Ηλεία

Πύργος: Σάλος με την κατάθεση υπαλλήλου του δήμου που κατήγγειλε παρενόχληση!

Ακούστε το άρθρο

Η υπόθεση έχει πάρει ήδη τον δρόμο της Δικαιοσύνης.

Μία καταγγελία σεξουαλικής παρενόχλησης  επανέφερε στο φως της δημοσιότητας το protothema.gr.

Όπως αναφέρεται , μεταξύ άλλων, στο δημοσίευμα του εν λόγω σάιτ «Η υπόθεση έχει πάρει ήδη τον δρόμο της δικαιοσύνης με την κατάθεση μήνυσης τον περασμένο Οκτώβριο από τη γυναίκα, που δέχθηκε την επίθεση. Πρόκειται για υπάλληλο στον δήμο Πύργου, η οποία κατονομάζει αυτοδιοικητικό, καταθέτοντας στη δικαιοσύνη και αντίστοιχα γραπτά μηνύματα που εκείνος της έστελνε μέσω πλατφόρμας διαδικτυακής επικοινωνίας και τα οποία είναι άκρως αποκαλυπτικά.

Η καταγγέλλουσα αναφέρει μάλιστα ότι επειδή ακριβώς δεν ενέδωσε στις σεξουαλικές απαιτήσεις του εν λόγω δημοτικού παράγοντα, υπήρξε από μέρους του εκδικητική συμπεριφορά με την κλήση της σε απολογία για υπηρεσιακά θέματα.

Σημειωτέον ότι η καταγγέλλουσα κοινοποίησε τη μήνυση προς εννέα κατευθύνσεις, αλλά μόνον ο δήμαρχος Πύργου έκανε άμεσες ενέργειες, ενώ οι άλλοι  φορείς δεν κινητοποιήθηκαν, τουλάχιστον όχι ως τώρα. Ούτε καν ο Συντονιστής Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, που έχει ακριβώς την αρμοδιότητα να εποπτεύει θέμα ομαλής λειτουργίας της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η καταγγελία έφτασε επίσης στο Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, στα Υπουργεία Εργασίας και Εσωτερικών, στην Εθνική Επιτροπή για το Δικαιώματα του Ανθρώπου, στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων, στον Συνήγορο του Πολίτη και στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

Η γυναίκα περιγράφει την όλη κατάσταση την οποία βίωσε από τα τέλη περίπου του 2019, όταν ο δημοτικός παράγοντας άρχισε να της απευθύνεται με ιδιαίτερη πυκνότητα και ζέση, όπως η ίδια καταθέτει. Το πρώτο βήμα που έκανε ήταν να ζητήσει αμέσως από την υπάλληλο να του απευθύνεται «στον ενικό». Στις αρχές Φεβρουαρίου αρχίζει τα… περίεργα, χαρακτηρίζοντας μία φωτογραφία της στο facebook «ερωτεύσιμη»! Λίγες μέρες μετά της εξομολογείται, πάντα μέσω γραπτού μηνύματος «μου αρέσεις πολύ» και της ζητάει «να βρεθούμε κάπου έξω για ένα ποτό και να γνωριστούμε καλύτερα».

Η γυναίκα του ξεκαθαρίζει ότι δεν ενδιαφέρεται, αλλά εκείνος επανέρχεται με το μήνυμα «…Μου άρεσες πολύ» και τρεις μέρες μετά την προτρέπει «κάνε λίγο υπομονή…»

Παρότι η γυναίκα προσπαθεί να τον αποθαρρύνει, ώστε να σταματήσει η  παρενόχληση όπως η ίδια αναφέρει στις καταθέσεις της, εκείνος της στέλνει δύο βίντεο, σεξουαλικού περιεχομένου, από αυτά που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προφανώς.

Όλα αυτά γίνονται ενδιαμέσως, σύμφωνα με την καταγγελία, προφορικών σχολίων ανάλογου ύφους. Στις 30 Ιουλίου του 2020 με αφορμή συζήτηση για υπηρεσιακό θέμα ο δημοτικός παράγοντας «μου σχολιάζει ‘‘Της Λούτσας τα 9μερα…» αναφέρει η καταγγέλλουσα.

