύργου του Κτηματολογικού Γραφείου Δυτικής Ελλάδας του ΝΠΔΔ «Ελληνικό Κτηματολόγιο» επισκέφτηκε το ο δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, συνοδευόμενος από τον αντιδήμαρχο Παιδείας και δια βίου Μάθησης Γιάννης Παπαδημητρίου και το διευθυντή του πολιτικού του γραφείου και αντιπρόεδρο της ΔΕΥΑΠ Γιώργο Καραστέργιο.

Επίσης στην πρώτη μέρα λειτουργίας του βρέθηκε και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας Δημήτρης Δημητρουλόπουλος. «Εδώ υπήρξε ένα σήριαλ με πολλά επεισόδια περί της επιβίωσης αυτού του θεσμού. Υπήρξε μια σύγκλιση της τοπικής κοινωνίας και διάφορων φορέων, κι από τους βουλευτές να μην χαθεί αυτή η δομή και γενικότερα να διατηρηθούν και οι θέσεις εργασίας» δήλωσε ο δήμαρχος Πύργου τονίζοντας ότι στην πόλη δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να χάνονται θέσεις εργασίας  και να κλείνουν υπηρεσίες.

Αναφερόμενος στη νεοσύστατη υπηρεσία, τη χαρακτήρισε ως «μια σημαντική εξέλιξη και για την τοπική κοινωνία γιατί η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας απαιτεί έγγραφες αποδείξεις οι οποίες κατά το μέγιστο είχαν σχέση με το Υποθηκοφυλακείο. Ευχαριστώ όλους όσοι βοήθησαν σ’ αυτή την προσπάθεια αναβάθμισης γιατί αυτή η δομή εκτός από το κύρος ενός διοικητικού κέντρου που προσθέτει στην πόλη, αποτελεί μεγάλη εξυπηρέτηση για τον πολίτη. Εύχομαι καλές δουλειές, υγεία σε όλες τις εργαζόμενες και τις ευχαριστούμε για τη στήριξη στο Δήμο. Εμείς ως Δήμος είμαστε σε φάση καταγραφής της δημοτικής περιουσίας, καθώς βρήκαμε ένα ανύπαρκτο περιουσιολόγιο.

Κανείς δεν είχε φροντίσει να καταγραφεί η περιουσία του Δήμου. Και αν δεν κάνουμε και εμείς, θα καταγραφούμε στην ίδια λίστα με όσους δεν το έπραξαν στο παρελθόν».

Ο κ. Αντωνακόπουλος δεν παρέλειψε να μιλήσει και για τις «μαύρες» ημέρες των υπαλλήλων στο πρώην Υποθηκοφυλακείο όταν επί σειρά μηνών παρέμεναν στις θέσεις τους, εργαζόμενες με πείσμα κόντρα στις δυσοίωνες συνθήκες ώστε να κρατηθεί «ζωντανή» η υπηρεσία.

«Οι εργαζόμενες με αυταπάρνηση και αυτοθυσία κράτησαν ζωντανή την υπηρεσία. Δούλεψαν χωρίς να πληρώνονται για πάρα πολύ καιρό. Τους οφείλονται χρήματα, αλλά δεν δούλευαν για να πληρωθούν κάποια στιγμή, γιατί δεν γνωρίζουν ακόμη αν και πότε θα εξοφληθούν. Δούλευαν για να κρατήσουν ζωντανή την υπηρεσία και να εξυπηρετούν τον κόσμο.

Μέσα σε όλη αυτή την ανασφάλεια που έζησαν, έδωσαν τον αγώνα τους και η κοινωνία δεν πρέπει να το ξεχνάει αυτό. Όλες αυτές οι γυναίκες είναι αξιέπαινες και πρέπει να τιμηθούν κάποια στιγμή. Είμαστε πάντα μαζί σας όπως ήμασταν και στα δύσκολα» κατέληξε.

Μηχανισμοί αναπτυξιακών διαδικασιών

Σε δήλωσή του ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας Δημήτρης Δημητρουλόπουλος εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για τη συγκεκριμένη εξέλιξη, που δικαιώνει την προσπάθεια που είχε καταβάλλει ο Σύλλογος προς αυτή την κατεύθυνση. «Τα κτηματολογικά γραφεία δεν είναι απλοί φύλακες βιβλίων και εγγράφων. Είναι μηχανισμοί που οδηγούν σε αναπτυξιακές διαδικασίες. Η σωστή τήρηση των περιουσιακών δικαιωμάτων των πολιτών, η καταγραφή όλων των στοιχείων, είναι απαραίτητος μοχλός ανάπτυξης για οποιαδήποτε πολιτεία.

