Ηλεία

Πύργος: Τσικ-ΝΟ-πέμπτη – Τίποτα δε θύμιζε η χθεσινή μέρα από το παρελθόν

Ακούστε το άρθρο

Μια Τσικνοπέμπτη διαφορετική από όλες τις υπόλοιπες βίωσαν χθες οι πολίτες του Πύργου, της Ηλείας αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας αφού τίποτα στην ατμόσφαιρα της πρωτεύουσας το νομού δεν θύμιζε χθες το εορταστικό κλίμα των περασμένων ετών.

Τα μέτρα για τον περιορισμό του κορωνοϊού δεν επέτρεψαν τις μαζικές συγκεντρώσεις και τα γλέντια που στήνονταν σε κάθε σπίτι και κάθε γειτονιά ενώ μετά από πολλά χρόνια μάλιστα, ήταν η πρώτη φορά που έξω από τα κρεοπωλεία δεν στήθηκαν ψησταριές για το παροπαράδοτο κέρασμα σε πελάτες και περαστικούς.

To μόνο καλό της όλης υπόθεσης είναι ότι η κίνηση στα κρεοπωλεία ήταν τουλάχιστον ικανοποιητική αφού έστω και στο σπίτι και οικογενειακά, οι πολίτες τήρησαν το έθιμο και τσίκνισαν σε μπαλκόνια, αυλές και οικιακές κουζίνες τηρώντας τα μέτρα, χωρίς πάντως τίποτα συγκρίνεται με  τα προηγούμενα χρόνια.

Στάθης Παπανδρέου (Κρεοπωλείο «Το Χωριάτικο», Πρόεδρος Κρεοπωλών Ν. Ηλείας)

«Η κίνηση αυξήθηκε στο τέλος της ημέρας αν και κομμένο το έθιμο της Τσικνοπέμπτης. Απαγορεύτηκαν οι συγκεντρώσεις και οι ψησταριές στους εξωτερικούς χώρους. Θα το περάσουμε και αυτό. Ο κόσμος ψώνισε για να τσικνίσει στο σπίτι του, άλλο όμως οι συγκεντρώσεις όπου γίνεται μεγαλύτερη κατανάλωση και άλλο τώρα. Παρ’ όλα αυτά, ο κόσμος το τήρησε το έθιμο όσο καλύτερα μπορούσε».

 

Παναγιώτης Μαλλιόπουλος (Κρεοπωλείο «Μαλλιόπουλος»)

«Φέτος είναι μια πολύ ιδιαίτερη χρονιά λόγω της πανδημίας ωστόσο ο κόσμος ανταποκρίθηκε στο έθιμο. Από την περασμένη Δευτέρα μέχρι σήμερα τα ψώνια έγιναν συγκρατημένα αλλά έγιναν προκειμένου οι οικογένειες να μαζευτούν στα σπίτια για να τηρήσουν το έθιμο αλλά και να ξεφύγουν λίγο. Η κίνηση ήταν αυξημένη σε σύγκριση με τις προηγούμενες ημέρες, όχι όμως σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές. Η πτώση είναι αισθητή στην κίνηση, δεν γίνονται τα γλέντια που γίνονταν τις προηγούμενες χρονιές παρ’ όλα αυτά είναι ικανοποιητικά. Προσπαθήσαμε να είμαστε έτοιμοι και σε παρασκευάσματα ώστε να είναι εύκολο για τον κόσμο να ψήσει και να καταναλώσει τα κρέατα. Η σχάρα δεν βγήκε έξω χθες αλλά έτσι και αλλιώς εμείς είχαμε σταματήσει να το κάνουμε αυτό λόγω φόρτου εργασίας γιατί δεν προλαβαίναμε να εξυπηρετήσουμε και τον κόσμο εντός του μαγαζιού αλλά και εκτός».

Δημήτρης Διαμαντόπουλος (Κρεοπωλείο «Διαμαντόπουλος»)

«Το έθιμο έχει χαθεί, είναι πρώτη φορά που δεν βγάζουμε ψησταριές έξω να ψήσουμε και κάπως μας φαίνεται όλο αυτό. Δεν είμαστε γεμάτοι, γιατί είχαμε κόσμο έξω στο μαγαζί, ψήναμε, γλεντάγαμε, ο κόσμος είχε διάθεση και όλα ήταν πολύ ωραία. Είχαμε δουλειά γιατί ο κόσμος έψησε στα σπίτια του όμως είναι σαν να χάσαμε το έθιμο. Μακάρι όλο αυτό να τελειώσει σύντομα και να έχει ο κόσμος υγεία για να επιστρέψουμε στην κανονική ροή της ζωής μας».

Γιάννης Μαλλιόπουλος (Κρεοπωλείο «ΑΦΟΙ Μαλλιόπουλοι»)

«Ήταν η πρώτη χρονιά μετά από τριάντα χρόνια που δεν είχαμε κάτι ιδιαίτερο να κάνουμε τέτοια μέρα για τον κόσμο, τους φίλους και τους πελάτες μας. Κάθε χρόνο είχαμε την ψησταριά μας και ήταν μια μέρα γιορτής. Σημασία έχει να είμαστε καλά και μακάρι του χρόνου να το έχουμε ξεπεράσει και να το επαναλάβουμε ακόμα καλύτερα. Ο κόσμος το ζητούσε το έθιμο. Τα έθιμα δεν πρέπει να καταργούνται, πρέπει να διαιωνίζονται και ελπίζω να συνεχιστεί. Φέτος, ο καθένας ψώνισε για το σπίτι του και από την προηγούμενη εβδομάδα η δουλειά ήταν

Όλη η επικαιρότητα