Ήταν το σημείο που εκείνη του απαγόρευσε να επικοινωνεί μαζί της διαδικτυακά, ακόμη και για υπηρεσιακά θέματα.

Ο δημοτικός παράγοντας σταμάτησε μεν την όχληση από το διαδίκτυο, αλλά συνέχιζε να της εκφράζεται με απρεπή λόγια όπως έπραξε και στις 13 Αυγούστου 2020 με αφορμή την απομάκρυνση δύο μεγάλων εστιών ανακυκλώσιμων απορριμμάτων από κάποια περιοχή του δήμου.

Την επόμενη ημέρα η γυναίκα ζήτησε να φύγει από τη συγκεκριμένη Διεύθυνση του Δήμου και να απασχοληθεί ως συνοδός απορριμματοφόρου ανακύκλωσης.

Στα μέσα Σεπτεμβρίου και με αφορμή υπηρεσιακό θέμα ο δημοτικός παράγοντας την παρέπεμψε σε απολογία -ακολούθησε η μήνυση, καθώς η καταγγέλλουσα έκρινε παράνομη τη συγκεκριμένη κλήση σε απολογία και την απέδωσε στο γεγονός ότι δεν ενέδωσε στις σεξουαλικές οχλήσεις του».

Τάκης Αντωνακόπουλος
– Δήμαρχος Πύργου:
«Υποκριτική η στάση του συστήματος απέναντι στο ζήτημα!»

Όπως αναφέρθηκε πιο πάνω και κατόπιν παραδοχής της Υπαλλήλου, ο μόνος που ασχολήθηκε επί της ουσίας με το πολύ σοβαρό αυτό ζήτημα ήταν ο Δήμαρχος Πύργου, Τάκης Αντωνακόπουλος.

Η εφ. «Πατρίς» μίλησε χθες με τον κ. Αντωνακόπουλο οποίος σχολίασε τα εξής:

«Όταν μου κοινοποιήθηκε αρμοδίως η δικογραφία στην λογική ότι ως Δήμαρχος είμαι προϊστάμενος της εργαζομένης   και τα όσα καταγγέλλει έχουν γίνει στον χώρο εργασίας της, θεώρησα ότι βάσει της σοβαρότητας αλλά και της ιδιαιτερότητας της υπόθεσης, έπρεπε να προστατευτεί τόσο η Δημοτική Αρχή όσο και ο τότε συνεργάτης μου και να μην προκληθεί αναταραχή στον Δήμο.

Βέβαια, διατηρούμε το τεκμήριο της αθωότητας έως ότου και αν αποδειχθεί η ενοχή του, ωστόσο στην πολιτική όταν υπάρχουν τόσο σοβαρές καταγγελίες και μέχρι να υπάρξει επίσημη απόφαση καλό είναι να κάνουμε στην άκρη!

Είναι δεδομένο ότι καταδικάζω απερίφραστα τέτοια περιστατικά και τέτοιες συμπεριφορές είναι κατάπτυστες γι’ αυτό και θα περίμενα και από άλλες αρμόδιες αρχές όπως η Αποκεντρωμένη να δείξει τα ανάλογα αντανακλαστικά όμως όπως αποδεικνύεται  το σύστημα στέκεται υποκριτικά απέναντι σε αυτά τα ζητήματα».

