Ηλεία

Πύργος: Συνάντηση Γιαννόπουλου με εκπροσώπους του εμπορικού κόσμου

Ακούστε το άρθρο

Ζητήματα που αφορούν την αξιοποίηση της Δράσης «Στήριξη Επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον Covid-19 στη Δυτική Ελλάδα», της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, για την στήριξη του συνόλου των επιχειρήσεων της Ηλείας, έθεσαν οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου στον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Ηλείας Βασίλη Γιαννόπουλο, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, σήμερα Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2020.

Οι πρόεδροι της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Ηλείας Νίκος Καρυώτης και του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου Ηλίας Ξανθούλης, καθώς και ο γεν. γραμματέας Νίκος Σκορδαλής, επισκεπτόμενοι τον κ. Γιαννόπουλο, έθεσαν ζητήματα, τα οποία – όπως εξήγησαν – θα πρέπει να εξεταστούν άμεσα, πριν την εκπνοή της προθεσμίας ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων. Ειδικότερα, τόνισαν την ανάγκη για αύξηση του προϋπολογισμού της Δημόσιας Δαπάνης – η οποία ανέρχεται στο ποσό των 30 εκατ. ευρώ – αλλά και την διεύρυνση των προϋποθέσεων συμμετοχής στη δράση για κάποιες κατηγορίες δικαιούχων, προκειμένου να τύχουν στήριξης όλες οι επιχειρήσεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, συνεπώς και της Ηλείας.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Ηλείας κ. Γιαννόπουλος, άκουσε με προσοχή τα αιτήματά τους, πλην όμως εξήγησε πως, η εν λόγω δράση αποτελεί βοήθημα κεφαλαίου κίνησης γι’ αυτούς που, βάσει οικονομικών στοιχείων, προηγούνται στην ανάγκη στήριξης για το τρέχον έτος. «Το ΕΣΠΑ έχει αναπτυξιακά κριτήρια και όχι επιδοματικά. Χρησιμοποιούμε τα “εργαλεία” που έχουμε, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και στοχεύουμε στις επιχειρήσεις με περισσότερους εργαζόμενους. Προφανώς και οι ανάγκες είναι μεγάλες, όμως δεν είμαστε εδώ για να υποκαταστήσουμε το κοινωνικό κράτος», σημείωσε χαρακτηριστικά. Όσον αφορά δε τα κριτήρια συμμετοχής στη Δράση, διευκρίνισε πως, έχει συμπεριληφθεί εξαιρετικά μεγάλος αριθμός ΚΑΔ, και προφανώς υπάρχουν απώλειες σε ΚΑΔ – δεν ήταν δυνατό να συμπεριληφθεί το σύνολο τους – πλην όμως, οι προϋποθέσεις ορίζονται από την Ε.Ε, όχι από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, καθώς πρόκειται για ενίσχυση  μέσω ΕΣΠΑ και όχι για κρατική ενίσχυση. Συνεπώς – σημείωσε ο κ.Γιαννόπουλος – δεν έχει σχέση ο χαρακτηρισμός των πληττόμενων από την πολιτεία. Εξήγησε τέλος πως τα ίδια ακριβώς κριτήρια συμμετοχής έχουν οι αντίστοιχες δράσεις στήριξης που «τρέχουν» και σε άλλες Περιφέρειες της χώρας.

Σημειώνεται πως ο προϋπολογισμός της Δημόσιας Δαπάνης της συγκεκριμένης Δράσης ανέρχεται στο ποσό των 30 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτείται από το Ελληνικό Δημόσιο και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ» του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Η ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής των ερευνητικών προτάσεων στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (www.ependyseis.gr/mis) ορίζεται το διάστημα από (σ.σ σήμερα) 06/10/2020 ώρα 13:00 έως και την καταληκτική ημερομηνία 26/10/2020 ώρα 15:00.

Όλη η επικαιρότητα