Ηλεία

Πύργος: Συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία για την απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 6 μ.μ.

Ακούστε το άρθρο

Δυναμική συγκέντρωση για ακόμα μια φορά, αυτή τη φορά στην κεντρική πλατεία του Πύργου και μπροστά από το Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο, πραγματοποίησαν χθες δεκάδες πολίτες με αφορμή την απαγόρευση κυκλοφορίας στους περισσότερους δήμους της Ηλείας μετά τις 6 το απόγευμα, αντιδρώντας έτσι στα μέτρα στους χειρισμούς της κυβέρνησης όσον αφορά το θέμα της πανδημίας.

Από νωρίς ο κόσμος ξεκίνησε να συγκεντρώνεται στην κεντρική πλατεία της πόλης, με τον καιρό να στέκεται σύμμαχος όλης αυτής της προσπάθειας για ακόμα μια φορά. Η σιωπηρή διαμαρτυρία που έλαβε χώρα στο σημείο είχε προγραμματιστεί μετά το τέλος της πρώτης την περασμένη εβδομάδα, τόσο μέσω συνεννοήσεως των συμμετεχόντων, όσο και μέσω διαδικτύου. Το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 6μμ. αποτέλεσε την «αιχμή του δώρατος» και σημαντικός αριθμός ατόμων για ακόμα μια φορά θέλησε να δείξει πως είναι αντίθετοι με τέτοιου είδους πολιτικές.

«Αντισυνταγματικά και παράνομα μέτρα»

Εκ των συντελεστών της συγκεκριμένης κινητοποίησης ο Γιώργος Δούνιας, που εξέφρασε την αντίθεσή του σε όλα όσα συμβαίνουν. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Βρεθήκαμε εδώ έπειτα από διαδικτυακό κάλεσμα αυτή τη φορά στην κεντρική πλατεία του Πύργου. Μαζεύτηκε ξανά αρκετός κόσμος και κάναμε μία ειρηνική διαμαρτυρία ενάντια σε όλα αυτά τα περιοριστικά μέτρα, που θεωρούμε ότι είναι εντελώς αντισυνταγματικά και παράνομα. Εξάλλου, υπάρχει και το άρθρο 5 του Συντάγματος που θεμελιώνει την ελευθερία κυκλοφορίας σε οποιοδήποτε πολίτη. Επίσης, να αναφέρουμε ότι υπάρχουν επίσημες αποφάσεις δικαστηρίων και στην Ολλανδία και στη Γερμανία, που έχουν κρίνει αντισυνταγματικό το μέτρο απαγόρευσης κυκλοφορίας. Ειδικότερα για το νομό, θεωρούμε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων δεν δικαιολογεί επουδενί την αυστηροποίηση των μέτρων της καραντίνας και την τοποθέτησή μας στο κόκκινο με μέσο όρο κρουσμάτων τα 11, σε νόμο που αριθμεί περίπου 160.000 μόνιμους κατοίκους. Θεωρούμε ότι όλα αυτά είναι απαράδεκτα. Έχει περάσει ένας ολόκληρος χρόνος σχεδόν συνεχόμενης καραντίνας. Ο κόσμος έχει φτάσει στα όριά του και δεν αντέχει άλλο. Πρέπει οπωσδήποτε να σταματήσει αυτή η καραμπίνα και να αρθούν τα συγκεκριμένα περιοριστικά μέτρα».

«Ηχηρό μήνυμα να πάρουν πίσω τα μέτρα»

Τη δική του άποψη κατά τη διάρκεια της ομιλίας του προς τον κόσμο κατέθεσε και ο εκπαιδευτικός Λάζαρος Ασμής. Ειδικότερα τόνισε: «Εκτός από τα μέτρα που καλούμαστε να τηρήσουμε, υπάρχουν και πολλοί άλλοι νόμοι που έχουν περαστεί όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας. Δεν ήρθαμε εδώ να διαμαρτυρηθούμε μόνο για ότι δε μας αφήνουν ελεύθερους, αλλά και για να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα ότι θα πρέπει να πάρουν πίσω όλα τα μέτρα που πέρασαν με αφορμή και με εκμετάλλευση της κατάστασης. Δε δικαιολογείται να μην επιτρέπεται να κυκλοφορούμε ελεύθεροι και να μη διαδηλώνουμε, να μην έχει όλος ο κόσμος υγειονομική περίθαλψη αλλά μόνο λίγοι και να κάνουν ρουσφέτια με τα εμβόλια. Διεκδικούμε δωρεάν υγεία και παιδεία για όλο τον κόσμο».

«Η ελευθερία μας δεν πρέπει να περιορίζεται»

Το δικό του μήνυμα θέλησε να αποστείλει και ο νεαρός διαδηλωτής Αχιλλέας Ζαφειρόπουλος, που με φανερή την αγανάκτησή του δήλωσε πως είναι δικαίωμα όλων η ελεύθερη κυκλοφορία. «Η σημερινή κίνηση είχε επαναληφθεί και την προηγούμενη Κυριακή, όμως δεν είχε την απήχηση που περιμέναμε. Και σήμερα για μένα δεν έχει την απήχηση που θα έπρεπε, διότι αυτή η καταπίεση και αυστηρότητα δε θα πρέπει να ισχύει για κανέναν απολύτως λόγο. Η ελευθερία μας δεν πρέπει να περιορίζεται από κανέναν. Είναι δικαίωμά μου να γυρίζω όποτε θέλω, να πηγαίνω όπου θέλω, χωρίς να δίνω λογαριασμό σε κανέναν. Καταπιέζομαι με την κατάσταση αυτή».

Νέο ραντεβού

Με τη δεύτερη κινητοποίηση να έχει λίγο παραπάνω κόσμο, δείγμα πως η κινητοποίηση μέσω διαδικτύου αποφέρει καρπούς, συμφωνήθηκε να συνεχιστούν οι δράσεις αυτές το επόμενο διάστημα. Έτσι, δόθηκε εκ νέου ραντεβού την ερχόμενη Κυριακή, και πάλι την ίδια ώρα και στο ίδιο σημείο.

Όλη η επικαιρότητα