Γιάννης Σπηλιόπουλος
-Συνήγορος Αυτοδιοικητικού:
«Λανθασμένη η εντύπωση συσχέτισης
της υπόθεσης με αυτή της Μπεκατώρου»

«Με αφορμή την προβολή του θέματος του εντολέως μου κρίνω ότι απαιτείται για λόγους δεοντολογίας και ορθής αποδόσεως των πραγμάτων που είναι δυνατό αλλά και επιτρεπτό να δημοσιοποιηθούν, καθόσον ήδη για την αξιολόγηση και διερεύνηση των καταγγελομένων έχει επιληφθεί η αρμόδια Εισαγγελική Αρχή να σημειωθούν τα εξής:

α/ Δημιουργείται αδικαιολογήτως, η εντύπωση ότι υπάρχει ή θα ήταν εφικτό να προκληθεί συνειρμικά και βεβαίως ευκαιριακά, συσχέτιση με την υπόθεση της κ. Μπεκατώρου. Δεν υπάρχει καμία σχέση, είναι τελείως διαφορετικά πράγματα, διαφορετικές καταγγελίες, τελείως διαφορετικά περιστατικά και αναμφίβολα διαφορετική ποινική αντιμετώπιση.

β/ Ο εντολέας μου ΑΡΝΕΙΤΑΙ κάθε στοιχείο καταλογισμού και βεβαίως το σύνολο των στοιχείων της καταγγελίας η οποία κατά το κύριον σκέλος της ΔΕΝ σχετίζεται με θέματα προσβολής της προσωπικότητός της.

γ/ Είναι εσφαλμένος και αδόκιμος ο όρος περί «σεξουαλικής παρενοχλήσεως» διότι η υπό εξέταση καταγγελία προβάλλει στοιχεία τα οποία θα αξιολογηθούν και θα διερευνηθούν από τις Δικαστικές Αρχές και στον δέοντα δικονομικά χρόνον ώστε κάθε αναφορά που προέρχεται από ΑΝΑΡΜΟΔΙΑ πεδία να δηιμουργεί τις προυποθέσεις για την διαρκή προσβολή και ανεπίτρεπτη έκθεση του εντολέως μου ως προσώπου, κοινωνού και οικογενειάρχη.

δ/ Δημιουργείται τις τελευταίες ώρες μία δημοσιότητα για ένα θέμα σε λεπτομέρειες που αφορούν στοιχεία μίας υπό Δικαστική διερεύνηση Ποινική Δικογραφία. Και θα πρέπει να επισημανθεί ότι Δεν υπάρχει Δικαστική κρίση.

ε/ Η υπό εξέταση καταγγελία, αναφέρεται σε πολλά διαφορετικά πράγματα, αναφέρεται σε μέσα ατομικής προστασίας, αναφέρεται σε πολλά θέματα, δεν έχει να κάνει μόνο με το συγκεκριμένο ζήτημα.

Τούτο δε όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Δικογραφίας, είναι παρεπόμενο μίας προσκλήσεως της καταγγέλουσαςόπως και ακόμη ενός συναδέλφου της από την Διεύθυνση εργασίας των για την παροχή εξηγήσεων αδικαιολογήτου απουσίας των σε συγκεκριμένη ημερομηνία.Αυτό αποτελούσε υπηρεσιακή υποχρεωση της Δντριας της Υπηρεσίας όπως και δική μου ως Αιρετού Προισταμένου.

Και η πρόσκληση αυτή θεωρήθηκε από την καταγγέλουσα «πράξη εκδικήσεως» εκ μέρους του εντολέως μου ενώ αυτός έπραξε μετά της Δντριας της Υπηρεσίας, το αυτονόητο αλλά και το προσήκον.

Επιμένω εις την κρίση της Δικαιοσύνης και αυτό έχει αποδεχθεί απολύτως ο εντολέας μου αφού πιστεύει εις την αμερόληπτη και αντικειμενική δικαοδοτική λειτουργία της.

Αναμφίβολα θα ενεργήσει βεβαίως και προς κάθε κατεύθυνση με σκοπό την προστασία της προσωπικότητάς του και έναντι οιουδήποτε έχει εκδηλώσει την πρόθεση αλλά και την εμμονή στην διαρκή και βίαιη προσβολή της.»

Η εφ. «Πατρίς» επικοινώνησε και με τον δικηγόρο της καταγγέλλουσας, κ. Χάρη Αντύπα ο οποίος όμως δεν θέλησε να τοποθετηθεί δημόσια επί του θέματος.

Όλη η επικαιρότητα