Είναι αλήθεια ότι το υποθηκοφυλακείο του Πύργου τα προηγούμενα χρόνια ταλαιπωρήθηκε. Ταλαιπωρήθηκε γιατί υπήρξε αβελτηρία εκ μέρους της πολιτείας να το στελεχώσει μετά τ η συνταξιοδότηση του τελευταίου υποθηκοφύλακα. Θυμόμαστε όλοι τις καταστάσεις τις οποίες ζήσαμε τότε, την ταλαιπωρία των πολιτών, την απώλεια ευκαιριών και δικαιωμάτων από τους πολίτες. Και επειδή κάποιες και κάποιοι φαίνεται ότι έχουν κοντή ή επιλεκτική μνήμη, να θυμίσω ότι μπροστάρης σε όλα αυτά ήταν ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηλείας, ο οποίος αναδείκνυε το θέμα αυτό σε κάθε ευκαιρία, με κάθε δυνατό μέσο, προβαίνοντας σε προσπάθειες και κινητοποιήσεις προκειμένου το υποθηκοφυλακείο να παραμείνει ανοιχτό, να παραμείνει σε λειτουργία, οι εργαζόμενοι σε αυτό να μην χάσουν την δουλειά τους και να γίνει μία νομοθετική ρύθμιση του θέματος ώστε να μπορεί σήμερα να λειτουργεί κανονικά και να είμαστε σήμερα στην ευχάριστη αύτη θέση να μεταβαίνουμε στο νέο αυτό καθεστώς της ψηφιακής εποχής», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας Δημήτρης Δημητρουλόπουλος.

Ωράριο και λειτουργία

Η προϊσταμένη του Υποκαταστήματος Πύργου του Κτηματολογικού Γραφείου Δυτικής Ελλάδος Σοφία Κωστοπούλου αναφέρθηκε στο τρόπο λειτουργίας. «Για τους πολίτες πια καταργούνται τα μεγαρόσημα και οι συναλλαγές δεν είναι πια ενχρήματες αλλά με POS ή με επιταγή.

Το υποθηκοφυλακειο Ολυμπίων θα λειτουργεί μόνο ως αρχείο για την έρευνα των τίτλων. Οι κάτοικοι της περιοχής θα καταθέτουν αιτήσεις μόνο στο υποκατάστημα του Πύργου και ο έλεγχος θα γίνεται στην Ολυμπία για ένα διάστημα. Το κοινό στο τμήμα του Υποθηκοφυλακείου δια ζώσης. Οι ώρες συναλλαγής για την κατάθεση αιτήσεων είναι 8:30-13:00. Η έρευνα των αρχείων από τους Δικηγόρους, τους Συμβολαιογράφους και τους Επιμελητές είναι 10:00-14:00 το μεσημέρι.

Η παραλαβή και παράδοση πιστοποιητικών είναι 8:30 έως και 14:00 το μεσημέρι. Τα έντυπα των αιτήσεων και τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες μπορούν οι πολίτες να τα αναζητήσουν στην ψηφιακή πύλη του δημοσίου gov.gr και ktimatologio.gr», επεσήμανε μεταξύ άλλων η κ. Κωστοπούλου.

Στους αγώνες που έγιναν προκειμένου οι υπάλληλοι του υποθηκοφυλακείου Πύργου να μην χάσουν την δουλειά τους αναφέρθηκε η κ. Μαριάνθη Στασινού, υπάλληλος, καθώς και στην προσπάθεια που γίνεται για να πάρουν τα οφειλόμενα ενός έτους και πλέον για τις υπηρεσίες που δεν πρόσφεραν.

Η κ Στασινού ευχαρίστησε τον κ.Αντωνακόπουλο, τον κ. Τζαβάρα και τον κ. Δημητρουλόπουλο που κατάφεραν τότε με παρεμβάσεις να επιτύχουν τη νομοθετική ρύθμιση που είχε ως αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να μην χάσουν την θέση τους. Επίσης την κ. Αυγερινοπούλου για τις προσπάθειες που καταβάλλει ώστε να τους καταβληθούν τα χρήματα για τον ενάμιση χρόνο που δούλευαν χωρίς να πληρώνονται…

Όλη η επικαιρότητα